We leven in een tijd waarbij er een overvloed is aan informatie. Veel van deze informatie heeft eigenlijk geen nut voor ons en geven ons vaak een verkeerd beeld, dit noemen we “ruis”. Het hoeft daarbij zelfs niet te gaan om fake news een term die vandaag erg populair is.
Hoe moeten we omgaan met deze ruis? En hoe filteren we de informatie die we krijgen zodat deze ruis ons niet beïnvloedt bij onze beleggingsbeslissingen.
Fisher Black een bekende Amerikaanse econoom en de mede bedenker van het Black-Sholes model waarmee optieprijzen worden berekend, schreef al in een paper uit 1986 over “Market Noise”. Het is dus geen nieuw fenomeen.
Vormen van ruis
Om te weten hoe we moeten omgaan met ruis moeten we ook eerst helderheid krijgen in welke vormen we deze ruis kunnen tegenkomen. Er zijn vier grote vormen van ruis.
De eerste is onbruikbare informatie. De vraag die je jezelf steeds moet stellen is: “Is deze informatie relevant voor mij?” Meer bepaald, heeft deze informatie invloed op mijn lange termijn visie en doelen?
Een goed voorbeeld is de opluchtingsrally die de beurzen kenden na de verkiezing van Trump en Macron. Was dit nieuws echt relevant voor de prijzen van de aandelen? Achteraf blijkt dat beide heren helemaal niet zo veel invloed hebben op de economie en bijgevolg de beurs. Hun verkiezing was dus niet relevant voor mijn lange termijn doelen en visie.
Foute timing. Het kan zijn dat je vandaag informatie krijgt waar je nog geen boodschap aan hebt. Als de informatie van die aard is dat je vandaag er niets mee kan doen, dan is ook deze ruis, want tegen de tijd dat de informatie misschien wel relevant wordt voor jou kan de situatie al compleet anders zijn.
Een voorbeeld is de daling van Lotus Bakeries omdat ze koeken uit het rek hebben moeten halen wegens mogelijke fipronil in de wafels. Lotus is een topbedrijf dat ik opvolg, maar aan de huidige prijs is het voor mij nog veel te duur om in te stappen, de daling van 3% heeft daaraan niets veranderd. Is het nieuws van de producten die uit de rekken worden gehaald dan nuttig voor mij of ruis?
Voor mij persoonlijk de meest ergerlijke vorm van ruis zijn veronderstellingen en hypotheses. De financiële pers en websites worden gevuld met voorspellingen (al dan niet van analisten) over wat zij denken dat het komende kwartaal de omzet en winst zal zijn.
Al deze veronderstellingen, hypotheses en voorspellingen zijn onbruikbaar. Stel dat ze juist zijn, verandert dit dan jou visie op een bedrijf? En wat als ze fout zijn?
Elke belegger moet inschattingen maken over de toekomst van een bedrijf waarin hij/zij wil investeren. Maar dit moet je doen op basis van verschillende scenario’s op lange termijn, heel pessimistisch tot wat jij denkt dat realistisch is. Aan de hand van die scenario’s neem je dan een beslissing. Al de voorspellingen van anderen doen er helemaal niet toe en leiden je alleen maar af.
En zo komen we ook aan de vierde vorm: afleiding. Dagelijks krijgen we te lezen waarom de beurs de dag voordien daalde of steeg. De beurzen eindigden in mineur door de aanslagen. De beurzen reageerden opgelucht op de verzoenende woorden van Trump.
Was dit werkelijk de reden? Misschien waren de beleggers wel slecht gezind omdat het regende? Of goed geluimd omdat de zon scheen.
Al deze verklaringen die dagelijks de wereld worden ingestuurd zijn achteraf verhalen. Het zit in onze menselijke natuur om verklaringen te zoeken, zelfs al zijn deze er niet. Het is eigen aan de beurs dat deze stijgt en daalt. De echte vraag is opnieuw of het belangrijk is waarom de beurzen gisteren 0,5% stegen of daalden? Heeft dit invloed op onze lange termijn visie en doelen?
Constante beïnvloeding
Al wat we verwerken van informatie heeft een invloed op onze beslissingen, dus ook de ruis. Het gevaarlijke hieraan is dat de mens zo gemaakt is dat negatieve berichten zwaarder doorwegen dan positieve berichten. Of zoals studies hebben aangetoond dat we de pijn van verliezen zwaarder aanvoelen dan de vreugde van winsten.
Kortom willen we betere beslissingen kunnen nemen op beleggingsgebied, dan moeten we proberen onze informatie te filteren van ruis zodat we minder foute (domme) emotionele beslissingen maken.
3 tips om ruis te filteren
De meest voor de hand liggende tip die u al uit de tekst zal hebben opgemaakt, is het bepalen van een duidelijk doel. Met een duidelijk doel voor ogen is het veel makkelijker om echte informatie van ruis te onderscheiden.
De tweede tip is op voorhand te selecteren welke informatie je binnenkrijgt. Is het nieuws een goede bron van informatie? Nieuwsberichten starten steeds met de ergste gebeurtenissen en bevat overwegend ook slecht en bedroevend nieuws.
Let op ik wil niet promoten om je hoofd in het zand te steken, maar het helpt je beslissingen op financieel gebied niet.
Dit geldt nog sterker voor financieel nieuws. Welk nut heeft het dagelijkse overzicht van stijgers en dalers voor jou? Of de horrorverhalen van het aandeel dat 20% zakt?
Het feit dat slecht nieuws meer aan bod komt is omdat dit meer aandacht trekt en meer aandacht betekent meer inkomsten uit reclame.
En als derde belangrijkste tip, denk op de lange termijn.
Warren Buffett leert het ons al jaren, zit niet bovenop de beurs. Als je dagdagelijks de prijs van je aandelen controleert, of nog erger, meerder malen per dag, dan krijg je een enorme hoeveelheid ruis te verwerken die je emotioneel sterk beïnvloedt. Het enige dat echt telt zijn de ontwikkelingen bij je bedrijven, niet de beurskoers.
Zoals Nicolas Taleb het omschreef, “Op korte termijn zie je de volatiliteit van je portefeuille, niet het rendement”.
Je zorgen maken over de korte termijnschommelingen van je aandelen is zeer slecht voor je eigen gezondheid en deze van je portefeuille.
Omdat je natuurlijk de koers van je aandelen niet compleet kan negeren en je koop- en verkoopmomenten niet wil missen kan je bijvoorbeeld een alarm zetten op een bepaalde koers bij je broker. Je wordt dan automatisch per mail of sms verwittigd als een bepaalde koers wordt bereikt.
Zelf heb ik een spreadsheet gemaakt waarbij ik het rendement sinds de start van mijn portefeuille opvolg. Deze bevat ook informatie over aandelen apart, waarbij er kolommen groen oplichten als er een verkoop- of aankooplimiet nadert of rood oplichten als een aandeel tegen een mentale stoploss komt (het moment dat ik mijn huiswerk opnieuw maak).
Door geen koersen of dagschommelingen weer te geven heb ik geen idee wat mijn portefeuille die dag of zelfs de laatste weken heeft gedaan qua rendement. Een rust die me toelaat te focussen op mijn lange termijndoelstellingen en het vinden van nieuwe aandelen.