Winst maken of niet, speelt het een rol?

Sam Hollanders

Zoals u ondertussen al wel weet ben ik een conservatieve belegger. De Bit- en ander coins hype is iets dat ik vanop een afstand bekijk en me steeds meer vragen bij stel.

Echter zolang de koers maar door blijft stomen, ben ik degene die fout is. Ik begrijp er duidelijk niets van, en dat geef ik ook toe, ik begrijp absoluut niets van de blijvende koersstijging van deze virtuele “munt” waarmee je amper of niet kan betalen.

Wat ik wel begrijp zijn bedrijven. Vaak begrijp ik ook investeerders in bedrijven, maar niet altijd.

Voor mij is het belangrijk dat een bedrijf cash genereert. Het hoeft nog niet direct winst te maken, want soms is het inderdaad beter om te herinvesteren in groei. Een vereiste voor mij is echter wel dat ze genoeg verdienen om deze extra investeringen te verantwoorden.

Op de beurs is dat blijkbaar voor velen van geen tel. Hieronder vindt u de grafiek van Tesla.

Sinds de eerste notering in juli 2010 tot 1 november dit jaar steeg de koers met 1572%. Het aantal aandelen nam toe van 95 miljoen naar 166 miljoen, ofwel met 74%. Eventuele winst zou dan ook over 74% meer aandelen moeten worden gespreid.

Tijdens deze periode heeft Tesla in 2 kwartalen op operationeel niveau winst kunnen maken. Op jaarbasis nog nooit.

Het laatste operationeel winstgevende kwartaal was het derde kwartaal van 2016.

Tesla verbrandt ook cash tegen een tempo waar ik bang van word. Over de afgelopen twaalf maanden maar liefst $3 miljard.

Ik ben zelf een ondernemer, ik begrijp dan ook maar al te goed dat je soms eerst geld moet uitgeven om daarna geld te kunnen verdienen, maar als er in de laatste vijf jaar geen geld werd verdiend, maar integendeel $7 miljard meer werd uitgegeven dan je binnenkrijgt, dan moet je je toch vragen beginnen stellen.

Volgens sommige bronnen, ik ben het zelf niet gaan narekenen, maakt Tesla ongeveer 20% verlies op elke wagen van Model 3 dat er buiten gaat.

Zou je vandaag, indien je de mogelijkheid krijgt om een bedrijf over te nemen dat op zo’n grote schaal geld verslindt, het zelfs maar overwegen om het te kopen? Gewoon met het idee dat het mogelijk is dat ze in de toekomst wel eens winst zullen maken? Hoeveel van deze winst ga jij ook mogen oprapen als de verwatering zo blijft verder gaan?

Waarom doet men dit dan wel op de beurs? Waarom blijft de illusie van gouden bergen in de toekomst de mensen zo fascineren?

Tesla is bijlange na ook niet het enige bedrijf in deze situatie. Netflix is nog zo’n voorbeeld. Ook zij investeren miljarden in nieuwe content, omdat het nodig is, en maken geen winst. Als gebruiker van Netflix ben ik een absolute fan, maar het aandeel zou ik vandaag niet opnemen in mijn portefeuille. Ik wil meer zekerheid en eerst zien of ze op een stabiele basis winst kunnen blijven maken.

Dat is ook het geluk van de beurs. Zelfs al worden deze bedrijven absolute toppers, je krijgt altijd een kans om deze op een bepaald ogenblik goedkoop op te pikken. Of zijn het niet deze, dan zijn er wel andere bedrijven om je geld mee te verdienen.

Investeren in de toekomst is goed, maar op een bepaald ogenblik moet er winst komen of anders is het tijd om de stekker eruit te trekken.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp