Sam Hollanders

Sam Hollanders is een familieman gezegend met een lieve vrouw en drie prachtige dochters. Na een carrière in de retail (fotografie-multimedia) en gesterkt door de goede resultaten tijdens de financiële crisis van 2008, heeft hij zijn passie gevolgd naar de beurs en werd hij fulltime belegger.

Uit een drang om te delen wat hij geleerd heeft, en nog steeds leert, van de meesterbeleggers schrijft hij al sinds 2011 over de beurs. Het boek “Verdubbel je geld in vijf jaar” kwam hieruit in 2019 (Lannoo). Sinds 2014 is hij hoofdredacteur van het magazine Smart Capital

Groene-pijl.png

‘Beleggen is voor iedereen. Het is een ambacht. Je kunt de technieken leren en de rest komt neer op oefening, ervaring en emotionele controle’, aldus Sam Hollanders.

Na vijf jaar onverstandig en nadien vijftien jaar verstandig beleggen verdubbelde hij ongeveer driemaal zijn inleg. Daarover schreef hij “Verdubbel je geld in vijf jaar” (Lannoo 2019) waarin hij beproefde principes, bruikbare tips en een beetje psychologie deelt.

Groene-pijl.png

Nog 11 weetjes over Sam Hollanders:

 1. Geboren toen de Belgian All Share (BAS) index is gestart tegen een waarde van 1.000. Bij dit schrijven goed voor een samengestelde jaarlijkse groei van 7,3%.
 2. De Eurostoxx 50 werd 18 jaar later gelanceerd, ook met een basis van 1.000, goed voor een jaarlijkse groei van 6,38% tot op de ogenblik van dit schrijven.
 3. Gestart als hobby-belegger tijdens de eerste 11 jaar als ondernemer in een familiezaak van 4 multimedia winkels en 20 personeelsleden. In 2010 fulltime overgeschakeld naar beurs en beleggen, nadat de crisis in 2008 de kunde en de kijk als ondernemer/(waarde)belegger bevestigde.
 4. Gelooft sterk in de margin of safety, de kracht van samengestelde intrest en het KISS principe (hou alles zo simpel mogelijk)
 5. fan van Benjamin Graham, Charlie Munger, Warren Buffett, Joel Greenblatt, Walter Schloss, Guy Spier en Luc Bertrand voor hun ideeën, beleggers filosofie, manier van investeren en hun ondernemerschap
 6. Beste advies ooit ontvangen – “Drie kwaliteiten die nodig zijn in leiders/managers/partners: integriteit, intelligentie en energie. Als ze de eerste niet hebben, zijn de andere twee dodelijk”  Spijtig genoeg de waarde hiervan pas echt leren kennen na slecht avontuur in private equity.
 7. Beste beleggingsles: lees “De Intelligente Belegger” van Graham meermaals, voeg daar Joel Greenblatt’s boeken aan toe.
 8. Favoriete quote: Joel Greenblatt – “Choosing individual stocks without any idea of what you’re looking for is like running through a dynamite factory with a burning match. You may live, but you’re still an idiot.”
 9. Spendeert zijn tijd aan lezen, nog meer lezen, onderzoek van bedrijven (aandelen) en schrijven
 10. Hoopt voor zijn dochters een betere wereld achter te laten.
 11. Houdt zich naast beleggen vooral bezig met zijn gezin, vrienden en het plukken aan snaren van zijn gitaar.

Je kan Sam Hollanders volgen via Twitter of LinkedIn … of inschrijven op de gratis nieuwsbrief hieronder