Zware tijden voor Value beleggers?

Sam Hollanders

Er is nu iets meer dan een kwartaal gepasseerd en dan wordt er al wel eens gekeken naar het resultaat van januari tot nu.

Vorige week gaf ik mijn portefeuilleoverzicht en daarin konden jullie lezen dat ik op dat ogenblik met een -5,6% kampte terwijl de beurzen 3% zakten.

Voor mij is dit niets nieuws en typisch aan periodes zoals deze. Ik maak me dan ook absoluut geen zorgen over een iets slechtere prestatie zoals deze op korte termijn. Ik weet dat door gewoon verder te werken zoals ik altijd doe, ik ook deze weer zal omzetten naar een betere prestatie dan de beurzen. Of het nu dit jaar is of pas volgend jaar, dat maakt mij niet zoveel uit. We beleggen voor de lange termijn.

De reden van deze slechtere prestatie is dit keer echter heel opvallend. In januari van dit jaar was er nog een flinke rally van de groeiaandelen. De waardeaandelen stegen echter niet zo snel mee, maar deelden wel mee in de klappen bij daling van de markten in februari en maart.

Het is spijtig genoeg pas als de daling echt zou doorzetten dat onze waardeaandelen weer boven zouden komen drijven en beter zouden presteren als de markt.

Ook op bovenstaande tabel van Interactive Brokers zien we dit terug.

Terwijl de groeiaandelen in de S&P500 nog stegen met 1,58% van januari tot 30 maart, daalden de waardeaandelen met 4,16%.

Is er een verschil tussen groei en value aandelen?

Op zich maak ik niet graag een onderscheid tussen groei en waarde bij aandelen. Uiteindelijk bepaalt namelijk de groei voor een heel groot deel de waarde van het aandeel.

Maar als je aan de andere kant leest dat professoren en economen beginnen te vertellen dat je aandelen zoals Netflix, Amazon, Spotify,… niet mag waarderen op basis van de geldstromen of winsten, maar enkel op basis van de groei (in omzet, klanten,…) dan weet je dat het tijd wordt om op de rem te staan.

Wat wil je eigenlijk als je eigenaar bent van een bedrijf? Wil je meer winst? Of wil je meer omzet en klanten? Vaak gaan beide hand in hand en heb je eerst meer omzet nodig om daarna meer winst te kunnen maken.

Als er geen winst wordt gemaakt omdat alles geherinvesteerd wordt in de groei, dan is dat ok voor een bepaalde periode, maar uiteindelijk moet ook de winst volgen. Hoe krijg je anders als eigenaar een rendement op je geld?

Rijk worden zonder winst te maken

Op de beurs is er het rare effect dat mensen rijk kunnen worden met een bedrijf zonder winst te maken. Enkel de groei van het bedrijf is goed genoeg om de beurskoers naar recordhoogtes te jagen.

Persoonlijk vat ik dat niet. Ik weet dat ik daardoor ook nooit zal beleggen in het volgende Amazon. Hoewel hier de winsten ook groeien, is de koers vele malen sneller gestegen.

Ik begrijp niet dat iemand $1.448 dollar wil betalen om op het einde van het jaar $6,15 winst als de zijne te mogen beschouwen. De winst zal nog x15 mogen gaan voor een prijs van $1.448 verantwoord is.

Of anders, de winst moet gedurende vijf jaar elk jaar met 73% stijgen, zonder dat de koers nog significant toeneemt, om tot een normale waardering te komen. Is dit mogelijk? Natuurlijk, alles kan, er zijn echter weinig bedrijven die zo’n forse groei 5 jaar lang kunnen volhouden (de winst van Amazon steeg vorig jaar “maar” 27%)

Ik volg het verhaal met interesse, maar beleggen zal je mij niet zien doen in dat type aandelen. Ik verkies meer zekerheid. En deze zekerheid vind ik door degelijke bedrijven goedkoop te kopen. In die situatie moet ik niet gokken op enkel de groei, want de toekomst (en dus de groei) kan niemand voorspellen.

Ik zal het nog op een andere manier stellen:

Beleggen in extreem hoge groeiaandelen is zoals met je auto tegen 240km/uur over de weg scheuren. Het is allemaal leuk en spannend, tot er een obstakel op de weg ligt en je een fatale crash hebt. Ik rij liever tegen 50km/uur waarbij ik het obstakel op tijd zie, er mooi rond kan rijden en ook nog tijdig op mijn bestemming aankom. Ik kies voor value aandelen.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp