“Je moet je risicotolerantie kennen voor je start met beleggen”
“De beurs zit vol met risico en kan 30% dalen. Beleg later”
“Ik ben een risico-averse belegger”
“Ik kan geen risico nemen met mijn geld. Dit aandeel kan 20% dalen!”
“Beleggen is risicovol, en ik heb het niet in me om risico te verdragen”
Dit zijn enkele typische zinnen die ik in de afgelopen jaren heb mogen horen van beleggers en financieel adviseurs, vooral wanneer de markten even door een correctie gaan.
Iedereen praat over risico wanneer het net tijd wordt om te beleggen in aandelen. Maar vraag hen wat “risico” eigenlijk betekent, en je ziet de grond onder hun voeten wegzakken.
Het woord risico heeft een zware bijklank en wordt dan ook vaak uitgesproken om de discussie wat meer complexiteit te geven.
Maar, risico is geen getal, zoals een 30% daling van de beurs of een 20% daling van je aandeel, of beta.
Wat betekent risico echt?
Het is kortzinnig en roekeloos om risico te proberen te herleiden naar een enkel getal.
Voor Warren Buffett is het risico van een aandeel (of een andere belegging) enkel dat van een permanent verlies van kapitaal.
Een permanent verlies van kapitaal treedt op als een aandeel lager gaat omdat het onderliggende bedrijf slechter presteert en het voor een hele lange tijd of zelfs permanent lager blijft.
Bijvoorbeeld als een bedrijf failliet gaat, of zijn winsten dalen voor altijd vanwege veranderde marktomstandigheden, dan zal de aandeelhouderswaarde ook permanent verlaagd zijn.
De rode lijn van aandeel B in de tekening hieronder, dat is risico. Het geïnvesteerde kapitaal is permanent verloren.
De beurzen die lager gaan en je aandelen die deze trend volgen, dat is geen risico. Dit omdat zo’n verlies niet permanent is als je bedrijven van goede kwaliteit in je portefeuille hebt.
Hoe vermijd je permanent verlies van kapitaal?
Natuurlijk wil je als belegger geen aandeel kopen dat je spaargeld kan decimeren (zoals aandeel B hierboven).
Hoe vermijd je zo’n permanent verlies van kapitaal?
Er zijn twee simpele regels die je de schaamte en pijn van zo’n verlies van je spaargeld kunnen besparen.
Regel 1: Weet waar je aan begint
Dit is heel belangrijk. Je moet het bedrijf en hoe het winst maakt begrijpen van het aandeel dat je koopt.
Beleggen (of eerder speculeren) in een gratis tip die je hebt gekregen van iemand anders is een zekere manier om alles te verliezen. Je zal niet weten wat je overkomt, omdat je ook niet weet waaraan je begint.
Maak dus je eigen huiswerk voordat je belegt in een aandeel en koop enkel die aandelen waarvan je overtuigd bent dat het bedrijf in de toekomst niet bergaf gaat glijden.
Onthoud goed, risico komt van niet weten wat je doet, zowel op de beurs als in het leven.
Regel 2: Vermijd hefbomen.
Leen geen geld om te beleggen (of speculeren). Een hefboom (of geleend geld) vergroot je verliezen en kan een tijdelijk verlies permanent maken.
Vergelijk het met het nemen van leningen voor je huis, auto, kredietkaarten, tv’s,… zonder te weten of je het wel kan terugbetalen in de toekomst. Als je je dat kan voorstellen, dan begrijp je ook waarom dit een risico is dat je niet moet nemen op de beurs.
Wat is het volgende?
Sommige aandelen zullen niet evolueren zoals je verwacht, maar toch zal je geld verdienen op de lange termijn als je bewust bent van de risico’s die je neemt.
Ik herhaal het nog eens, risico komt van niet weten waar je mee bezig bent. Als je niet weet wat je doet, loop je het risico alles te verliezen,… voor altijd.
Volgende keer dat iemand, een vriend of een financieel adviseur, je vraagt wat je risico appetijt is, vraag hem dan even wat hij verstaat onder risico. De stilte die volgt spreekt boekdelen.