Waarom ik niet meedoe aan de Beursrally

Sam Hollanders

Als vrienden en kennissen weet krijgen van de Beursrally van de Tijd, dan krijg ik vaak de opmerking: “Waarom doe jij niet mee? Als je wint is dat toch geweldige reclame?”

Hoewel het 100% de waarheid is, verveel is ze dan niet door te vertellen dat de beurs geen “spel” is, maar serieus moet genomen worden. Je kan er je pensioen veiligstellen, aandikken of als je het verkeerd aanpakt, verliezen. Vandaar dus geen spel.

Nee, ik antwoord dan simpelweg: “Ik kan dat spel niet winnen, daar ken ik niets van”.

Daarna wacht ik net lang genoeg om hen van hun verbazing te laten bekomen, want tenslotte ben ik toch een “expert”, ik schrijf toch een blad met aandelenadvies?

Ik wacht en net voordat ze bovenstaande reacties kunnen geven voeg ik er aan toe: “Ik kan dat spel niet winnen, want dat is niet wat ik doe. Ik ben een belegger, geen gokker”.

U raadt het al ik ben geen voorstander van de Beursrally of een ander beursspel. Maar wat kan ik er op tegen hebben dat mensen met nepgeld een beursspelletje spelen? Het is bijna zoiets als tegen Monopoly zijn.

Als een ervaren belegger deelneemt aan dit spel gewoon voor het plezier, als uitlaatklep, dan heb ik er uiteraard niets op tegen.

Maar als zo’n beursspel in een krant komt zoals “De Tijd”, een zakenkrant, dan is het geen onschuldig spelletje meer in de ogen van beginners.

Dat is echter ook niet het probleem.

Het probleem is dat het spel maar 10 weken duurt!

Korte termijn beleggen, een contradictio in terminis?

Wat zijn 10 weken op een beleggerscarrière? Een beleggerscarrière die bij voorkeur een leven lang duurt wat hopelijk meer dan 2600 weken is! Zelfs bij korte termijn beleggen spreken we over een jaar of meer. Als korte termijn beleggen eigenlijk wel bestaat en niet zoiets is als een vierkante cirkel.

Het doel van het spel is, en ik haal dit rechtstreeks uit de spelregels:

De Beursrally stelt zich tot doel om deelnemers vertrouwd maken met online beleggen in aandelen en fondsen, zonder dat ze daarbij enig financieel risico lopen, en daarbij geholpen door informatie en nieuwsduiding die Mediafin via haar verschillende kanalen en merken aanbiedt.

Aan de Beursrally is tevens een wedstrijdelement verbonden waarbij het de bedoeling is om als deelnemer een zo hoog mogelijke meerwaarde te realiseren door het ter beschikking gestelde virtuele kapitaal (zie hoofdstuk ‘Kapitaal’) zo goed mogelijk virtueel te beleggen in aandelen, fondsen of in een combinatie van beide.

Beursrally wil dus deelnemers vertrouwd maken met online beleggen. Is dat wat ze zullen leren uit een wedstrijd die 10 weken loopt?

Neen wat ze zullen leren is gokken en speculeren, waar wij als meer ervaren beleggers net tegen zouden moeten zijn, en ook “De Tijd” haar steentje aan kan bijdragen.

Het is ook iets waar ik nu al meer dan 6 jaar probeer aan te werken via deze blog. Beleggen op de beurs is niet gelijk aan speculeren!

Ook mensen die niet deelnemen zien na het eind van het spel prijzen uitgereikt worden aan de winnaars die hun kapitaal met 30% of meer hebben kunnen laten groeien (zoals in eerdere edities en ook de KBC Beleggerskoers, de Beleggerscompetitie van Knack, het RTLZ Beursspel).

Kortom er komt een hele groep mensen in contact met dit spel en krijgen daarbij het beeld voorgeschoteld dat het mogelijk is om op minder dan drie maanden 37% winst te maken.

Zij denken bij zichzelf, 37% ga ik niet halen, want ik ken er (nog) niets van, maar misschien is 15% wel haalbaar.

Wordt de winnaar de rijkste man/vrouw op aarde?

Laten we dit echter eens even op een iets langere periode bekijken.

Stel dat iemand elke drie maanden 37% kan maken op zijn inleg. Dan wordt €10.000 op vijf jaar tijd €5.425.144. Op 10 jaar spreken we al van €2,94 miljard en op 13 jaar tijd is hij met slechts €10.000 inleg de rijkste man op aarde geworden met een bezit van meer dan €128 miljard.

Stel zelfs dat het “maar” 15% is elke drie maanden, ook dan is €10.000 op tien jaar tijd al €2,68 miljoen geworden,…

Zulke rendementen najagen is niet realistisch. Op korte termijn wil dit wel lukken, maar door de risico’s die je hierbij moet nemen is de kans zo goed als nihil dat je dit vijf jaar lang kan volhouden zonder op een bepaald ogenblik alles te verliezen.

Gemengde gevoelens bij de Beursrally

Ik kijk dan ook met zeer gemengde gevoelens naar de Beursrally, Beleggerscompetitie en andere initiatieven.

Aan de ene kant is wat extra aandacht voor beleggen op de beurs zeer gewenst. Zoals ik eerder al schreef is het in mijn ogen de enige manier om onze financiële toekomst veilig te stellen.

Maar aan de andere kant vind ik dit niet de goede aanpak.

Als ze een competitie organiseren op vijf jaar tijd, dan schrijf ik me direct in. Maar of een krant daarmee veel lezers zal trekken is een andere vraag.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp