Vechten tegen jezelf op de beurs, en hoe ik win van mezelf

Sam Hollanders

De resultaten van beleggingen worden afgemeten tegenover anderen, indexen,…

En ik moet toegeven dat ik het daarmee soms wel moeilijk heb. Jaren zoals 2015, 2016 zijn daarbij makkelijk als je je belangrijkste referentie index (Eurostoxx 600) met respectievelijk 9,14%, 21,13% en 5,1% verslaat, zelfs als je in dat laatste jaar de S&P500 het beter ziet doen, dan kan je makkelijk terugblikken op de voorgaande jaren waarbij deze het veel slechter deed.

Maar een jaar zoals dit jaar waarbij ik constant aankijk tegen een licht negatief rendement (-1,6%) en het resultaat minder is dan Eurostoxx 600 (-0,22%) en S&P500 (+5,83%), betrap ik me er soms op dat dit toch een invloed heeft op mijn denkwijze over sommige aandelen, en moet ik daar bewust tegenin gaan.

Rationeel en uit ervaring weet ik natuurlijk wel dat het niet mogelijk is om elk jaar de indexen te kloppen, en eerlijk gezegd is dat ook niet echt mijn doel. Mijn doel is om elke 4 tot 7 jaar mijn geld te verdubbelen, waar ik met een verdubbeling ten opzichte van mei 2013 ofwel 5 jaar nu goed op schema zit.

Het op die manier bekijken is voor mij persoonlijk veel beter dan het te bekijken alsof ik jaarlijks tussen de 10% en 18% rendement moet halen. Nochtans is dat net hetzelfde, maar het geeft meer mentale rust. Mijn advies is om dat ook zo te doen.

Want uiteindelijk voer je als belegger geen strijd tegen andere beleggers of de indexen. Je voert een strijd tegen jezelf. Je zet een doel en je gaat voor dat doel.

De strijd is dan ook een psychologische strijd om te blijven vertrouwen op je kunde en je werkwijze, zelfs al is het resultaat op korte termijn niet wat je had gewild.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp