Nieuwsbrief november: Biden of Trump, dat is bijzaak

Buffett-indicator-Gurufocus-oyhp2slnpzmt1g1c4nxm1am70p3d9grsusyhgulykm

Sam Hollanders

Het zal u niet verbazen dat met onze stijl van beleggen er niet elke maand of zelfs elk semester een verandering is in onze visie op de beurs. Zelfs in 2020, wat we toch een speciaal jaar mogen noemen, is dat niet het geval. Als je belegt voor de lange termijn en zeker als je kiest voor ondergewaardeerde kwaliteitsbedrijven, dan moeten we ons zelfs zoveel mogelijk proberen los te koppelen van de waan van dag die op de markten heerst.

En ook nu met de verkiezingen in de U.S.A. is het weer duidelijk geworden dat de zaken waar iedereen met enige angst naar uitziet quasi nooit een reden zijn voor de beurzen om lager te gaan. Nochtans is het meest ongustige scenario dat op voorhand werd voorspeld werd ook effectief uitgekomen. Biden lijkt namelijk met een zeer klein verschil te hebben gewonnen. In verschillende staten met miljoenen inwoners komt het op enkele duizenden stemmen aan. Procentueel gezien dus insignificant, en duidelijk dat zelfs bij een zeer kleine fraude de ene of de andere kandidaat president kan gemaakt worden. Persoonlijk geloof ik niet dat een fraude op grote schaal zou toegedekt kunnen blijven, maar dit scenario is een scenario waar Trump al maanden op zinspeelde.

Dit was dan ook het meest gevreesde scenario. Biden die wint, maar met een zeer nipt verschil waardoor Trump fraude zou blijven roepen en de resultaten aanvechten. Dit “doemscenario” voltrekt zich, maar de beurzen liggen er niet wakker van. Nee, nu wordt dan weer gekeken naar de splitsing in het huis van afgevaardigden en de senaat waardoor Biden de gevreesde belastingverhoging er niet zou kunnen doorduwen. Gewoon verder feesten dus.

Gooi daarbovenop nog bemoedigende resultaten voor een vaccin en de beurzen schoten omhoog. Het is duidelijk dat de beleggers voorlopig hun roze bril nog stevig op hebben. 

Als lange termijn beleggers zijn wij ook notoire optimisten, dat kan ook niet anders, want je moet geloven in de toekomst en de innovatiekracht van mensen. Maar toch zijn wij nu niet zo positief als de markten. Het nieuws van het vaccin van Pfizer is natuurlijk geweldig. Ook wij snakken naar een meer normale routine waarbij we kunnen samenkomen met familie en vrienden en eens lekker gaan eten. Maar de realiteit is dat zelfs indien dit vaccin alle volgende testen goed doorkomt, de productie nog moet beginnen, daarna pas de verdeling over landen volgt en dan de vaccinatie nog moet gebeuren. We spreken hier dan niet over weken, maar over maanden. Als we dan weten dat ze een productiecapaciteit hebben om 260 miljoen vaccins te maken, dat er twee vaccins per persoon nodig zijn, dan kunnen ze met deze capaciteit minder dan 2% van de wereldbevolking vaccineren.

Ik denk dat we gerust kunnen stellen dat, indien we de actuele maatregelen nog maanden moeten volhouden, vele bedrijven dit niet zullen overleven. En indien de overheden dit willen stutten met geld, dan overleeft de belastingbetaler het niet. Dus nee, wij volgen de huidige euforie even niet.

Buffett Indicator

Wij geloven niet in het timen van de markt. Wij zoeken kwalitatieve bedrijven die voldoende goedkoper noteren dan de waarde die wij berekenen. En dan kopen wij, ongeacht de stand van de beurzen. Dat verklaart ook waarom wij in de laatste maanden aankopen deden. Want als we toch enkele indicatoren van de algemene stand van de beurzen bekijken, dan zouden we eerder op onze cash blijven zitten.

Zo is er de zogenaamde Buffett Indicator. Dit is de verhouding tussen het Bruto Nationaal Product en de totale marktkapitalisatie van de bedrijven in een land. De indicator is genoemd naar Warren Buffett omdat hij meermaals heeft aangegeven dat het de beste manier is om in te schatten hoe duur de beurzen zijn. Hieronder ziet u de grafiek van deze indicator voor Amerika. Merk op dat de Wilshire index gebruikt wordt die veel breder gaat dan de S&P500, Nasdaq of Dow indexen.

Buffett indicator USA Gurufocus

Zoals u kan zien heeft deze nog nooit zo duur gestaan sinds 1970. De argumenten dat we nu in een andere tijd leven door de technologiebedrijven en lage rente hoor ik graag, maar dat moeten we nog zien.

Aan de hand van deze indicator zien we ook kleine overwaarderingen in Duitsland, China, enkele faire waarderingen in Frankrijk en Nederland en toch nog onderwaarderingen in België, Spanje en Italië. Maar helaas is enkel de data van de US up to date, die van de andere landen is van 30/9 en houdt nog geen rekening met de recente stijging.

Nog zo’n indicator is de Shiller PE. Deze staat momenteel 26% hoger dan haar 20 jarig gemiddelde. Deze Shiller koerswinstverhouding gebruikt naar cycli aangepaste winsten, gemeten over de recentste 10 jaar. Hier zit dus de klap die Corona bij veel bedrijven heeft aangericht nog niet mee ingerekend.

Kortom als je de markt wil timen is het nu niet het moment om voluit te gaan.

Toch kansen

En toch zien wij vandaag nog mooie kansen op de beurs. Zoals we in andere maanden al schreven is deze rally na de dip in maart niet gelijk over de hele beurs verdeeld. Er zijn heel wat bedrijven die na de crash veel minder zijn gestegen of zelfs niet en daardoor vandaag aantrekkelijk lijken. Niet allemaal zijn ze dat ook, maar er zijn ondanks dat de indicatoren een algemene overwaardering aangeven wel nog leuke bedrijven te vinden.

Grootste vrees

Onze grootste vrees, ook op lange termijn, heeft niets te maken met Corona, presidentsverkiezingen of eventuele overwaarderingen op de beurs. Wij leven namelijk van die volatiliteit. Zoals u ondertussen al wel weet laten wij ons niet leiden door Mr. Market, maar maken wij wel graag gebruik van zijn diensten.

U kent ondertussen het mantra. Om gebruik te kunnen maken van Mr. Market dienen we de bedrijven goed te kennen, en hun waarde te kennen. Als de beurskoers dan om eender welke reden voldoende onder die waarde zakt, dan kopen we. Zakt de beurs nog verder, en we blijven overtuigd van de waarde, dan is dat een goede zaak en kopen we zelfs nog bij. Wordt Mr. Market wat gek en de beurzen stijgen te veel, en de beurskoersen gaan boven de waarde die wij berekenen, dan gaan we aan de verkoopzijde staan.

Kortom, van wat er ook gebeurt op de beurs of daarrond zelf zijn we niet bang. Het enige dat we wel steeds nauwlettend in het oog houden is wat de bedrijfsvoering van onze bedrijven kan raken. Corona was en is dus wel significant, de president van Amerika niet.

Maar onze grootste vrees is dat door het achterblijven van sommige beurskoersen, en het feit dat veel bedrijven makkelijk goedkoop geld kunnen vinden bij onder andere family offices en institutionele beleggers we een aantal families zien beslissen om hun bedrijf van de beurs te halen, zoals Sioen nu ook wil doen. 

Sioen is een bedrijf dat op onze shortlist stond. Maar als Mr. Market deze binnenkort niet meer aan ons kan aanbieden, dan kunnen wij ook geen gebruik meer van hem maken. Het komen en gaan van bedrijven op de beurs is van alle tijden, maar vandaag lijken er veel mooie bedrijven te gaan of willen gaan en krijgen we in de plaats een hoop bedrijven die luchtkastelen verkopen, niet winstgevend zijn en dat niet binnen afzienbare tijd zullen worden.

Onze grootste vrees is dus dat wanneer Mr. Market komt bellen, we minder keuze gaan hebben. Of enkel nog kunnen kiezen uit bedrijven die we eigenlijk niet willen. Als je wereldwijd belegt is er uiteraard nog geen probleem, maar in België wordt de beurs wel erg schraal. Tel daar in België nog bij dat de overheid de beleggers als melkkoe ziet en je begrijpt dat Sioen haar bedrijf aan deze koersen van de beurs wil halen.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp