Verlies geen geld

Sam Hollanders

Vandaag wil ik even inzoomen op één van de meest gebruikte quote’s van Warren Buffett

“Regel nr 1: Verlies geen geld
Regel nr 2: Vergeet regel 1 nooit”

Buffett is één van de rijkste mensen op aarde en waarschijnlijk de beste belegger ooit. Voor mij is hij belangrijk voor de schat van informatie over beleggen die hij gedurende meer dan 55 jaar heeft neergeschreven en heeft gedeeld via interviews. Hieronder één van de vele verhalen.

Toen Warren nog een Warrentje was (11 jaar oud), kocht hij drie aandelen van Cities Service Preferred voor zichzelf en zijn zus Doris. De aandelen kosten toen $38,25 per stuk. Kort na de aankoop crashten de aandelen met bijna 30% tot $27 per stuk.

Elke dag, op weg naar school, wreef Doris het goed in bij Warren dat haar aandeel aan het dalen was. De elf jaar oude Warren voelde zich vreselijk schuldig.

Het verlies bleek uiteindelijk maar tijdelijk (en op papier) want de aandelen herstelden naar $40, maar Warren noemt deze gebeurtenis nog steeds één van de belangrijkste in zijn leven.

Een van de lessen die Cities Service hem geleerd heeft is dat als hij een fout maakt met andermans geld, de kans groot is dat iemand boos op hem zal worden. Hij wilde dan ook die verantwoordelijkheid niet tot hij zeker was dat hij succes zou hebben.

Buffett leerde zijn les toen hij nog maar 11 was. Ik kan zijn gedachten als schrijver van SMART Capital ook 100% volgen. Met andermans geld ben je nog voorzichtiger.

Dit blijkt in de huidige financiële wereld vaak niet zo te zijn. Er zijn spijtig genoeg ook heel wat adviseurs en fondsbeheerders die het geld van anderen als “speelgeld” zien.

Buffett staat daar recht tegenover en aanschouwt andermans geld net als dat van zichzelf en is daarom altijd conservatief gebleven in zijn aanpak. Beleggen is een marathon en geen sprint en als je geld begint te verliezen haal je nooit de finish.

Naast dat ik ook een emotionele aversie heb tegen het verliezen van geld (van mezelf of anderen) is er ook een sterk rekenkundige logica die we steeds voor ogen moeten houden.

Als je op een aandeel 50% verliest moet het aandeel verdubbelen voor je je geld terug hebt. Dat is een behoorlijke put die gevuld moet worden. Kijk dus extra uit.

Voor de volledigheid geef ik even de tabel mee van welk percentage je aandeel moet stijgen na een verlies.

Bij Verlies van: Moet je xx/ stijgen tot break even
10% 11,1%
20% 25%
30% 42,86%
40% 66,67%
50% 100%
60% 150%
70% 233,33%
80% 400%
90% 900%

 

Een daling van 100% kan je nooit meer goedmaken! Denk dus niet te snel, ach het verlies is al zo groot, ik laat deze zitten. Recupereer, zelfs de kleine bedragen, beter laat dan nooit!

Net zoals iedereen weet dat je om te winnen bij beleggen laag moet kopen en hoog moet verkopen, maar dit vaak omgekeerd doen, heeft ook niemand de intentie om geld te verliezen.

Mensen zijn van nature zelfs zeer risico avers. Maar te vaak worden we gestuurd door onze vooroordelen en emoties, waardoor hetgeen wat we doen uiteindelijk haaks staat op onze intenties.

Kortom vergeet nooit de regels van Warren Buffett, en als je toch op een verlies komt te staan dat permanent lijkt, zorg dan dat je op tijd je verlies neemt, want het wordt alleen maar moeilijker om je verlies terug goed te maken.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp