Tijd om te kopen?

Inflatie

Sam Hollanders

Afgelopen weekend kreeg ik enkele malen de vraag of het niet tijd wordt om aandelen te kopen. Welke impact hebben de acties van de FED en de ECB op de beurzen en onze visie? 

Het is altijd mijn bedoeling geweest om voluit voor aandelen te gaan, maar de afgelopen weken was ik zeer voorzichtig, net voor de bom echt losbarstte heb ik zelfs wat verkocht. Maar nu begin ik te kijken naar wat te kopen en zal dit over de komende weken en maanden ook doen. Dit wel in kleine stapjes en uiteraard enkel van bedrijven waarvan we weten dat ze deze storm kunnen doorstaan.

De plannen van zowel de FED als ECB zitten daar inderdaad voor iets tussen. Niet dat ik denk dat ze steun gaan bieden aan de beurzen. Als paniek toeslaat, dan is elke reden goed om de beurs lager te sturen. En eerst gaan we nog deze crisis moeten uitzweten. Want een recessie is al een zekerheid met alles dat stilvalt, een depressie lijkt stilaan ook nog moeilijk af te wenden. Daarom denk ik ook dat de beurzen nog niet aan herstel toe zijn.

Maar waar ik wel enorm voor bevreesd ben is wat na de crisis komt. Momenteel vechten we tegen enorme deflatoire krachten waardoor zo'n ongekende geldinjecties nog geen negatieve effecten tonen. Maar wat als we door de crisis heen zijn? Wie gaat dit dan allemaal betalen? De rijksten 5% van hun vermogen afnemen zoals PVDA voorstelt klinkt goed voor hun achterban, maar getuigt van geen enkel economisch inzicht en zou België in haar geheel enorm verarmen. 

Maar het probleem zit niet alleen in België, het is wereldwijd. Hier kunnen de overheden zich niet uitwerken door de belastingen te verhogen. Zeker niet in België waar deze al belachelijk hoog zijn, en al helemaal niet als je ziet wat we ervoor terugkrijgen.

Een munt devalueren was vroeger een oplossing voor een enkel land dat in de problemen zat. Hierdoor werd de concurrentiepositie versterkt en werden schulden terug betaalbaar. Maar nu zitten we over de hele wereld met dezelfde problemen. Want Europa staat er in zijn geheel niet goed voor – zelfs ondanks sterke landen zoals Duitsland en Nederland -, maar ook Amerika zit zo diep in schulden dat ze er daar ook niet meer uit zullen raken.

Tijdens de migratiecrisis was het al duidelijk hoe zwak de Europese Unie is en dat ze geen enkele solidariteit heeft onderling. Maar nu met deze Corona-Crisis is het nog duidelijker geworden dat de EU enkel een heel dure praatbarak is. Ze komen bijna een maand na de problemen met het bericht dat er actie moet genomen worden? Hoe wereldvreemd kan je zijn. Dus ik verwacht in Europa, van zodra de mensen terug tijd hebben om daarover na te denken, ook nog een institutionele crisis. Het is dat of ze zouden zich sterk moeten herpakken en echt één Europa maken, maar die kans schat ik vandaag op minder dan 5%.

Om het verhaal af te ronden. Ik zie voor alle overheden, die vandaag terecht veel geld uitgeven om erger te voorkomen, maar één uitweg en dat is inflatie en zelfs hyperinflatie. Ik zie geen enkele andere mogelijkheid dat niet zou leiden tot opstanden, of enorme verarming van de burgers.

Dat zeg ik al veel langer. Ook na de Grote Financiële Crisis zag ik dat als enige uitweg en toch hebben ze dat nog vlotjes meer dan een decennium voor zich uitgeschoven. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden en de etterbuil is hierdoor enkel maar groter geworden, waardoor de impact des te groter zal zijn als deze uiteindelijk toch openbarst. 

Over zaken zoals inflatie, deflatie en geldstromen luister ik naar experts die daar dagdagelijks mee bezig zijn. Iemand die in het verleden al meermaals zijn kunde bewezen heeft verwacht dat we nog een jaar hebben om ons te positioneren tegen extreme inflatie. En als hij dat zegt, dan neem ik dat op in mijn planning.

Dit artikel werd geschreven voor SMART Capital

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp