De twee beleggingsmethodes van Warren Buffett

Sam Hollanders

Het waardebeleggen zoals Warren Buffett het zelf toepast is over de jaren heen flink veranderd.

1 euro voor 50 cent

In het begin deed hij het echt zoals zijn eerste mentor Benjamin Graham. Hij ging op zoek naar spotgoedkope bedrijven en kocht deze.

Op dat ogenblik keek hij enkel naar de cijfers. Als een bedrijf in liquidatie meer waard zou zijn dan nu op de beurs, dan was dat volgens hen een koopje, ook als het een slechte business was. Het kopen van €1 voor 50 cent.

Later is hij, mede onder invloed van Charlie Munger, steeds meer gaan overnemen van zijn tweede mentor, Philip Fisher, en is hij meer gaan focussen op de kwaliteit van de bedrijven.

Kwaliteit aan een redelijke prijs

Hierbij zoekt hij naar bedrijven die competitieve voordelen hebben ten opzichte van hun concurrenten. Competitieve voordelen kunnen er in verschillende vormen zijn. Zo kan men een voordeel hebben door schaalgrootte, patenten, distributie,…

Het belangrijkste competitief voordeel voor Buffett en de bedrijven waarin hij graag belegt, zijn sterke merken.

Als een bedrijf meerdere competitieve voordelen bezit, dan spreekt hij van de spreekwoordelijke slotgracht (moat) rond de bedrijven.

Buffett krijgt last van te veel geld, hun beleggingsmogelijkheden beperken zich daardoor enkel nog maar tot zeer grote bedrijven.

Vermits deze gevolgd worden door tientallen analisten is de kans dat je hier nog koopjes gaat doen erg klein. De focus gaat dan ook volledig naar de kwaliteit, uiteraard betaalt hij nooit te veel.

Ook het bestuur van het bedrijf is hierbij van heel groot belang, meer bepaald de kwaliteit en integriteit.

Verwarrend?

Beide manieren van beleggen worden omwille van Warren Buffett gerekend tot het waarde beleggen. Ik merk dat dit voor veel beleggers voor verwarring zorgt.

Zeker omdat zovelen beweren te beleggen volgens de methodes van Buffett en volledig voorbij gaan aan deze verandering in stijl en hierdoor een foute mix maken.

Beleggen zoals Buffett, zeker als je de methode van de goedkope aandelen gebruikt, is niet makkelijk. Je moet veel geduld hebben en tegen grote schommelingen bestand zijn. Daar ontbreekt het bij vele beleggers vaak aan.

Daarnaast kan je onmogelijk tientallen “Buffett” aandelen van goede kwaliteit tegen een redelijk prijs tegelijk vinden, en dit is vaak wat beleggers graag willen.

Wij kunnen beide methodes gebruiken

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp