Oproep aan alle (groot)ouders, denk aan het pensioen van uw kinderen

Sam Hollanders

Deze week deed ik in de nieuwe BeursLoper een oproep aan iedereen met (klein)kinderen. Omdat ik onze en hun pensioenen wel een onderwerp vind waar meer bewustzijn voor moet gecreëerd worden, doe ik de oproep hier nog even over.

Zal de overheid onze pensioenen kunnen betalen?

Gelooft u nog dat de overheid onze pensioenen zal kunnen blijven betalen binnen 30 of 40 jaar?

Jaar op jaar worden er tekorten geboekt op de begrotingen. Als ze zo verder doen is het kwestie van tijd vooraleer België failliet is.

Het huidige systeem blijkt nu al onbetaalbaar, wat dan met de vergrijzing van onze bevolking. Er wordt opgeroepen tot langer werken, en dat zal ook niet anders kunnen, maar dan nog zullen de pensioenen lager worden, en u moet maar eens navragen wie vandaag zijn pensioen al niet te laag vindt.

Het eigen huis is/was het kapitaal van de Belgen

Het kapitaal van de Belgen was in het verleden hun eigen huis, maar veel jonge mensen kunnen vandaag zonder hulp van hun (groot)ouders geen huis meer kopen. Er zal dus anders gespaard moeten worden. Een spaarboekje met een negatieve reële rente is geen optie, ook obligaties zijn niet bepaald een voltreffer.

Op lange termijn zijn aandelen nog steeds de beste optie, echter als u niets kent van beleggen, hoe een bedrijf werkt, winst en verliesrekeningen,… dan is dit een zeer gevaarlijke bezigheid. Mijn favoriete quote hierover is er één van Joel Greenblatt : “Choosing individual stocks without any idea of what you're looking for is like running through a dynamite factory with a burning match. You may live, but you're still an idiot”.

Daarom, als u kinderen heeft, spoor ze dan aan om op jonge leeftijd (<28) al te starten met beleggen en fouten te maken met kleine kapitalen, om wanneer het menens wordt, wel te weten wat ze doen. Deel uw kennis met hen zodat ze later voor zichzelf kunnen zorgen, zoals de overheid nu bezig is, moeten ze niet op hen rekenen binnen 30 of 40 jaar, dan is België al lang failliet.

Ik ben zelf slechts 32 jaar oud, maar wel al meer dan 10 jaar actief bezig met de beurs en beleggen. Iedereen maakt fouten in het begin, en maar goed dat dit dan met kleine sommen is, verliezen van 50% zijn niet vreemd. Wat mij verontrust, is dat veel van mijn vrienden en kennissen naar de beurs kijken als een goktempel. Ook veel gehoord is: “ik heb geen geld om te beleggen”.

U hoeft niet veel geld te hebben om te starten met beleggen, vanaf €5000 kan u zeker starten, zorg er alleen voor dat dit geen geld is dat u snel terug nodig hebt. Maar laat het niet op uw spaarrekening staan, het wordt zo steeds minder waard.

3 bepalende factoren om rijk te worden op de beurs.

Er zijn 3 bepalende factoren om welstellend te worden met sparen/beleggen:

  • Beginkapitaal: hoe groter het kapitaal, hoe groter (nominaal) de winsten
  • Rendement: Einstein noemde niet voor niets rente op rente het achtste wereldwonder.
  • Looptijd, hoe langer men kan beleggen hoe meer dat rente op rente haar werk kan doen. Laat dit nu ook de meest controleerbare parameter zijn, en o zo belangrijk voor u of uw (klein)kinderen.

samengestelde-intrestOp de grafiek ziet u de blauwe lijn welke het ingelegde bedrag vertegenwoordigt. De rode lijn is het rendement aan een jaarlijkse rendement van 4%, de groene lijn is deze met 5% rendement.

Zoals U kan zien wordt het verschil alleen maar groter in de tijd, maar zien we de lijnen pas na 20 jaar fors uit elkaar groeien! Uiteraard is rendement zeer belangrijk, maar het is nog belangrijker om dat rendement op lange termijn te kunnen halen. Daarom zijn ook de 2 belangrijkste lessen van Warren Buffet:

  1. Verlies geen geld
  2. Vergeet nooit regel 1

Samengevat

Twintigers, dertigers en jonge veertigers, neem het heft in eigen handen! Zorg dat u spaart, en dat u dat geld goed belegt, maar ga niet over één nacht ijs. Neem de tijd om te leren waar je mee bezig bent, of het nu investeren in vastgoed is of aandelen, via technische analyse of fundamentele analyse of een combinatie van alles.

Heeft u (klein)kinderen, en u heeft ze reeds geleerd hoe ze met geld moeten omgaan, dat sparen belangrijk is, budgetteren,… denk dan misschien ook aan de volgende stap en laat ze de beurs zien. Zijn ze rijp van leeftijd, deel dan uw kennis, het is zinloos dat ze later alles alleen moeten leren. Misschien krijgt u nog wel enkele goede ideeën van hen toegeworpen.

Zorg voor uzelf en uw (klein)kinderen, op de overheid mogen we niet rekenen. Er op rekenen dat zij voor ons zullen zorgen, dat is pas gokken!

 

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp