Wat is de waarde van een aankoopadvies?

Sam Hollanders

In “De Tijd” van 26 maart las ik een artikel van Ilse de Wit waarin zij op zoek ging naar 10 aandelen van de Brusselse beurs die we beter zouden verkopen. De mening werd gevraagd van enkele beurshuizen, vermogensbeheerders, beleggingsbladen en private bankers. Maar liefst 8 van de 20 wensten niet mee te werken. 4 deden dit enkel anoniem.

Excuses

In “De Tijd” van zaterdag 2 april droeg de marktencolumn Ms. Market van Ilse De Witte de titel Bullebakken. Hierin komt zij er op terug waarom analisten blijkbaar niet graag verkoopadviezen geven.
De excuses die werden gebruikt om niet mee te werken aan het artikel van 26 maart waren:

  • Ik ben net terug uit verlof, en heb stapels werk in te halen.
  • Klanten die op eigen houtje hebben gekocht, zouden het niet appreciëren als wij aanraden die aandelen te mijden.
  • Het ligt gevoelig bij bedrijven, dat begrijpt u wel

En als laatste, in mijn ogen ook de meest geloofwaardige:

  • Een negatieve analyse vergt evenveel studie en tijd als een positieve analyse, en daarvoor komen wij handen tekort.

Dit klopt ook, het is inderdaad minstens evenveel werk. Sterker nog, bij een analyse voor aankoop hou je op meerdere punten in je waardering rekening dat je genoeg veiligheidsmarge neemt. Bij verkoopadviezen moet je veel nauwkeuriger zijn, want te laag aankopen is oke, te laag verkopen is zonde, daarentegen is niet verkopen vaak nog erger.
Nu langs de andere kant, als een financiële kwaliteitskrant zoals De Tijd of het Financieel Dagblad aan mij moest vragen wat mijn verkoop kandidaten zijn, is mijn enige vraag, tegen wanneer wil je ze hebben? Kan de toorn van de bedrijven dan wel opwegen tegen de gratis reclame die je dan krijgt?

Analisten zijn positieve mensen

Analisten zijn niet graag negatief over bedrijven. Het bewijs zit in het verschil tussen de koop- en verkoopadviezen die worden uitgegeven.
Voor de volledigheid ben ik het verschil even gaan opzoeken. De informatie heb ik bekomen van Analist.be ( deze site geeft een duidelijk sorteerbaar overzicht per markt, vermits ik de data niet zelf heb samengesteld kan ik niet garant staan of deze ook 100% correct is)

Veel meer koop dan verkoop adviezen

Op Euronext Amsterdam staan momenteel 105 verkoopadviezen genoteerd ten opzichte van 400 keer “houden” en 611 koopadviezen.
In Brussel vinden we 39 verkoopadviezen tegenover 147 keer houden en 230 koopadviezen. Op slechts 7 aandelen is consensus verkopen (meer verkoopadviezen dan aankoopadviezen) waarbij 3 van deze 7 aandelen maar 1 analyse bij hun naam hebben staan, ik hoef U niet te vertellen dat dit “kleintjes” zijn. Daarnaast zijn er nog 19 waarvan het gemiddelde komt op houden, en maar liefst 67 aandelen waarvan de consensus kopen is.
Was het maar zo makkelijk. Ik kan met de beste wil van de wereld en de meest roze bril op mijn neus niet aan 67 bedrijven komen die ik zou willen kopen.

Analisten zijn bang.

Heeft Ilse gelijk, zijn analisten bang van de bullebakken van bedrijven? Wat zou anders de reden kunnen zijn dat er 4 enkel anoniem wilden meewerken? Waarom zijn ze bang? Wat kunnen deze bedrijven doen om deze analisten bang te maken?
In theorie mogen ze geen informatie extra, of vroeger, geven aan de analisten. Wat houden zij dan van macht over deze analisten en onafhankelijke beleggingsbladen?

Bij banken en zakenbanken kan het zijn dat het bedrijf ook klant is. Ik begrijp dat ze hun eigen klanten niet tegen hun kar willen rijden. Misschien zou deze bank zich moeten onthouden om eender welke uitspraak te doen over hun eigen cliënt, zowel positief als negatief.

Of is het omdat de beleggers niet graag slecht nieuws horen?
Analisten zijn ook maar mensen en mensen gaan van nature niet graag tegen de stroom in, en willen geliefd worden.

Een verkoopadvies is meer waard dan een aankoopadvies

Wanneer het nodig is, geef ik wel een verkoopadviezen. Van bullebakken ben ik niet bang. Ik wil echter wel graag geliefd zijn, maar dit dan voor mijn eerlijke adviezen, en niet omdat ik gemakkelijk en meegaand ben.

Wat we leren uit deze materie is dat de waarde van een verkoopadvies veel hoger is dan de waarde van een koopadvies.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp