Op weg naar een rustig jaareinde?

Rustig-jaareinde-ozwifzce1x5ow2sqeso2pgo5q3eeez8o1m7xjni2iu

Sam Hollanders

Zoals vorige maand al geschreven, verandert er niet elke maand iets aan onze visie op de beurs. En na de rally van november is de conclusie van vorige maand, dat de beurs niet goedkoop is, enkel nog maar versterkt.

Moeten we dan vrezen voor een correctie of krijgen we eerder een rustig jaareinde?

Volgens mij zal het dat laatste zijn. Er is natuurlijk de BREXIT en het wordt ook steeds duidelijker dat de economie nog maanden zal lijden onder Corona, maar het is aan de andere kant ook duidelijk dat de stimuli ons rond de oren zal blijven vliegen. Dit zijn ook problemen die iedereen al kent en blijkbaar beslist om te negeren. Dus is mijn verwachting dat we een rustig jaareinde tegemoet gaan. 

Wat we wel vaak zien in december zijn opkuisoperaties. Veel fondsbeheerders kuisen in december hun portefeuille op om die dan te presenteren aan hun klanten. Vaak worden verliezers verkocht om ze zo niet in het jaarverslag te laten terechtkomen en zo geen uitleg aan de klanten verschuldigd te zijn. Andersom worden ook soms winnaars van het afgelopen jaar gekocht als “window dressing”.

Daarnaast zie je in Amerika ook het fenomeen van Tax Loss Selling. Hierbij verkopen ze aandelen die op verlies staan om zo deze verliezen te kunnen inbrengen in de belastingen. De grote winnaars worden dan bijgehouden om ze zo het jaar over te tillen en tegen een lagere belastingtarief te kunnen verkopen.

Met andere woorden in december mogen we verwachten dat de verliezers nog wat verder zakken en de winnaars nog wat verder stijgen.

Dit samen met de forse stijging van november maakt dat ik me vandaag niet genoodzaakt voel om veel actie te ondernemen in deze laatste weken van het jaar. Het is eerder een tijd voor reflectie.

Wat na de jaarcijfers?

Wel ben ik zeer benieuwd hoe de eerste maanden van 2021 gaan verlopen, wanneer de jaarcijfers bekend worden gemaakt samen met de vooruitzichten voor 2021. Gaat er dan paniek uitbreken bij de nieuwe beleggers die het afgelopen jaar hun eerste stappen op de beurs deden?

Er zijn gigantisch veel nieuwe beleggers dit jaar naar de beurs gekomen, wat mee de stijging verklaart na de crash in maart. Helaas moeten zij allemaal nog hun eerste beleggingsfouten maken en geld verliezen. Het is ook geen vraag of ze geld zullen verliezen, maar wel wanneer. De ontgoocheling zal ook groot zijn, zeker als ze dit jaar het gevoel hebben gekregen te weten waar ze mee bezig zijn.

Maar in de praktijk zie ik vooral veel speculatie en jacht op wat zij “raketjes” noemen, aandelen die snel stijgen. Wat wil je ook met tal van waanzinnige voorbeelden dit jaar. Laten we het de Tesla-manie noemen.

Anderhalf jaar geleden werd met de uitgever beslist om mijn boek de titel “Verdubbel je geld in vijf jaar” te geven. Dit omdat er anderhalf jaar geleden nog zeer weinig interesse was in de beurs en we zo meer mensen wilden prikkelen om toch de stap naar de beurs te wagen.

Eigenlijk zouden we vandaag de titel moeten aanpassen naar “Hoe verliezen vermijden op de beurs”. De inhoud zou voor 99% dezelfde kunnen blijven, maar vandaag zie ik vooral daar nood aan. Mijn vrees is dat een hele generatie van de beurs gaat weggejaagd worden, net als bij de Dotcom zeepbel en bijhorende crash bij de eeuwwisseling. En dat zou zeer jammer zijn, want beleggen in bedrijven (en dus niet speculeren op de beurs) is en blijft de beste manier om uw vermogen te laten groeien.

Ongeacht wat 2021 brengt op de beurs, wij zullen klaar zitten om toe te slaan, maar voor de rest van december is het tijd om te appreciëren wat we hebben en toch ook wat balen over het gemis aan nauwe contacten en feesten met de familie en vrienden.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp