Nu beleggen in aandelen?

Sam Hollanders

Is het nu de moment om te beleggen in aandelen? Neen, misschien, ja.
Ik kom hier direct op terug, maar eerst wil graag iets anders wat nader toelichten.

Wanneer ik vertel wat ik doe, krijg ik regelmatig de vraag, is het nu wel een goede moment om te beleggen op de beurs? En eerlijk gezegd kan ik daar geen antwoord op geven. Er is maar één moment wanneer je hier ja op kan antwoorden, en dat is wanneer de beurs een bodem bereikt. Wanneer deze is bereikt weet je echter steeds pas nadat het is gebeurd.

Ik beleg nooit op de beurs, ik beleg in aandelen bedrijven.

De beurs is enkel een middel om makkelijk aandelen van bedrijven te kunnen kopen en verkopen. Bovendien zijn beursgenoteerde ondernemingen onderworpen aan bepaalde reglementeringen zodat wij als beleggers/ kleine aandeelhouders toch enige zekerheid hebben. Op de uitschuivers zoals Lennart en Hauspie en Enron na.

Nu ik dat uit mijn systeem heb.

Neen, nu is niet de tijd om te beleggen in aandelen.

Hiervoor moeten we niet ver kijken. Op macro economisch vlak zijn er voldoende zaken die er op wijzen dat het nu zeker niet de tijd is om aandelen te kopen.

We hebben onder andere de schuldenproblematiek in Europa en de VS. Amerikaanse Blogs en economen, samen met de ratingbureaus doen graag alsof het probleem in Europa groter is dan in Amerika. Dit is spijtig genoeg niet het geval, maar de problemen van individuele Europese landen zijn zichtbaarder omdat wij nog steeds geen EuroBonds hebben. Zoals vorige week reeds gezegd, het is dringend tijd voor mee Europa.

De groei in China, hoewel nog bijzonder sterk, brengt ook een grote inflatie met zich mee. Meer en meer spreekt men over een zachte landing voor China. Toegegeven de Chinese overheid slaagt er zeer goed in om de oververhitting van de economie onder controle te houden, zonder een crisis uit te lokken. Het verleden heeft echter aangetoond dat op een gegeven moment ergens toch een bom(metje) zal barsten. De zogenaamde spooksteden voorspellen in elk geval niet veel goeds.

Op micro economisch vlak zien we dat bedrijven niet alle gestegen kosten kunnen doorrekenen aan hun klanten. De stijgende personeelskosten en kosten van goederen en grondstoffen kunnen slechts deels worden doorgerekend, wat weegt op de winst van de bedrijven.

Misschien is het nu wel tijd om te beleggen in aandelen.

Is het niet goed om te beleggen wanneer iedereen pessimistisch is? Of om het met de woorden van Warren Buffet te zeggen: be fearful when others are greedy and be greedy only when others are fearful.

Kan het momenteel nog pessimistischer? Artikels met titels zoals Bom onder de Euro spreken boekdelen. Ook de druk becommentarieerde schuldenplafond van de VS, de verlagingen van de kredietwaardigheid van landen door de ratingbureaus, en de extra stresstests voor banken wijzen niet direct op optimisme.

De markt is in elk geval hoogst volatiel. Elk bericht dat iets negatiever is dan de analisten en beleggers verwachten zorgen voor behoorlijke koersvallen en koersdoel verlagingen. Zie maar naar Bekeart, Colruyt, TomTom en Deceuninck om maar enkele te noemen.

Laten we stellen dat de markt reeds pessimistisch is, maar of ze al in overdrijvingsfase zit is een andere vraag. Het is oké om contrarian te zijn, maar liefst gebaseerd op onderliggende fundamentele gegevens.

Ja het is nu tijd om aandelen te kopen

Het is altijd tijd om in aandelen te beleggen. Het is belangrijk om in de juiste aandelen te beleggen, want ook in slechte tijden zijn er aandelen die goed presteren. Bovendien, is het wel een optie om uw geld niets te laten doen?

Als het koopjes zijn, koop dan veel. Vind je geen koopjes, koop dan uitstekende bedrijven tegen eerlijke prijzen. Vind je zelfs deze niet, koop dan niets, niemand verplicht je om iets te kopen. Wacht rustig af tot je wel iets tegen komt. Zorg er wel voor dat je blijft uitkijken en zoeken. Nu geen aandelen zoeken omdat er te veel factoren tegen zitten, betekent dat je achter de feiten zal aanhollen wanneer de economie terug verbetert.

En nog één die vreselijk cliché zal klinken, maar waarvan dagelijks bewijzen zijn dat deze beurswijsheid niet wordt toegepast: Laat je leiden door de waarde van het bedrijf, niet door de prijs op de beurs.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp