De overtuiging om aandelen te houden

Sam Hollanders

Dit artikel schreef ik origineel voor De Standaard

Uitzonderlijke resultaten zijn het gevolg van uitzonderlijke discipline en inspanningen. Bij het beleggen kunnen we dit terugbrengen tot voornamelijk discipline.

Discipline in het kopen en verkopen van aandelen, maar nog belangrijker de discipline om aandelen te houden. Deze discipline is iets wat ik geleerd heb met de tijd en ik kan u vertellen het was niet makkelijk.

De bedoeling van dit artikel is om u enkele inzichten te geven hoe u de overtuiging ontwikkelt om uw winnaars te houden. Het is verleidelijk om gaandeweg te verkopen, en het is ok om een beetje van de winst van de tafel te halen, maar het grote geld verdien je door te houden.

Velen van ons, waaronder ikzelf, kijken naar aandelen die een flinke stijging hebben gekend en denken dan bij onszelf, “Als ik het maar geweten had en toen had gekocht”. Maar hadden we deze dan ook bijgehouden gedurende de hele stijgende periode?

Het probleem om een multi-bagger (een aandeel dat een aantal keer verdubbelt) te krijgen in je portefeuille, is dat je deze multi-bagger ook moet houden.

Doe geen moeite om de volgende multi-bagger te vinden als je de overtuiging niet hebt om deze te houden

Om u een voorbeeld te geven. Midden 2012 adviseerde ik om Lotus Bakeries te kopen en uiteraard kocht ik deze ook voor mezelf, aan €500 per aandeel. Iets meer dan een jaar, en een stijging van 43%, later verkocht ik. Niet dat ik niet meer in het verhaal geloofde, maar ik dacht dat ze nu wel wat te duur waren geworden.

Maar de echte opmars moest nog komen. Vandaag noteert Lotus Bakeries aan €2.372, Deze is dus meer dan x4 gegaan, op slechts 4 jaar tijd! Ik had het bedrijf gevonden en gekocht, maar heb er niet voldoende van kunnen profiteren.

Uniek denkt u? Verre van. Een aandeel met een gelijkaardig verhaal, en een die ik tot op vandaag nog wel bezit is Picanol. Deze kocht ik slechts enkele maanden voor ik Lotus kocht, aan €10,27. Op dat ogenblik was deze al x4 gegaan sinds zijn dieptepunt. Vandaag, 4,5 jaar later noteert deze 7 keer hoger aan €74,95.

Ik geef hier nu de twee bekendste verhalen mee, maar over de jaren heb ik zo nog talloze voorbeelden in mijn portefeuille verzameld van aandelen die ik te vroeg verkocht en andere die ik wel heb gehouden.

Wat was het verschil?

Waarom hield ik het ene aandeel wel en het andere niet? De aandelen die ik wel hield, kende ik (nog) beter dan de andere aandelen.

Hebzucht en angst testen je gedurende de hele periode. Je moet dan ook je emoties onder controle houden. Je moet je analyse grondig maken en er rotsvast in geloven.

Veel beleggers maken voor ze kopen een grondige analyse, maar daar houdt het niet op. Je moet als het ware ook een onderhoudsanalyse blijven uitvoeren op regelmatige tijdstippen om zo het bedrijf beter te kennen dan andere beleggers.

Dat wil nog niet zeggen dat je altijd gelijk zal hebben, maar hoe meer je weet hoe beter.

Vaak wordt een “geloof” in een bedrijf ook wel bekeken als arrogantie, onwetendheid en enggeestig. Het geloof waar ik over praat is het tegenovergestelde. Je moet constant je posities onder de loep nemen en met open geest luisteren naar contraire meningen en argumenten. Alleen op die manier zal je de overtuiging hebben om een bedrijf te houden zodat deze een multi-bagger kan worden, omdat je alle kanten van het verhaal kent.

Hoe weet je dan wanneer je wel moet verkopen?

Omdat een aandeel verdubbelt, vervijfvoudigt, enzovoort, wil dat niet zeggen dat je het moet verkopen. Een bedrijf moet enkel worden verkocht als uw onderhoudsanalyse aantoont dat er iets is veranderd binnen het bedrijf, de sector, management,… . Als je zulke onderhoudsanalyse doet, dan ben je beter geïnformeerd dan 95% van de beleggers en zal je de signalen ruim voor de markt opvangen.

Extra moeilijkheid

Zelfs aandelen die verveelvoudingen kennen moeilijke periodes of periodes waarin er niets lijkt te gebeuren.

Hieronder vindt u twee grafieken, van Picanol en Lotus Bakeries van 2012 tot nu.

Zoals u kan zien heeft de koers van Picanol in 2014 amper bewogen. Na de steile opmars in 2015 viel deze eind van dat jaar tot februari dit jaar fors terug.

Ook bij Lotus Bakeries zien we lange periodes van weinig beweging en volatiele periodes.

Wat als je tussentijds had verkocht? Zou jij dan op tijd terug instappen? Ik heb het met Lotus niet gedaan.

Een belangrijk deel van succesvol beleggen is ook tevreden te zijn met niets doen. Als je belegd bent in fantastische bedrijven is een van de grootste risico’s verveling.

Denk aan de quote van de bekende belegger Paul Samuelson: “Beleggen moet gelijken op het kijken hoe verf droogt of gras groeit. Als je opwinding wil, neem dan $800 dollar en ga naar Las Vegas”

Onthoud ook, Warren Buffett zijn favoriete periode om aandelen bij te houden is “voor altijd” Wees niet actief om actief te zijn.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp