In ondergewaardeerde aandelen beleggen, waar begin ik te zoeken?

Sam Hollanders

Geld verdienen op de beurs doe je door laag te kopen en hoog te verkopen. Mooi in theorie, maar hoe begin je er aan? Wat zijn de eerste dingen die je moet doen?

Verschillende manieren om geld te verdienen op de beurs

Oké je kan ook geld verdienen op de beurs door te shorten, opties te schrijven, werken met spreads enzovoort. Hier op deze blog behandel ik echter de meer traditionele manier van beleggen, laag kopen van aandelen, en daarna hoger verkopen. Zoals eerder al gemeld, is voor mij beleggen, investeren in bedrijven. Beleggen doe ik als een ondernemer, niet enkel met cijfers en grafieken.

Op zoek naar ondergewaardeerde aandelen

Om laag te kunnen kopen moeten we dan ook op zoek naar ondergewaardeerde aandelen. Deze aandelen moeten tevens ook koopwaardig zijn. Deze twee begrippen zijn niet altijd verwisselbaar. Een ondergewaardeerd aandeel is niet altijd koopwaardig.

Het kan zijn dat dit aandeel momenteel te veel onzekerheid heeft over toekomstige winsten. Dit kan zijn door een rechtszaak tegen het bedrijf, een onverwachte concurrent of nieuwe technologie die het hele bedrijf kan onderuit halen,…

Anderzijds zijn er ook aandelen die correct gewaardeerd zijn die toch koopwaardig zijn. Wanneer een bedrijf alle eigenschappen bezit van een uitstekend bedrijf, met mooie toekomstperspectieven moet dit niet altijd ondergewaardeerd zijn voor we bereid zijn om te kopen.

Dit gaat in tegen de theorie van een waardebelegger, maar zowel Warren Buffetts partner Charlie Munger, als Phillip Fisher, beide toch zeer goede beleggers, hebben ons deze boodschap meermaals gegeven. (Phillip Fisher is na Benjamin Graham ook een zeer grote invloed geweest op Warren Buffett)

Verschillende Selectie Methodes

In deze post ga ik het echter niet hebben over wat een aandeel koopwaardig en/of ondergewaardeerd maakt.
Onderaan dit artikel vindt U een reeks waarin methodes worden besproken om uit het aandelen universum een kleinere selectie te krijgen welke we kunnen onderzoeken. Het is een onbegonnen werk om op elke beurs te starten bij A en te stoppen bij Z.

Om ondergewaardeerde aandelen te vinden, gaan we gebruik maken van eenvoudige methoden om aandelen te rangschikken. Daarbij horen de hoogste in de lijst de aandelen te zijn die het meeste kans hebben om een ondergewaardeerd en koopwaardig aandeel te zijn.

De beste van deze rangschikking of in vaktermen “screening” methodes zijn:

Lees de volledige artikelreeks

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp