Vinden van Aandelen Ideeën, Screeners of Lezen

Sam Hollanders

Voor deze week wil ik even enkele notities opgeven over mijn beleggingsproces, een onderwerp waar ik me heel veel mee bezig houd. Het hebben van een afgebakende beleggingsmethode is essentieel om gefocust te blijven en om systematisch goede lange termijn resultaten te halen.

Buffett Leest en gebruikt geen Screeners

Buffett heeft op de beroemde Berkshire jaarvergaderingen al meermaals gezegd dat hij nooit screeners gebruikt om beleggingsideeën te vinden. Interessant… Hieronder een stuk uit de jaarvergadering van 2013:

Charlie Munger: “We weten niet hoe we aandelen moeten kopen door enkel te kijken naar de financiële cijfers. We moeten meer weten over hoe het bedrijf echt werkt. Alles waar een computer kan voor worden gebruikt om te screenen – gebruik jij een computer om iets te screenen?”

Warren Buffett: “Nee, ik zou niet weten hoe. Bill (Gates) probeert het me nog steeds uit te leggen. We gebruiken geen screeners. We zoeken niet naar dingen die een lage koersboekwaarde of lage koerswinstverhouding hebben. We kijken naar bedrijven net alsof iemand ons aanbiedt om het hele bedrijf te kopen en denken dan, hoe zal dit er uitzien binnen vijf jaar?

Ik heb een ander idee over screeners dan Buffett en Munger. Waar je steeds rekening mee moet houden is hoe goed zij zijn als bedrijfsanalisten (bovenop hun kunnen als aandelenanalisten). Dit is een vaardigheid die wordt ontwikkeld in de loop van je carrière. Het is onmogelijk om met Munger en Buffett in competitie te gaan op kwalitatieve basis van analyse.

Wat ze ook al vele jaren duidelijk maken is hoe waardevol zij lezen vinden. Lezen staat je toe om met de tijd kennis op te bouwen en het zal je kwalitatieve vaardigheden verbeteren… kennis is zoals samengestelde intrest. Maar totdat deze intrest begint op te bouwen is het veiliger om een groter gewicht te geven aan het kwantitatieve deel van de vergelijking.

Ik gebruik screens vaak om mijn lijst van beleggingsideeen te filteren. Maar ook het lezen van bepaalde blogs, nieuwsbrieven van een selectie fondsen en verslagen van holdings zijn een leuke manier om goede beleggingsideeën te vinden, op die manier kun je profiteren van het werk van anderen.

Door het lezen hiervan krijg je niet enkel ideeën, maar ook vaak hun redenering en logica achter het idee. Van daaruit kan jij je eigen analyse maken en beslissen of je het eens bent of niet.

Screeners zijn een startpunt, geen einde.

Ik gebruik regelmatig screeners en ik vind dat deze een geweldige manier zijn om te filteren in beleggingsideeën. Ik ben er van overtuigd dat ook Buffett deze zou gebruiken als hij zijn carrière vandaag zou starten. Van Graham ben ik zeker dat hij dit zou doen.

Screeners zijn een goede manier om te beginnen met zoeken, maar het is maar een begin. Het lezen van ideeën van andere beleggers is een betere bron van ideeën, want het geeft je het idee, je leert iets over het bedrijf en het geeft je (in de meeste gevallen) ook de redenering achter waarom de belegger het een goed idee vindt.

Mijn beleggingsproces bestaat uit drie grote delen:

  • genereren van ideeën
  • onderzoek
  • portefeuillebeheer (beslissingen nemen: kopen, niet kopen, houden, verkopen,…)

Het “genereren van ideeën” gedeelte kan je opdelen in enkele subcategorieën

  • Enkele screens overlopen een keer per maand
  • Het lezen van andere beleggers (professioneel en niet professioneel) die hun ideeën delen via websites, verslagen,…
  • Het lezen van specifieke vakbladen (niet over beleggen, wel over verschillende sectoren).

Deze laatste hoort vaak bij het onderzoek (en blijvend onderzoek, zelfs al zit het bedrijf reeds in portefeuille), maar soms komen ook hieruit leuke ideeën.

Dus ik gebruik screeners en vind ze handig in het genereren van ideeën. Ze helpen me om het zoekproces efficiënter te maken. Ik ben ervan overtuigd dat Benjamin Graham en Walter Schloss deze zeker zouden hebben gebruikt, maar ook niet als enige bron. Het zijn hulpmiddelen. Ik ben er ook zeker van dat lezen de manier is om je vaardigheden veel sneller aan te scherpen dan het gebruik van screeners.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp