Via Nyrstar goedkoop beleggen in China

Sam Hollanders

Soms trekken koppen in de krant meteen je aandacht, deze week was dat bij mij een titel op de website van De Tijd: “Nyrstar, dé China-play in Europa.” In de papieren krant werd dat later: “Nyrstar en Ageas zitten op Chinese tram.”

Nyrstar is het nummer 5 op de lijst van 50 Europese aandelen die volgens de analisten van Morgan Stanley het meest aan China zijn gerelateerd, na grote namen als Rio Tinto en London Mining.

Maar liefst 68,2% van de omzet van Nyrstar zou afkomstig zijn uit groeilanden, bij Ageas is dat 35%. Opvallend in de lijst zijn ook de vele luxemerken zoals BMW, Richmont, Swatch, LVMH, Porsche,…

Voor wie Nyrstar niet kent:

Nyrstar is een geïntegreerd mijnbouw -en metaalbedrijf met een leiderspositie op de markt voor zink en lood. Ook de resultaten van andere metalen zoals zilver, koper en goud zitten in stijgende lijn.

De mijnbouw-, smelt- en andere activiteiten zitten verspreid over Europa, Amerika, China en Australië.

Nyrstar werd in 2007 gecreëerd door Umicore en Ziniflex welke hun zink- en loodsmeltings- en legeringsactiviteiten in Nyrstar inbrachten.

Sindsdien is het al een wilde rit geweest op de beurs, na de introductie aan €20 per aandeel is het gezakt naar €1,7 op het dieptepunt van de crisis in oktober 2008, om dan te herstellen naar ongeveer €12 eind 2010. Daarna is het opnieuw bergaf gegaan tot ongeveer €3,5 begin dit jaar. Momenteel noteert deze net onder €4.

Via Nyrstar inspelen op China?

Of China nu werkelijk het moderne El Dorado is voor beleggers, ga ik me niet uitspreken, daarover zijn voldoende andere artikels beschikbaar. Wel verkies ik om niet rechtstreeks in China te beleggen. De te grote grip van de overheid op de economie en de bedrijven houden me hierin tegen.

Als je dan kan investeren in China via je eigen land is dat wel mooi meegenomen, zeker als het aandeel in kwestie dan ook nog goedkoop noteert.

Laat het wel even duidelijk zijn dat de kans klein is dat Nyrstar in de normale selectie van BeursLoper zou verschijnen. Ik geef de voorkeur aan stabielere, winstgevende bedrijven. Af en toe een gokje kan echter geen kwaad, zolang je je bewust bent dat je gokt, en dit dan ook doet met een zeer klein deel van de portefeuille.

De cijfers van Nyrstar zijn al enkele jaren niet schitterend, ook vorig jaar was er een verlies. Wel zien we dat het aandeel momenteel aan 0,55 keer de boekwaarde noteert, terwijl maar 6% van de activa immaterieel is. De tastbare boekwaarde per aandeel bedraagt €5,78.

Het dividendrendement, of beter de uitkering van het kapitaal, staat op 4,09%. Persoonlijk zou ik dit geld liever in de vennootschap zien zitten, zeker omdat de vrije cashflow ook maar nipt positief is.

Kortom Nyrstar is niet direct een basiswaarde voor de portefeuille, maar als China-play is het een kleine investering waard aan de huidige koers.

De faire waarde van Nyrstar ligt volgens mij rond €8,19. Omdat het een gokje is voor mij, en er opties noteren op het aandeel, heb ik gisteren enkele contracten van de leap maart 2014 met strike €3,8 gekocht voor €0,60 per contract. Een pure gok met 9 maanden tijd om mijn gelijk te halen.

 

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp