We zitten in de overdrijvingsfase

Sam Hollanders

Voor mij is het officieel, we zitten in een overdrijvingsfase op de beurs.

Hoe ik dat weet?

Ik zou nu over vanalles en nog wat kunnen beginnen zoals koerswinstverhouding, koersboekwaarde, Shiller,… wijzen op de overnamemarkt,…

Maar in alle eerlijkheid, met de huidige lage rente staan we nu voor een vraagstuk dat ik nog nooit eerder heb gezien, en ik vrees zelfs niemand.

De rente is al aan het dalen sinds de jaren ‘80 (ik werd geboren in 1980, net voor de piek). Er zullen dan ook maar zeer weinig beleggers actief zijn vandaag die ook in de jaren 1950 al actief waren op de beurs. En hoewel de rente toen rond 3% ook erg laag was, zou dit vandaag een verdrievoudiging betekenen.

Onbekend terrein

Kortom, we bevinden ons op onbekend terrein op het gebied van waarderen van bedrijven. Sommigen grijpen de lage rentes aan om zo tot hogere waarderingen te komen. Anderen, waaronder ik, houden vast aan een minimaal percentage en zien vandaag dan ook de aandelen wat duurder staan dan onze collega’s.

Maar ook de waardering van de aandelen is voor mij niet de reden om te zeggen dat we nu echt in de overdrijvingsfase zitten.

De reden is behoorlijk subjectief.

Ik heb mijn limiet bereikt qua ongelooflijke marketing titels.

Aandeel xyz naar €1000, Aandeel verdubbelde in enkele weken, 2800% stijging in crypto,…

Noodzakelijk kwaad

Als schrijver van een aandelennieuwsbrief begrijp ik deze titels wel. Ze worden nu eenmaal heel goed gelezen. Soms zie ik ook de titels van eigen mails met lede ogen aan nadat ik ze voor marketingdoeleinden heb moeten aanpassen.

Maar ik ga u een geheim vertellen, eigenlijk heb ik een bloedhekel aan dit soort titels. Voor mij zijn ze een noodzakelijk kwaad om zo mijn passie te kunnen blijven uitvoeren, namelijk waardebeleggen en meer bepaald het onderzoeken van bedrijven om zo verborgen schatten te vinden. SMART Capital biedt mij de mogelijkheid om daar dag in dag uit mee bezig te zijn. De marketing moet ik er dan maar bijnemen.

Maar vandaag zie ik vele marketeers te ver gaan. “Aandeel XYZ kan vervijfvoudigen”.

Daar zeg je niets verkeerd mee, dat kan inderdaad, maar de koers kan ook halveren of het bedrijf kan zelfs failliet gaan.

Op zoek naar geweldige rendementen wordt het allerbelangrijkste vandaag gewoon genegeerd, namelijk het beperken van je risico.

Oog voor risico

Als ik een nieuw aandeel selecteer voor SMART Capital dan probeer ik telkens twee vragen te beantwoorden als sluitpunt van mijn analyse:

  • Kan ik met dit aandeel/bedrijf mijn geld verdubbelen binnen 5 jaar?
  • Hoe veilig is mijn kapitaal als ik het in dit aandeel beleg?

Twee simpele vragen, maar ik zie vandaag slechts weinigen zich nog de tweede stellen,…

Daarom nogmaals een oproep aan alle beleggers, hou steeds Warren Buffett’s twee belangrijkste regels voor ogen

  1. Verlies geen geld
  2. Vergeet regel 1 niet

We zitten dan wel in de overdrijvingsfase, maar zeker gezien het onbekende terrein waarop we ons begeven wil dat niet zeggen dat we niet meer moeten beleggen in aandelen. Integendeel, we hebben geen keuze als we onze welvaart op peil willen houden.

Aandelen zijn het enige dat ons vandaag voldoende bieden qua risico rendementsverhouding, het is gewoon een heel stuk moeilijker geworden om de juiste aandelen te vinden. De schattenjacht is met andere woorden zwaarder, maar de beloningen proeven dan des te zoeter.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp