Rustig aan op de beurs en je bereikt je doel sneller

Sam Hollanders

Een Belg heeft een baksteen in zijn maag. Tenminste zo luidt het spreekwoord.

En hoewel vandaag de rendementen op vastgoed vaak bedroevend laag zijn, verkiest de meerderheid van de Belgen nog steeds vastgoed (een eigen huis, een appartement om te verhuren,…) boven beleggen op de beurs.

Nu ben ik zelf ook een voorstander van vastgoed als belegging. Maar vandaag een nieuwe opbrengsteigendom kopen, vind ik niet echt meer aan de orde. De verhouding risico ten opzichte van rendement is vandaag niet optimaal. Of anders, de vastgoedprijzen zijn te hoog ten opzichte van de potentiële huurgelden. De discussie of vastgoed dan te duur is of de huurgelden te laag, die laat ik aan een ander over.

Enkel in retail en logistiek vastgoed kan je nog wel een mooi rendement halen, maar dat is vaak niet voor gewone beleggers weggelegd. Daarom doen wij dit via de beurs.

Maar waarom houden zoveel mensen toch vast aan het vastgoed?

De reden is eigenlijk simpel. Zelf hebben ze er meestal nog nooit geld aan verloren, en ook in hun omgeving zien ze misschien wel lage rendementen, maar verlies en horror scenario’s alla Dexia, Fortis, Lenard & Hauspie of Imtech kennen ze wel op de beurs, via het nieuws, maar kennen ze niet in vastgoed.

Eerder haalde ik al aan dat de langetermijnvisie bij vastgoed daar zeker voor iets tussen zit. Maar eigenlijk is nog een heel simpele verklaring waarom mensen vaak geld verdienen met vastgoed, maar op de beurs net geld verliezen.

Ze spenderen maanden naar het zoeken van een huis/opbrengsteigendom, maar slechts enkele minuten naar een belegging op de beurs.

En dat doe ik nu net niet. Een belegging wil je niet overhaasten.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp