Net-Nets Deel 3: net-nets in vergelijking met andere strategieën

Schermafbeelding 2024-05-22 155834

Joël Schols

Ik denk dat het nuttig is om net-nets te situeren in het scala van verschillende andere manieren van waardebeleggen. Ik beperk me bij deze vergelijking uitdrukkelijk tot waardebeleggen en heb het niet over bitcoin, grondstoffen, macro-economische beleggingsstrategieën, momentumbeleggen, ETF- (tegenwoordig meer bekend als hangmat-) beleggen of wat dan ook. Ik wil vergelijken wat vergelijkbaar is.

Om te kunnen spreken van waardebeleggen dient elke investering aangekocht te worden aan een prijs lager dan zijn waarde. We zullen dat als eenvoudige definitie hanteren. In onderstaand schema zet ik de grote blokken visueel naast elkaar. Ze hebben allemaal gemeen dat hoe hoog of hoe laag de kwaliteit is, de kwaliteit (lees faire waarde) dient steeds groter te zijn dan de prijs die je betaalt. Dat is de basis van waardebeleggen.

De vier blokken op een rij

Quality: De situatie dat een top kwaliteitsbedrijf goedkoper is dan zijn faire waarde kan zich een zeldzame keer voordoen. Meestal noteren de top bedrijven, de lievelingen van de beurs, ver boven hun faire waarde. In de literatuur worden ze ook regelmatig beschreven als de glamour stocks. Maar er worden ook leuke namen bedacht als de Nifty-fifty,  dot.commers, FAANG of Magnificent 7. Zolang het maar verkoopt. 
En toch gebeurt het af en toe.

Toen de beurskoers van American Express in 1964 afgestraft werd door een financieel schandaal bij één van zijn zakenpartners dook de beurskoers naar extreme laagten. Warren Buffett zag echter potentieel in het bedrijf vanwege zijn sterke merk en klantenbestand. Hij besloot aandelen van American Express te kopen en hield vast aan zijn investering, wat uiteindelijk een van zijn meest succesvolle beleggingen werd.

In november 2022 dacht iedereen dat Mark Zukerberg miljarden zou investeren in de metaverse. Hij heeft er zelfs de naam van het bedrijf voor veranderd, maar sindsdien is het begrip weggeconcurreerd door AI. Het kan verkeren. Toen noteerde META eventjes onder de $100 en stond het op een onwaarschijnlijke P/E ratio van minder dan 10x. Een zeldzame opportuniteit, zo bleek.

Value: Deze categorie kunnen we bestempelen als gemiddeld kwalitatief, maar het zijn nog steeds bedrijven die een return op kapitaal genereren hoger dan je rendementseis, en dat ook lang kunnen volhouden. Gewoon degelijke bedrijven die goedkoop zijn. Denk hierbij aan autobouwer Stellantis (de fusie van Fiat Chrysler met Peugeot) , winstgevend, mooie RoIC, goedkoper dan 5 keer de jaarwinst. Het bedrijf is degelijk geleid en de hoofdaandeelhouders zijn nog steeds de Peugeot en de Agnelli familie via hun respectievelijke holdings. Gewoon een degelijk bedrijf in een moeilijke markt waar iedereen het enkel heeft over de elektrische wagens. Terwijl de markt de ticker met de letteromkering van STLA naar ongeziene hoogten stuurt bouwt de Frans-Italiaanse automaker rustig verder aan zijn marktaandeel, investeert het in batterijtechnologie en sluit het distributie partnerships met Chinese autobouwers.

Deep value: Dit zijn bedrijven waarvan de kwaliteit minder is. Ze produceren lagere winsten met het geïnvesteerd kapitaal of kunnen zeer cyclisch zijn. Hier ga je de waarde zoeken in een onderwaardering t.o.v. boekwaarde. Deze bedrijven hebben dikwijls zeer degelijke activa, genereren niet noodzakelijk een geweldige return op dat kapitaal, zijn dikwijls cyclisch van aard. Denk hierbij aan een vastgoedaandeel. Zo kochten we een paar jaar geleden Wereldhave, de uitbater van winkelcentra voor minder dan een kwart van zijn boekwaarde. Het bedrijf was uitgespuwd door de Nederlandse kleine belegger die een stevig kapitaal had zitten in vastgoed (dat was immers een grote pensioenzekerheid). Toen een Franse overname veel te duur bleek betaald te zijn, ging de beurskoers steil naar beneden. De slinger sloeg zo hard door tot we op een kwart van de effectieve boekwaarde uitkwamen. Een boekwaarde die regelmatig naar beneden werd bijgesteld. Maar zelfs al zou die nog halveren, dan nog stond het bedrijf op de helft van die gecorrigeerde boekwaarde.  Dat is wat er gebeurt wanneer de emotie de overhand neemt. Dit soort aandelen worden ook cigar butts genoemd.

Net-nets:  Die zitten nog een trapje lager. Het bedrijf dient onder zijn netto werkkapitaal te noteren. Uitzonderlijk, maar mogelijk. In de case studies geef ik een aantal voorbeelden. Net-nets ontstaan omdat er extreem negatief nieuws is, vergelijkbaar met deep value situaties. Het bedrijf kan verlieslatend worden en geen enkele belegger ziet de toekomst rooskleurig in. Men wil van de aandelen zo snel mogelijk van af, n’importe le prix. De deur uit!

Dat zorgt voor ongeziene dumpingprijzen. Die extreem lage prijzen kunnen zelfs een tijdje aanhouden. Omdat het meestal kleine bedrijven zijn die niet door analisten gevolgd worden hoef je je meestal zelfs niet te haasten. Het kan maanden duren alvorens de markt deze terug wat aandacht geeft. Andere beleggers dienen het aandeel te herontdekken alvorens er terug leven komt in de koers. In die dip slaan net-net beleggers hun slag.

Werkt de net-net strategie?

Diverse studies hebben aangetoond dat de net-net strategie uitzonderlijk winstgevend kan zijn. Een eerste onderzoek, gepubliceerd door Oppenheimer in de jaren ’80, toonde aan dat net-nets, ondanks hun associatie met noodlijdende bedrijven, consistent bovengemiddelde rendementen opleverden over een langere periode. Deze bevindingen benadrukken dat de sleutel tot succes met net-nets ligt in diversificatie en geduld.

Deze strategie biedt een fascinerende kijk op waardebeleggen, waarbij de focus ligt op het maximaliseren van rendement door het minimaliseren van risico. Hoewel deze aanpak minder gebruikelijk is in de moderne beleggingswereld, waar kwaliteit en groeipotentieel vaak de voorkeur krijgen, blijft het een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van beleggingsstrategieën. Warren Buffett en andere bekende beleggers hebben hun carrière mede opgebouwd door de principes die zij van Graham leerden, wat de tijdloze waarde van zijn lessen onderstreept.

En werkt ze ook vandaag nog?

We leven in een andere wereld dan de tijd van de Grote Depressie. Internet en sociale media zorgen samen met transparantere regelgeving dat nieuws over bedrijven voor iedereen toegankelijk is. Zo kan je veronderstellen dat net-nets niet meer kunnen bestaan. Dergelijke situaties zouden meteen moeten opgemerkt en opgepikt worden door beleggers waardoor de onderwaardering vanzelf weer verdwijnt.

Dat was ook mijn mening tot voor kort. Na de nodige research heb die mening dienen te herzien. Net-nets bestaan vandaag ook nog, de aanpak is nog steeds zeer rendabel en bovenal praktisch toepasbaar.

In de artikelen die volgen wil ik

  • aangeven op welke research ik me baseer
  • de valkuilen bespreken bij het gebruik van de NCAV formule
  • de criteria toelichten om net-nets te selecteren
  • de redenen analyseren waarom een aandeel goedkoop is
  • aangeven hoe je een portfolio samenstelt en opvolgt
  • een praktische case study uitwerken van een net-net in 2024

Deze aanpak richt zich vooral tot de doe-het-zelf-belegger die er plezier in vindt om te gaan zoeken in de donkere uithoekjes van de markt, in de onontgonnen gebieden. Deze aanpak geeft een grote voldoening omdat je actief bezig bent met het analyseren van meestal kleine en eenvoudig te begrijpen bedrijven.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp