Waardebeleggen, wat is het en wat is het niet

Sam Hollanders

Charlie Munger heeft het ons al verteld “Slim beleggen is waardebeleggen – meer krijgen dan waar je voor betaalt”

Dus waardebeleggen is gelijk aan slim beleggen.

Als je echter aan iemand die een magere kennis heeft van waardebeleggen vraagt wat dit nu juist inhoudt, dan krijg je het algemene beeld geschetst dat waardebeleggen gelijk is aan bodemvissen of het kopen van goedkope aandelen, aandelen die tegen een lage koers-winstverhouding (K/W) of lage koers-boekwaardeverhouding noteren (K/B). Dit samen met buy & hold.

Maar dat is niet wat waardebeleggen is.

Waardebeleggen is veel meer dan het kopen van goedkope aandelen.

Zoals Munger het stelde: “Je zoekt naar een verkeerd geprijsde gok. Dat is wat beleggen is. Je moet gewoon genoeg weten over de gok om te weten dat deze verkeerd geprijsd is. Dat is waardebeleggen”.

Dus waar het bij beleggen gaat om het kopen van goedkope aandelen, gaat het bij waardebeleggen duidelijk over het weten wat je koopt.

Benjamin Graham, ook wel de vader van het waardebeleggen genoemd, schreef in zijn boek Security Analysis…

Een beleggingsactie is een actie die, na grondige analyse, de veiligheid van kapitaal en een bevredigend rendement belooft. Acties die niet aan deze eisen voldoen, zijn speculatief.

Wat deze definitie van Graham wil zeggen is dat als je niet de juiste informatie en redenering in combinatie hebt met het juiste prijskaartje (een goedkoop aandeel), dan is het geen waardebeleggen.

Iedereen is namelijk op zoek om goedkoop te kopen en duur te verkopen. Wat is het dan dat echte waardebeleggers, die eerder zeldzaam zijn, onderscheidt van alle anderen die beleggen op de beurs?

Waardebeleggen is… moeilijk!

Mijn ervaring leert me dat de meest nieuwe “waardebeleggers” na een jaar ontstemd zijn, na twee jaar boos en er in het derde jaar de brui aan geven.

Dat is de reden waarom de meeste beleggers niet gemaakt zijn om aan waardebeleggen te doen.
Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande grafiek van mijn portefeuille sinds ik een beleggingsblad schrijf (16 februari 2011).

Je ziet dat de eerste jaren al wel direct de eurostoxx 600 en BEL20 achter worden gelaten, maar dat het 3 jaar heeft geduurd voor de portefeuille ook beter presteerde dan de S&P500

De reden hiervoor is dat wij natuurlijk onze aandelen ook in Europa kopen en dat de S&P grotendeels werd gedreven door de technologie aandelen Amazon, Google, Facebook en Apple.

Maar dit is een reëel beeld voor iedereen die start, het kan zelfs nog veel erger dat je de eerste jaren slechter presteert. Ik had toen gelukkig al meerdere jaren ervaring en had heel goed gezien hoe in 2008 ik er vrijwel zonder kleerscheuren door kon komen dankzij het waardebeleggen om het volste vertrouwen in waardebeleggen te blijven hebben.

Maar voor veel startende waardebeleggers kan het in het begin zeer pijnlijk zijn om in je eerste jaren de markt niet te verslaan of zelfs slechter te presteren, en het is onze menselijke natuur om al in elkaar te krimpen bij enkel het gedacht aan pijn.

Geld verdienen met goedkope aandelen – wat het doel is van elke waardebelegger – is moeilijker dan het klinkt en kan jaren in beslag nemen om tot uiting te komen.

Het vinden van een goedkoop aandeel en het kopen is op zich eerder makkelijk. Maar waardebeleggen is moeilijk door volgende zaken…

  • Je moet geduld hebben, heel veel geduld
  • Je moet gedisciplineerd zijn
  • Je moet je gedrag in het oog en onder controle houden
  • Je moet weten wanneer je tegen de meute in moet gaan
  • Je moet veel lezen (jaarverslagen, boeken over beleggen, sectormagazine’s,…)

Waardebeleggen vraagt veel meer werk dan enkel het kijken naar een grafiek en daarop je gok baseren. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat je niet veel waardebeleggers tegenkomt. De bekendste beleggers daarentegen zijn wel meestal waardebeleggers.

Maar wie het geduld heeft om zijn portefeuille te beheren als een echte waardebelegger zal er wel bij varen.

Hoe kan je een waardebelegger worden?

In zijn brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway uit 1992 schreef Warren Buffett….

“Wij denken dat de term “waardebeleggen” overtollig is. Wat is ‘beleggen’ als het niet de daad is van het zoeken naar waarde die op zijn minst voldoende is om het betaalde bedrag te verantwoorden? Bewust meer betalen voor een aandeel dan zijn berekende waarde – in de hoop dat deze snel kan verkocht worden voor een nog hogere prijs – zou moeten bestempeld worden als speculatie (wat niet illegaal, immoreel noch -naar onze mening- winstgevend is).”

“Of het nu relevant is of niet, de term ‘waardebeleggen' wordt veel gebruikt. Gewoonlijk betekent dit de aankoop van aandelen die een set kenmerken hebben, zoals een lage verhouding van koers naar boekwaarde, een lage koers-winstverhouding of een hoog dividendrendement. Helaas zijn dergelijke eigenschappen, zelfs als ze in combinatie voorkomen, verre van bepalend voor het antwoord op de vraag of een belegger inderdaad iets koopt voor wat het waard is en daarom werkelijk waarde toevoegt aan zijn beleggingen.

“Gelijkaardig zijn tegengestelde kenmerken – een hoge verhouding van de koers-boekwaarde, een hoge koers-winstverhouding en een laag dividendrendement – op geen enkele wijze in strijd met een ‘waarde'-aankoop.' “

Het is de “werkwijze” waarop goedkope aandelen worden geselecteerd waar het allemaal om draait bij waardebeleggen.

Je moet weten waar je aan begint.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp