Niet alles is wat het lijkt. Is vergelijken met een index nuttig?

Sam Hollanders

In de beleggingssector vergelijken we steeds onze rendementen met één of andere relevante index.

Het waarom daarvan heb ik eigenlijk nooit echt begrepen. Is het niet belangrijker om jezelf een doel te stellen en dit dan ook te halen?

Zo is mijn doel om mijn geld elke 5 jaar te verdubbelen, wat neerkomt op een jaarlijks rendement van 14,4%. Mijn absoluut minimum is elke 7 jaar verdubbelen, ofwel een 10% rendement. Lukt dat niet, dan kan ik mijn geld beter gewoon spreiden over holdings en iets anders gaan doen.

Waarom dan toch vergelijken met de indexen. Simpel omdat iedereen het doet en dit aan jullie als lezers een houvast geeft.

Maar zo’n index kan wel zaken verbergen. Zo passeerde deze week volgende afbeelding op mijn Twitter tijdlijn.

De gele lijn is de evolutie van de S&P500 tussen 25 april en 3 mei. De roze lijn is Amazon, de blauwe Apple.

Apple en Amazon zijn samen goed voor 6,87% van de S&P500, met andere woorden zwaargewichten die de hele index kunnen verkleuren met hun prestaties.

Wat is dan de boodschap van deze grafiek?

Terwijl twee van de grootste bedrijven ter wereld 7,8% en 8,8% stegen, bleef de S&P500 eerder ter plaatse trappelen.

Dat wil dan ook zeggen dat het gros van de aandelen eronder in deze periode gedaald zijn, maar aan de index zien we dat niet.

Zeker op korte termijn kan het verschil in prestaties tussen een portefeuille en de indexen dan ook flink oplopen. Hier steeds mee vergelijken helpt dan ook niet om de langetermijnvisie te handhaven en uw doelstellingen te behalen.

Hoewel ik het rendement van mijn portefeuille wel vergelijk met de indexen, is het belangrijk dat u weet dat ik dit enkel doe om zo een eerlijke vergelijkingsbasis te creëren.

Voor mezelf gebruik ik mijn lange termijn doelen. Dat is de maatstaf waartegen ik mijn prestaties afreken, en ik hoop dat jullie hetzelfde doen voor jezelf, zodat je niet in de val trapt om rendementen op korte termijn te willen evenaren, want op lange termijn is dat een garantie op falen.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp