Telecom in beweging en de kansen voor de belegger

Sam Hollanders

De Europese Unie wil dat in Europa de dure roaming tarieven verdwijnen. Eindelijk!

In het verleden was Europa één van de voorlopers van mobiele telefonie en data, maar de laatste jaren wordt onze achterstand overduidelijk. Of ben ik de enige die met zijn smartphone steeds op zoek moet naar een wifi punt omdat de 3G weer eens niet beschikbaar is? Om nog maar te zwijgen van de 4G soap.

Onze GSM fabrikanten zijn allemaal verdwenen of overgenomen door andere bedrijven, met als orgelpunt de overname van Nokia door Microsoft, waarschijnlijk too little too late voor beiden, maar dat is een ander verhaal.

In Amerika zijn er slechts 4 grote leveranciers van mobiele data en telefonie, in Europa hebben we er met enige overdrijving 4 in elk land, ook in kleine landen zoals België en Nederland.

Met het afschaffen van de roaming tarieven wil Europa meer samenwerking krijgen tussen de verschillende providers om zo tot gelijke prijzen te komen in elk land van de unie.

Iedereen in het bedrijfsleven weet dat samenwerkingen op lange termijn steeds moeilijk lopen, en er vaak veel tijd in kruipt, voor de grotere spelers zal het dan vaak ook makkelijker zijn om hun collega's in andere landen over te nemen, zeker tegen de huidige waarderingen op de beurs.

KPN heeft aangetoond dat dit niet altijd zonder slag of stoot zal gaan, al begrijp ik persoonlijk niet goed waarom men zo gekant is tegen America Movil. Ik begrijp dat de aandeelhouders ontevreden zijn, zeker als ze hun aandelen rond €8 hebben betaald, en er nu maar €2,4 voor terug krijgen. Aan de andere kant lijkt dit geen al te lage prijs als we zien naar het zootje dat men er de afgelopen jaren van heeft gemaakt.

Wie kan en wil?

Maar welke spelers hebben de mogelijkheden en de wil om de consolidatiegolf te leiden en als winnaar er uit te komen?

Het Franse Vivendi wil SFR afsplitsen en verder gaan als media groep. Deze splitsing komt er in mijn ogen enkel omdat ze het niet verkocht hebben gekregen aan de gewenste prijs. Zij doen in elk geval al niet mee, SFR is een prooi, geen overnemer.

Het Duitse Telecom, of beter bekend als T-Mobile en Vodafone lijken, dankzij hun nu reeds sterk verspreide aanwezigheid, twee kandidaten om bij de laatste vier te eindigen.

Een bedrijf dat recent mijn aandacht trok, en we niet mogen onderschatten, zelfs ondanks de diepe crisis in Spanje, is Telefonica. Wie wordt volgens jou de vierde?

Hoe kunnen wij er op inspelen ?

Hoe kunnen we hier als belegger van profiteren? Kopen we de overduidelijke overnameprooien zoals KPN, Belgacom of Mobistar, en dan maar hopen op een mooie premie? Of sluiten we ons nu al aan bij één van de grote spelers en maken we gebruik van de druk op hun beurskoers na de overnames?

Ik opteer voor het laatste, maar beperk mijn aankopen en spreid ze in de tijd. Ook tracht ik mijn aankoopprijzen te optimaliseren met opties, en mijn rendement te verhogen door het schrijven van gedekte (!) calls op de aandelen in portefeuille. Afspraak binnen 3 jaar voor de resultaten?

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp