De laatste dagen kenden de beurzen een ware versnelling in de daling die reeds sinds 18 februari van dit jaar is ingezet. Hoe kan je als belegger best reageren op deze sterk dalende koersen?
Verkopen en hopen om later goedkoper bij te kopen? Niemand weet echter hoelang en hoe diep een daling zal zijn, welke aandelen sterk zullen dalen en welke minder zullen meegesleurd worden. Misschien ben je nu al te laat met verkopen.
Stop met kijken naar de dalende koersen
Dat is mijn advies nummer 1. Stop met het kijken naar de beurskoersen. Het maakt je zeker niet gelukkiger om dag na dag de aandelen te zien dalen. Het levert je ook geen inzichten in wat nu de beste actie is om te ondernemen.
Dalende koersen vertellen maar één ding, er zijn meer verkopers dan kopers. Wat de redenen hiervoor zijn, en of deze gegrond zijn of niet, kan je niet aflezen van de beurskoersen.
Analyseer je portefeuille
Maak een analyse van je portefeuille. Zijn er aandelen waar je je ongemakkelijk bij voelt? Bedenk dan even voor jezelf waarom je deze aandelen hebt gekocht. Zijn de positieve en de negatieve punten nog steeds dezelfde? Is er een verandering opgetreden binnen het bedrijf of de sector waarin het bedrijf zich bevindt, dat je verkeerd hebt ingeschat?
Bestudeer en analyseer elk van deze bedrijven nogmaals. Het is altijd handig dat je per bedrijf een lijst met positieve en negatieve aspecten hebt die je kan overlopen, zonder dat je al het werk opnieuw moet doen. Hetzelfde geldt voor de cijfermatige analyse van de balans en de resultatenrekening. Overloop deze lijsten, of maak ze nu op. Zijn er aspecten die een significante invloed hebben op uw analyse, zowel cijfermatig als algemeen?
Naar gelang de uitkomst van deze analyse kan je dan beslissen of deze aandelen verkoopt of bijhoudt. Misschien wil je na je nieuwe analyse en waardebepaling zelfs bijkopen. Hier kan ik dan enkel aanraden om te zorgen dat ze niet overwogen geraken in uw portefeuille.
Wat met de aandelen waarbij je je wel comfortabel voelt?
Doe net hetzelfde als met de andere aandelen. Ook deze aandelen moet je nader bekijken. Er kan iets gebeurd zijn, een onverwachte wending, die er voor zorgt dat je misschien niet meer zo zeker bent van dit aandeel. Het is nooit goed om te zeker te worden van een aandeel.
Ik maak enkel het onderscheid tussen de aandelen waar je je goed bij voelt en de andere omdat het logischer is eerst deze laatste opnieuw te analyseren. Dit om emoties niet te hoog te laten oplopen.
Analyseer en mijdt emoties
Zet jezelf in analyse modus. Bestudeer, becijfer en analyseer de bedrijven, maar vermijdt emoties te laten meespelen. Net zoals te grote euforie gevaarlijk is bij beleggen, kan ook overdreven pessimisme uw rendementen behoorlijk schaden.
Voor de meeste beleggers, zelfs voor mensen die professioneel met beleggen bezig zijn, is het niet hun verstand dat hun in de problemen brengt, het zijn hun emoties. Of met de woorden van Warren Buffet “Success in investing doesn't correlate with I.Q. once you're above the level of 125. Once you have ordinary intelligence, what you need is the temperament to control the urges that get other people into trouble in investing”
Als we onze emoties onder controle kunnen houden, en onze kansen afwachten, hebben we al een behoorlijke voorsprong op de andere beleggers.
Bekijk de dalende koersen als een opportuniteit, er verschijnen meer koopwaardige aandelen, en hopelijk kan je enkele pareltjes oppikken tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Wees echter zeer kritisch, en maak een grondige analyse van elk aandeel.