Meer fondsen dan aandelen!
Volgens mijn opzoekingen op Euronext en Deutsche Boerse noteren er 1174 aandelen op Euronext en op Deutsche Boerse 1089. Het betreft hier gereglementeerde segmenten , dus bedrijven die noteren op de vrije markten zijn niet meegeteld.
Over heel de wereld kwam ik op 12000 genoteerde bedrijven. Met 2263 aandelen dek je België, Nederland, Portugal, Frankrijk en Duitsland.
Als ik daarentegen het aantal fondsen bekijk wanneer ik De Tijd lees, val ik achterover.
Voor de grap heb ik de voorbije zaterdag eens beginnen tellen aan het aantal fondsen dat enkel en alleen KBC uitgeeft. Resultaat, … ik heb het opgegeven. Het zijn er meer dan 1500 ! En zo zijn er nog 78 andere “merken” die fondsen uitgeven. Eerlijk is eerlijk, KBC is de fondsen kampioen, zij beslaan meer dan een volledige pagina. De fondsen in zijn geheel beslaan 5 pagina's met op elke pagina 6 kolommen ofwel 30 kolommen fondsen. De aandelen, obligaties, valuta, grondstoffen en de couponinformatie worden in De Tijd gedrukt op 3 pagina's, en dit met gemiddeld 4 a 5 kolommen ofwel maximum 15 kolommen.
Het is overduidelijk dat er meer fondsen zijn dan aandelen, obligaties,…
Als ik in Nederland de krant opensla ( Financieel Dagblad), dan kom ik tot dezelfde conclusie.
Wat is het nut van zo veel fondsen?
Waarin beleggen deze fondsen dan allemaal ?
Wat is hun bestaansrecht? Het is toch onmogelijk dat al deze fondsen een verschil kunnen maken. Er zijn meerdere studies die aantonen dat fondsen gemiddeld slechter presteren dan wanneer je zou beleggen in de hele beurs.
Dan worden zo ook nog eens opgedeeld in categorieën waarbij ze enkel beleggen in milieu gerelateerde investeringen, of internet, of technologie, of Pharma of noem maar op, je kan het zo gek niet bedenken of er is een fonds voor.
Is het dan de bedoeling dat we van al deze fondsen toch nog zelf gaan kiezen welke we kopen? (hoe kunnen we zo'n fonds behoorlijk waarderen?) Of moeten we ze allemaal kopen?
Onafhankelijk advies?
In deze overvloed van fondsen is het onmogelijk voor een outsider om het juiste fonds er uit te kiezen, dus moet je vertrouwen op uw contactpersoon bij de bank.
Het probleem is dat je hier geen onafhankelijk advies kan verwachten. Zij moeten verkopen hetgeen er van hogerhand wordt opgedragen. Zo zijn onze bankbediendes verkopers geworden. Bovendien een bijzonder agressieve vorm van verkopen, hoe verklaar je anders dat mijn 83 jarige grootmoeder naar de bank wordt gevraagd om over haar geld te praten? Om ze vervolgens te vertellen dat ze niet meer goed zit in haar huidige fonds ( op de koop toe verkocht op dezelfde bank) en moet overschakelen naar een ander fonds.
Veel van deze verkopers kennen zelf niets van de beurs en beleggen en ratelen duidelijk hun ingestudeerde tekst af, ze moeten verkopen want ook zij of het filiaal krijgt commissie. Anderen kennen het wel, maar mogen hun eigen mening niet verkondigen.
Enkele jaren geleden ben ik naar een voordracht geweest over beleggen, georganiseerd door een Belgische grootbank. De spreker, ik schatte hem rond de 30 jaar, was duidelijk goed onderricht, had de nodige kennis van beurs en beleggen en gaf een goede uiteenzetting. Het laatste kwartier werd uiteraard een verkooppraatje, maar dit was aanvaardbaar, niemand werkt voor niets. Echter tijdens het kwartiertje dat er vragen mochten gesteld worden viel ik van mijn stoel van verbazing.
Eén vraag was, wat hij vond van China ( dit was aan het begin van de hele groeilanden gekte). Hoewel deze man hier duidelijk ook wel iets over kon vertellen, was zijn antwoord: “ Ik zal even opzoeken wat wij er van vinden” waarna hij in zijn kaft dook en begon te bladeren. Deze man was duidelijk te bang om zijn eigen mening te geven. Hij mocht niet tegen het beleid dat opgelegd werd in Brussel ingaan. Hoe kan je dan ooit nog enig vertrouwen hebben in hetgeen een bankbediende U vertelt?
De echte bestaansreden van fondsen
Fondsen zijn gemaakt met 1 reden, de bank zelf rijk maken. Het kan hen niet schelen of de klant geld verdient of verliest. Het belangrijkste is dat zij uw geld in hun zak krijgen.
De kosten van fondsen rijzen dan ook de pan uit.
Instapkosten 3%, met andere woorden, je moet al meer dan 3% stijgen voor je nog maar terug op 0 staat, pas daarna kan je iets beginnen verdienen.
Maar pas op, er zijn ook nog jaarlijkse beheerskosten, want je dacht toch niet dat ze het voor die 3% gingen doen? Gaande van 1% tot 2% liggen deze sterk uit elkaar.
In je eerste jaar moet je dus al minimaal 4% stijgen of je had je geld beter onder je matras gestoken. Stel nu dat je geld wil opnemen omdat je onverwachte kosten hebt.
Verkopen kost je nog eens 0,5% tot 5% (!!) afhankelijk van het fonds en de tijd dat je er al in zit. Dus als ik na 1 jaar mijn geld terug zou willen opnemen is de bank reeds met 9% van mijn kapitaal gaan lopen. Zij moeten dus al 8% meer rendement halen dan de index of ik had beter een indexfonds (of tracker) gekocht. Bij deze kom je er met normale beurskosten en een beheersvergoeding van 0,5% vanaf.
Zijn dan alle fondsen slecht?
Nee zeker niet, maar tussen de hele hoop, lijken de goede fondsen wel de uitzonderingen op de regel.
Als je toch een fonds wil kopen, waar moet je dan op letten?
Eerst en vooral, wie beheert het fonds? In de reclamefolders van de grootbanken staat niet vermeld wie het fonds beheert.
Als het er dan toch in staat, hoe lang beheert hij het al, en zal hij het nog beheren binnen 5 jaar?
Wat is zijn trackrecord?
En belangrijkste van allemaal, hoeveel van zijn eigen vermogen heeft hij in zijn eigen fonds geïnvesteerd?
Voor de fondsen liefhebber geef ik enkele namen mee die wel het bekijken waard zijn.
Capfi-Delen Asset Management, meer bepaald het fonds C+F optimum welke over de laatste 5 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement kan voorleggen van 6,1%.
Instapkosten 2%, beheerskosten 0,54% en uitstap 0%..
website Capfi Delen : www.cadelam.be
Carmignac Patrimoine. Een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,47% over de laatste 5 jaar. Instapkosten 4% (A) of 0% (E) afhankelijk van het deelbewijs. Beheerskosten 1,5% (A) of 2% (E) + extra commissie van 10% van al hetgeen dit fonds boven zijn referentie behaalt. Dit fonds noteert op de beurs van Parijs meer info op hun website www.carmignac.be/nl/index.htm
En als laatste één waarvan nog geen lange trackrecord bestaat. Fonds is pas opgericht op 1 oktober 2008, enkele dagen na de van van Lehman Brothers. Het betreft hier het Value Square Fund Equity World. Dit fonds zoals de naam laat vermoeden wordt beheerd door Value Square. Deze vennootschap werkt volgens de principes van het Value Investing of waardebeleggen, dit ligt dus in lijn met mijn methode van werken.
Instapkosten 3%, beheersvergoeding 1% + prestatievergoeding van 10% op alles boven de 6% op 1 jaar. Uitstapkosten 0,5%.
Meer info www.value-square.be. Dit fonds is te koop via BinckBank.
Ter vergelijking, de Eurostox 100 heeft over de laatste 5 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement behaald van -3,20 %.
Bovenstaande fondsen presteerden behoorlijk beter, maar de kosten blijven toch nog steeds hoog.
Een goed alternatief voor beleggingsfondsen zijn holdings, maar daarover meer in volgend artikel.