Nieuwsbrief september: Omgaan met onzekerheden

Onzekerheden-ov5hpf5m7t796ezfakvr66vvsjdc1hmz0sncvn4wg6

Sam Hollanders

Bij Chess Capital denken we op de lange termijn, we gaan niet mee in het spel van het zoeken naar verkeerd geprijsde aandelen die snel kunnen stijgen. U vraagt zich misschien af, is dat niet net wat ze bij Chess Capital doen, het zoeken naar verkeerd geprijsde aandelen. Met prijzen bedoelen we dat de prijzen vergeleken worden met gelijkaardige bedrijven, dat in tegenstelling tot het waarderen van een bedrijf, tenslotte is een appel van €5 in een mand met appels die elk €20 kosten nog steeds een dure appel. 

We gaan voor ondergewaardeerde bedrijven die op termijn ons kapitaal op een relatief veilige manier kunnen doen groeien. Als een aandeel natuurlijk verkeerd geprijsd is en het is bovendien ook nog ondergewaardeerd, dan twijfelen we niet.

Hiermee plaatsen we eigenlijk waardebehoud boven waardecreatie in onze portefeuille. De twee beleggingsregels van Warren Buffett indachtig, namelijk:

  1. Verlies geen geld
  2. Denk aan regel 1.

In het verleden heeft dit steeds geleid tot mooie resultaten. In de afgelopen jaren hebben echter de beleggers die aandelen prijzen ook mooie winsten gemaakt, ik ben zeer benieuwd hoe dit binnen vijf jaar eruit zal zien.

Maar zo’n lange termijnvisie maakt ook dat niet elke maand onze visie op de markten verandert, de ene keer zal onze nota dan ook iets korter zijn dan de andere keer. En in augustus gebeurde weinig dat onze visie van de afgelopen maanden zou kunnen doen aanpassen.

Onzekerheden

Wel blijven we kampen met meerdere onzekerheden. Corona is er natuurlijk één van. Komt er een tweede golf? Tijdens de zomer kenden we een kleine opflakkering in verschillende regio’s en werden de maatregelen opnieuw verstrengd. Wat gaat dit geven bij de opening van het nieuwe schooljaar waarbij ze allemaal terug samen in de klas zitten? Hoe beperkt kunnen ze de besmettingen houden door mondmaskers, circulatieplannen en de open ramen?

Een lockdown zoals in maart en april zullen we niet meer terugzien, niet enkel kan de economie dat niet aan, de mensen ook niet. Ik ben ook bang voor wat deze afgelopen periode met de mentale toestand van veel mensen gedaan heeft. Een mens is een sociaal dier, en als je het gevoel hebt dat je enkel nog maar werkt, zonder plezier te kunnen maken, dan heeft dat een impact op de gemoedstoestand en kan dit snel leiden tot burn outs of erger.

Als persoonlijke noot zag ik dat mijn dochter die net afstudeerde van het middelbaar in plaats van een zomer vol feestvieren en onbezonnen genieten, nu de hele zomer zag passeren met slechts beperkte contacten, wat een zonde.

Geen grote lockdown meer, maar we hebben gezien dat lokale acties zoals in Antwerpen ook een best grote impact hebben op de lokale economie.

Zoals ik eerder schreef, de echte impact van dit alles is door de vele steunmaatregelen nog niet doorgedrongen, helaas is dit volgens mij enkel uitstel, geen afstel.

Inflatie – deflatie

De steunmaatregelen en het ongebreideld opkopen van schulden door de centrale banken (= geldcreatie) wekken de verwachting van inflatie. Deels zien we dit ook in aandelen, obligaties, vastgoed,… zaken die op lange termijn meestal hun waarde houden. Vorige maand vroeg ik me al af of dit bij aandelen een vlucht naar de beurs is voor rendement, of eerder een vlucht uit cash is.

Ook in onze winkelkar bij de supermarkt merken we de inflatie.

Maar aan de andere kant zijn er ook veel deflatoire krachten die spelen. Het geld dat wordt verspreid, vindt zijn weg niet naar de economie. Het geld ‘rolt’ niet. Dit is uiteraard deels omdat het ook moeilijk was om het te laten rollen. Maar mensen zijn ook angstig in situaties als deze en houden wat meer de vinger op de knip. De mensen die niet angstig zijn om hun job of inkomen te verliezen, die kijken dan weer aan tegen de belastingtsunami die ons zal overspoelen. Want al die genomen maatregelen hebben veel geld gekost en de schulden die daarvoor werden aangegaan moeten terugbetaald worden. En dan spreek ik me niet uit over de manier waarop deze werden besteed in België vermits we als belegger toch te maken hebben met de internationale economie en niet enkel de lokale.

Er zal ook deflatoire druk komen wanneer banken hun slechte kredieten moeten afboeken, de voorzieningen hiervoor hebben ze al genomen, ze verwachten dus wat.

En ook beleggers verwachten deflatie, waarom anders zouden ze geld lenen tegen een negatieve rente aan een virtueel failliete staat  zoals België? Dat doen ze enkel en alleen in de verwachting dat het aanhouden van het geld zelf hen nog meer gaat kosten dan deze strafrente.

Maar met deflatie wordt de schuldenberg voor de overheden alleen maar zwaarder, we kunnen er dan ook vanuit gaan dat ze alles op alles zullen zetten om uit dat scenario te blijven. Voor de overheden is inflatie het gewenste scenario, want dat maakt de terugbetaling van de schulden jaar na jaar minder zwaar. Kortom ze zullen blijven proberen inflatie aan te wakkeren tot ze erbij neervallen. De vraag is natuurlijk, wat als het beest los is en we niet enkel inflatie meer zien in onze activa en onze winkelkar? Moeten we bang zijn voor hyperinflatie? In Duitsland hebben ze daar nog slechte herinneringen aan.

Turbulente maanden

September en oktober staan bij beursenthousiasten te boek als mogelijk zeer turbulente maanden. In mijn ogen net zoals alle andere maanden, maar in de geschiedenis zijn er wel vaker sterke dalingen geweest in deze periode. Gaat dit nu ook zo zijn? Of zal een andere beurswijsheid het halen? In een jaar van Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden we namelijk zelden een negatieve beurs.

Dit is natuurlijk allemaal koffiedik kijken en ik heb geen glazen bol. Al bovenstaande zijn enkel bedenkingen en veronderstellingen, geen voorspellingen.

Als belegger hebben we namelijk ook de luxe dat we deze bedenkingen kunnen maken en deze daarna ook laten voor wat ze zijn, bedenkingen. Want als belegger kijken we enkel naar de waarde van het bedrijf en als we deze dan goedkoper kunnen kopen op de beurs dan deze waarde, dan moeten we ons van de rest niets aantrekken. Uiteraard hebben deze bedenkingen wel een invloed op ons verhaal voor elk bedrijf en dus ook de waardering, maar als je ondanks die bedenkingen het bedrijf nog steeds goedkoop kan kopen, dan mag een vrees voor een crash je niet tegenhouden.

Het belangrijkste element hierbij is wel dat je goedkoop kan inkopen. Ondertussen zien we in bepaalde regionen van de beurs enkele forse overwaarderingen optreden. Ik ben benieuwd wanneer daar de realiteitszin zal terugkeren. Misschien wel deze maand of in oktober. 

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp