Van €0,01 naar €10,7 miljoen in 30 stappen

Sam Hollanders

Vorige week werd mijn boek “Verdubbel je geld in vijf jaar” uitgebracht. Zaterdag was ik aanwezig op de Dag van de Tips van VFB (Vlaamse Federatie van Beleggers) om het boek te verkopen (kort na de middag waren we bij VFB al uitverkocht, maar het boek is wel nog te krijgen bij Standaard Boekhandel, Bol.com, Lannoo en andere boekhandels)

Er was zelfs op een beurs voor beleggers wat ongeloof over de titel. Daarom is de titel van dit bericht nog uitdagender.

Elke vijf jaar verdubbelen is nochtans niet zo gek als het klinkt. De titel van het boek is gebaseerd op het rendement van 13,86% dat ik behaalde over de periode januari 2004 tot eind december 2018. Ok dat is niet elke 5 jaar verdubbelen, maar 5 jaar en 10 weken, maar die vrijheid hebben we genomen in de titel. Bovendien was 2018 voor mij een heel slecht jaar, anders waren die 10 weken ook niet nodig.

Maar verdubbelen elke 5 jaar wil zeggen dat in deze periode mijn ingelegde kapitaal x8 is gegaan. Dat klinkt opnieuw veel spectaculairder dan 13,86% jaarlijks rendement. En dat is net de kracht van samengestelde intrest. Niet voor niets noemde Einstein samengestelde interest het achtste wereldwonder.

Om aan te geven dat 13,86% gemiddeld op jaarbasis geen hoogst uitzonderlijke prestatie is, wijs ik ook even op 2 collega uitgevers van nieuwsbrieven die over een nog langere periode hun prestaties bijhouden. Helaas is de portefeuille van SMART Capital jonger.

Pierre Huylenbroeck van Mr. Market Magazine realiseerde een CAGR (jaarlijks samengestelde intrest) van 11,8% over 22 jaar. Dat is elke 6 jaar verdubbelen.

Analyse van Roland en Jeroen Vandamme realiseerde een CAGR van 16,89% over de afgelopen 20 jaar. Dat is zelfs elke 4 jaar en 4 maanden verdubbelen.

Ondertussen ken ik ook al enkele particuliere beleggers die tussen de 10% en 15% schommelen over periodes van meer dan 10 jaar.

Nu is rendement één ding, een ander is ook dat je je in het systeem van beleggen moet kunnen vinden. Zo is de werkwijze en de producten waar ze bij Analyse in beleggen niet mijn ding en ik ben ervan overtuigd dat dit andersom net zo is.

Dit toont aan dat er meerdere wegen naar Rome leiden, ook bij het beleggen. De gemeenschappelijke factor bij al deze beleggers is onze langetermijnvisie.

Samengestelde Intrest Uitvergroot

Laten we de kracht van samengestelde intrest even uitvergroten.
Denk jij dat je er in zou slagen om €0,01 gedurende een maand elke dag te verdubbelen? Op zich lijkt dat niet zo’n onmogelijke taak, toch?

Maar de titel van dit artikel verraadt het natuurlijk al. Als je gedurende een maand (van 30 dagen) start met €0,01 en je geld elke dag verdubbelt, dan heb je na een maand maar liefst €10,7 miljoen. Ook dit klinkt ongeloofwaardig, maar reken het maar na.

En daarom moeten wij als beleggers gebruik maken van de kracht van samengestelde intrest en denken op lange termijn voor onze beleggingen. Met mijn boek hoop ik ook mijn steentje bij te dragen om terug een nieuwe generatie naar de beurs te brengen, want vroeg beginnen en dus je looptijd erg lang maken is de makkelijkste factor om te beïnvloeden in het verhaal van samengestelde intrest.

Een rekenvoorbeeld

Stel dat u vandaag bij de geboorte van uw kind of kleinkind €1.000 op de beurs belegt en u er in slaagt om elke vijf jaar dit bedrag te verdubbelen.

Door zo snel voor hem of haar te beginnen beleggen, en hen later de kneepjes van de beurs te leren, geeft u hen een voorsprong die zo goed als niet meer in te halen is, ook niet tegen zeer stevige lonen, reken maar mee.

Stel dat u deze belegging niet hebt gedaan en uw (klein)kind zelf begint te beleggen wanneer het 35 wordt, wat gezien de leeftijd waarop de meeste beleggers starten ook nog relatief vroeg is. Er wordt ook gestart met €1.000, maar er wordt ook bijgespaard en belegd, het rendement is hetzelfde. Tussen 35 en 40 slagen ze erin om elke maand €100 opzij te leggen, wat in een dure periode van het leven voor velen al moeilijk is. Tussen 40 en 45 dikt dit zelfs al aan naar €500 elke maand en van 45 tot 50 wordt dit zelfs €1000 elke maand.

Maar pas dan komt de echte meevaller, de afbetalingen binnen de zaak die hij of zij gestart is, zijn gedaan en hij of zij slaagt erin om elk jaar €50.000 bij op de beursrekening te plaatsen.

In totaal wordt €846.000 gespaard. Het kan dan toch niet zijn dat uw €1.000 bij de geboorte tegen deze €846.000 op kan? Toch wel:

Uw inleg van €1.000 bij de geboorte is tegen de 65ste verjaardag gegroeid tot €4.998.220, terwijl het zelf fors sparen van €846.000 maar uitkomt op €4.055.145.

“Waarom moet ik je boek lezen?”

De meest gestelde vraag afgelopen zaterdag was echter, Waarom moet ik je boek lezen?.

De belangrijkste reden is in mijn ogen die samengestelde intrest.

In het boek doe ik een eerlijk verhaal over mijn ervaringen, successen en blunders en ga ik dieper in op zowel psychologische aspecten als praktijk. Het is bedoeld dat beginnende beleggers een leidraad in handen krijgen, maar ook ervaren beleggers hun gading vinden.

Ik zou zeer tevreden zijn dat dankzij dit boek er mensen hun weg naar de beurs vinden of dat mensen die al actief zijn op de beurs hierdoor een aantal fouten minder maken en gespaard blijven van de blunders die ik maakte. Want elke €1.000 die je vandaag door een fout verliest op de beurs heeft het potentieel om uit te groeien tot miljoenen. Uiteraard kan je nooit elk verlies op de beurs uitvegen, het samengestelde rendement is immers een som van winnaars en verliezers.

En als dit boek er in slaagt om je al was het maar van één blunder te behouden, dan stijgt de waarde van het boek ver uit boven de prijs, en dat is waar het bij waardebeleggen net om draait.

Groeten,
Sam Hollanders

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp