We zijn helemaal ondergedompeld in het waardebeleggen en dat enthousiasme willen we graag delen met u via onze vernieuwde website.
Wat betekent waardebeleggen voor ons? Dat betekent dat we beleggen als ondernemers, eigenaars van bedrijven. Wij zijn er van overtuigd dat beleggen op de beurs net zo werkt als een overname van een volledig bedrijf. Net zoals je als ondernemer een due diligence doet, dien je op de beurs ook een doorgedreven onderzoek te doen naar de bedrijven, zowel de cijfers als de mensen. En over een lange termijn maakt dat het verschil tussen matige of geweldige beursprestaties.
Voor iedereen die ons wil volgen publiceren we op regelmatige tijdstippen onze visie op de markt of gaan we voor u interessante zaken posten over waardebeleggen. U kan eveneens alles volgen via podcast.
We zijn begonnen met een ‘start’ reeks van 7 artikelen, die eveneens op podcast te beluisteren zijn. We mikken op audio opnames van telkens om en bij het kwartier. De start reeks is alvast een goede introductie in het onderwerp, maar uiteraard nodigen we iedereen uit om zich te abonneren op onze newsletter.
Ongekend terrein
Binnen 10 jaar gaan beleggers terugkijken en zeggen, “Wat een fantastische periode voor waardebeleggers, die Coronatijden”. Binnen tien jaar gaan ze namelijk niet meer zien wat wij van vandaag zien, hoe zenuwslopend de gang van zaken op de beurzen vandaag werkelijk is. De beurzen zijn namelijk (nog meer) losgekomen van de economische realiteit. Dit ontlokte een anonieme trader op Twitter tot de uitspraak “I wish I lived in the world/reality of the S&P500”
We zitten vandaag op ongekend terrein. De interventies van de centrale banken waren snel en ineens zeer groot in omvang. Ze konden ook moeilijk anders want veel van munitie die ze normaal ter beschikking hebben, werd reeds tijdens de financiële crisis van 2008-2009 gebruikt.
Na een crash met een ongeziene snelheid volgde de afgelopen weken een nog verbazingwekkendere rally.
Het is ook een vreemde rally. Komt er positief nieuws in verband met Corona of een versoepeling van de maatregelen, dan stijgen de beurzen. Komt er negatief nieuws over de krimp in BBP of groeit het werklozenleger nog verder aan,… dan stijgen de beurzen. Want, zo gaat de redenering, extra stimuli komen er weer aan.
De beurzen <> individuele aandelen
De beurzen, of beter gezegd, de indexen stijgen dan wel, maar we mogen dat niet veralgemenen er zijn namelijk heel wat aandelen die deze rally niet volgen.
In Amerika is dit overduidelijk. Daar drijft de rally op de grote techaandelen Microsoft, Apple, Amazon, Facebook, Alphabet (Google).
Op de afbeelding hierboven ziet u in de zwarte lijn het verloop van de S&P500, de vijfhonderd grootste bedrijven van Amerika sinds februari 2018 tot eind mei 2020.
De bovenste blauwe lijn zijn enkel de vijf voornoemde binnen deze S&P. De onderste gele lijn zijn de andere 495 bedrijven.
Nochtans zet de stijging van de S&P500 de beleggers aan tot euforie waardoor ook andere indexen stijgen.
Wie koopt er?
Ook interessant om zien is wie vandaag aandelen koopt. In de eerste plaats zien we een enorme toestroom van kapitaal in ETF’s -passieve fondsen die een index volgen-, deze trend was al langer aan de gang, maar is nog versterkt.
Deze ETF’s zijn een geliefkoosd product door vele particuliere beleggers. Het zijn ook de particuliere beleggers die deze rally dragen. Ik leende de grafiek hieronder van Deutsche Bank.
En dat particuliere beleggers het risico niet schuwen zien we aan de parabolische stijgingen van bedrijven die nog nooit winst hebben gemaakt en toch soms 30% op één dag stijgen.
Ook de grafiek van Hertz op de hieronder is interessant. Daarin zien we dat ondanks dat het voor vele partijen duidelijk was dat Hertz in de problemen ging komen, waardoor de beurskoers daalde, steeg het aantal beleggers in het aandeel zeer fors, zelfs wanneer ze bescherming tegen de schuldeisers vroegen zien we een een toename in aantal beleggers.
Ook bij de online brokers, zowel in Europa als Amerika, hebben ze moeite om de toestroom aan nieuwe rekeningen aan te kunnen.
Volgens contacten met een aantal van deze brokers gaat het hier voor het overgrote deel over mensen die nog nooit eerder actief waren op de beurs.
Dit is iets wat we niet zien op de bodem van een markt, maar eerder op een top.
Parallellen met het verleden
Vaak wordt in de media parallellen getrokken met de dot.com bubbel of de financiële crisis. In onze ogen zijn geen van beide correct.
De dotcom crisis werd gedreven door euforie, net zoals elke rally, maar het grote verschil is dat in die periode alles werd gekocht wat ook maar in de verste verte iets met het internet te maken had. Winst deed er niet toe. De techbedrijven van vandaag mogen dan wel te duur zijn, het zijn wel heel sterke goede bedrijven die zeer veel geld verdienen.
Ook de bubbels die ontstaan in sommige aandelen die een Corona-oplossing hebben, lopen vaak heel snel terug leeg.
Vergelijken met de financiële crisis is ook niet correct. Toen konden we perfect een worst case scenario opmaken van zodra het eerste stof ging liggen. November 2008 was ik al terug vol belegd, na ongeveer 15 maanden voor het grootste deel aan de zijlijn te zijn blijven staan. Dit was toen veel te vroeg, want de beurzen zakten nog verder tot maart 2009, maar ik ben nu eenmaal een optimist. (ter info: tot op heden sta ik nog aan de zijlijn in deze crash/rally)
Als het vergelijkbaar is met een andere periode is het deze van de Nifty-Fifty in de jaren 1970.
Dit was een periode waarbij in Amerika de 50 grootste aandelen blindelings werden gekocht, ongeacht hun beurskoers of vooruitzichten. Deze groeibedrijven hadden namelijk een geweldig trackrecord en de beleggers gingen ervan uit dat het niet uitmaakte aan welke prijs je deze kocht, ze zouden enkel maar groeien en verder stijgen.
Deze bedrijven waren allemaal heel sterke solide bedrijven die mooie groeicijfers konden voorleggen en veel winst genereerden, net zoals de vijf grote techaandelen vandaag. Koerswinstverhoudingen van 50 waren schering en inslag. In die optiek lijkt het vandaag zo erg nog niet.
Deze Nifty-Fifty periode eindigde in een beurscrash in 1973-1974 en een berenmarkt die tot 1982 duurde.
Nochtans was dit een geweldige periode voor de waardebelegger. Buiten deze 50 aandelen werden de andere aandelen namelijk genegeerd en noteerden deze zeer goedkoop, ideaal om te kopen dus. Tijdens de crash gingen ook deze goedkope aandelen lager, maar herstelden naar hun werkelijke waarde, terwijl de Nifty-Fifty ook tot meer realistische waarderingen daalde.
Voorlopig lijkt dat ons ook het meest vergelijkbare scenario met vandaag. Ook vandaag zijn er aandelen van goede bedrijven die genegeerd worden en hierdoor goedkoop noteren. Maar ook deze dreigen bij een crash eerst nog te dalen.
Want vandaag hebben we daarbovenop nog de Corona-crisis. De wereldeconomie is in het tweede kwartaal voor een heel groot deel stilgevallen. De impact hiervan is tot op vandaag nog niet gekend.
Ook dit zal – net zoals alle crisissen – voorbijgaan en de economie zal herstellen. We kunnen aan het gedrag van de mensen merken dat iedereen daar naar snakt. Maar voor welke bedrijven is het te laat? Welke sectoren zijn te zwaar getroffen en kunnen nooit meer zaken doen als voorheen? Welke veranderingen heeft dit meegebracht in het bestedingspatroon van de consument?
Onze conclusie
We zullen voor onze eigen portefeuille dan ook zeer voorzichtig te werk gaan de komende weken en maanden zeer selectief aankopen. Het lijkt ons namelijk zeer onwaarschijnlijk dat de economische realiteit op een bepaald ogenblik niet zal doordringen op de beurs, wat dan terug mooie koopmomenten kan opleveren.
Op korte termijn kan dit wegen op het rendement in vergelijking met de indexen, maar in de huidige markt is de gekende kostprijs van het aanhouden van cash te prefereren ten opzichte van de onzekerheid bij het merendeel van de aandelen.
Bedankt om ons te volgen!
De deal die wij maken met u is deze: U schrijft zich in op de nieuwsbrief en wij houden u op de hoogte.