Howard Marks is er in zijn nieuwste memo in geslaagd om weer spijkers met koppen te slaan. Een gewoonte voor de man en toch ben ik telkens verbaasd hoe goed het resoneert bij mij.
In deze brief naar zijn klanten geeft Marks opnieuw aan wel verder te beleggen, maar zeer voorzichtig.
Hij wijst op de zeer lange beursrally, maar eveneens op het feit dat de rally wel lang is, maar dat vorige keren er veel meer stijging (of overdrijving?) was.
Hij wees ook terug naar een memo die hij in februari 2007 schreef, waarin hij de beurs vergelijkt met een veilinghuis. Ook bij beleggen gaat de kans om iets te kopen naar die persoon die bereid is de hoogste prijs te betalen, en bijgevolg dan ook bereid is om het laagste rendement te krijgen en het meeste risico wil lopen.
Want inderdaad hoe minder je betaalt voor een aandeel hoe lager je risico en hoe hoger je mogelijke rendement, een boodschap die vaak te weinig ter harte wordt genomen.
Net als bij een veiling zal, wanneer er weinig kopers zijn en ze weinig geld hebben, de prijs voor de verkochte items laag zijn. En omgekeerd als er veel mogelijke kopers zijn met veel geld in hun zakken, dan zal er veel geboden worden en zullen de prijzen hoog zijn. Deze laatste zullen dan ook niet veel waar voor hun geld krijgen en het risico is hoog.
De zeven slechtste woorden in de beleggingswereld
Hij geeft dan ook de zeven slechtste woorden mee in de beleggingswereld: “Too much money chasing too few deals”.
En dankzij de lage rentes is er zeker geen gebrek aan geld.
Met dat idee in het achterhoofd heeft hij aan zijn collega’s gevraagd om voorbeelden te geven van deals waar er duidelijk een overdrijving was (lees te duur). En uiteraard komen ze met talrijke voorbeelden.
Bij ons zie ik de geplande beursgang van Leaseplan als een voorbeeld. Leaseplan komt niet naar de beurs om te groeien. Ze geven geen nieuwe aandelen uit, de bestaande aandeelhouders gaan van de beursgang gebruik maken om aandelen te verkopen. Wanneer wil iemand zijn aandelen het liefst verkopen? Juist als er voldoende vraag naar is en de prijs hoog genoeg.
Uiteraard wezen ze ook op de gestegen schulden bij bedrijven, een logisch gevolg, want als je tegen bodemtarieven kan lenen moet je niet veel extra winst maken om een positief effect te creëren.
Maar ook dat er begin 2018 maar liefst 2.296 private equity fondsen waren die geld ophaalden en in totaal $744 miljard zochten. Een absoluut record.
Nog enkele voorbeelden; Bedrijven die opnieuw schulden aangingen om hun overname door een private equity fonds te financieren. Een IPO van een bedrijf dat verlies maakt, en zelf meegeeft nog niet verwacht de eerste jaren winst te maken, was een doorslaand succes en noteert ondertussen 67% hoger. Schulden die worden aangegaan voor de inkoop van eigen aandelen,…
Volgens Marks allemaal symbolen dat het geld niet meer weet waar het heen moet.
Beleggen, maar voorzichtiger
Maar een crash moeten we volgens Marks ook nog niet verwachten. De waarderingen zijn op enkele specifieke sectoren na (tech) niet te hoog en het lijkt er ook niet op dat we al snel een economische afkoeling moeten verwachten. Het verlies dat je lijdt door vandaag niet te beleggen is te groot om aan de zijlijn te blijven staan.
Marks geeft ook mee dat beleggers de voorkeur moeten geven aan strategieën en beheerders die vandaag meer kijken naar de risico kant van elke belegging dan naar de potentiële opbrengst. Dit zal je rendement op korte termijn mogelijks verlagen, maar je kan niet beide hebben.
Bij beleggen kan je alles ofwel agressief aanpakken of defensief.
Volgens Marks, en ik deel deze mening al geruime tijd, zijn de marktcondities vandaag ernaar om voorzichtig te zijn. Desondanks voegde ik afgelopen weken 2 goedkope aandelen toe aan onze selectie.
Wie de volledige memo van Howard Marks wil lezen kan deze hier vinden.