Net-nets deel 2: Waarom zou je als belegger interesse hebben

Schermafbeelding 2024-05-22 155834

Joël Schols

Argumenten anti

Er zijn veel redenen waarom je net-nets links zou laten liggen. De meest gehoorde zijn:

 • Net-nets dateren van de tijd dat er weinig informatie over aandelen beschikbaar was, vandaag zijn er geen net-nets meer
 • En als je er nog vind dan zijn ze van zo’n bedenkelijke kwaliteit dat het de moeite niet is om er naar op zoek te gaan
 • Je vindt ze enkel in landen waarvan je de taal niet begrijpt of waar de kwaliteit van de boekhouding veel te bedenkelijk is
 • Het is veel te moeilijk om te screenen op net-nets, ik zou niet weten hoe ze te vinden
 • Het is gewoon leuker om je tijd in groeiende bedrijven te investeren, in positieve verhalen
 • Deze bedrijven zijn terecht goedkoop, het zijn value traps
 • De risico’s zijn veel te groot, ik wil mijn vingers niet verbranden
 • Een paar stevige verliezers in je portefeuille kunnen je totale rendement onderuit halen
 • De volatiliteit van dergelijke bedrijven is enorm
 • Net-nets vind je enkel onder de zeer kleine bedrijven met te lage liquiditeit
 • Net-nets noteren op beurzen die voor mij niet bereikbaar zijn
 • Om net-nets te selecteren moet je de boekhouding grondig kunnen analyseren

Veel van die punten klinken zeer logisch en waren ook mijn overtuiging tot voor kort. Gesprekken met gewaardeerde waardebeleggers gingen ook in dezelfde richting.

Argumenten pro

Ik las echter een aantal artikelen die het tegendeel beweren en besloot om de strategie van Benjamin Graham nader te onderzoeken. Tot mijn aangename verrassing diende ik mijn mening te herzien. Vele uren leeswerk, research en zelf een portefeuille aanleggen van net-nets hebben me tot andere inzichten gebracht. Kort samengevat zijn deze:

 • Ze zijn wel degelijk net-nets de dag van vandaag. Ondanks alle beschikbare informatie blijven er totaal fout geprijsde bedrijven bestaan. Je houdt het nauwelijks voor mogelijk, maar het is wel degelijk zo. Op de tienduizenden aandelen wereldwijd zijn er enkele honderden te vinden. Ik heb geen exacte statistieken maar ik schat dat gemiddeld zo ongeveer 1% van de bedrijven een net-net is. Bij algemeen dure beurzen zal dat wat minder zijn, bij goedkope indexen wat meer.
 • Van die paar honderden vond ik er bij de start van mijn onderzoek in Q1 2024 zo’n 50-tal die de eerste grove selectiefilters overleefden en de moeite waren om nader te bekijken. Er is voldoende kwaliteit te vinden onder de net-nets, zelfs met Amerikaanse beurzen op recordhoogtes zijn er plaatsen in de wereld waar de situatie anders ligt.
 • Taal en kwaliteit van de boekhouding zijn een aandachtspunt, maar zelfs wanneer je je beperkt tot Engelstalige betrouwbare beurzen, blijft er voldoende materiaal over om mee aan de slag te gaan.
 • Het screenen vraagt wat inzichten, maar het is ook geen rocket science. We zullen hier later aandacht aan besteden
 • Ik vond het zeer aangenaam en leerrijk om me in te lezen in bedrijven en sectoren waar ik het bestaan zelfs niet van vermoede. Je leert andere business modellen kennen en die je rijker maken als persoon. Het is gewoon boeiend om de verhalen te lezen van de broers in de Vietnamese kaarsen business, of het bedrijf in Hong Kong dat speelgoedfiguurtjes maakt voor de merchandising van de blockbusters, of de Engelse juristen en kredietverstrekkers voor minderbegoede slachtoffers van auto ongelukken, of de Duitse schachtenbouwer, of de Japanse specialist van CNC machines, of het Amerikaanse bedrijf dat vliegtuigen least, … of …
 • Deze bedrijven zijn met een reden goedkoop. Of die reden terecht is, dat is een andere vraag. Ze worden snel afgedaan als value traps. Een value trap bestaat enkel als je een foute analyse doet. Het punt is dat deze bedrijven zo belachelijk goedkoop zijn, dat zelfs wanneer het bedrijf morgen opgedoekt wordt, je als belegger minstens je kapitaal terug hebt. Ik heb ondertussen beleggers leren kennen die bedrijven zoeken waarvan ze vermoeden dat ze effectief opgedoekt worden.
 • De risico’s zijn niet groter dan een aandeel van Tesla of NVIDIA kopen. Ik durf met stelligheid te beweren dat de risico’s lager zijn. In tegenstelling tot wat velen denken hebben net-nets een dijk van een balans. De kans op stopzetting van de activiteit bestaat, maar de kans op faillissement is eerder klein. Deze bedrijven hebben een positief netto werkkapitaal na aftrek van alle schulden (met de nadruk op alle). Er zijn enkel terechte redenen waarom het met die bedrijven toch de verkeerde kant kan opgaan. De belangrijkste is een foute inschatting van de NCAV waarde. Ook wanneer je een juiste NCAV berekend hebt is het risico dat het bedrijf waarde vernietigt en de NCAV de komende jaren krimpt. Meer redenen bespreken we later en die zullen deel uitmaken van je analyse.
 • Een paar stevige verliezers in je portefeuille zullen je totale rendement niet onderuit halen. Dat kan je enkel bereiken door een voldoende diversificatie. Het is andersom: één stevige winnaar (die je voldoende lang in portefeuille houdt) kan je jaar maken. Diversificatie spreidt je downside risico.
 • Net-nets vind je vooral onder de zeer kleine bedrijven. Deze hebben een lage liquiditeit, maar laat dat nu precies je groot voordeel zijn als kleine belegger. De portefeuille die ik opbouwde bestaat uit net-nets met een marktwaarde van €5 tot €200 mio. Laat het nu net Warren Buffett zijn die zei dat mocht hij weinig geld hebben (een probleem dat hij jammer genoeg heeft), hij ook vandaag nog (OK, hij deed de uitspraak al een poos geleden) geweldige rendementen zou kunnen maken. Ik zal ook in een later artikel de studies aanhalen die rendementen van net-nets bespreken. Dit is alvast de link naar een interessant filmpje van Buffett waar hij het heeft over de Graham net-nets: https://youtu.be/Z2R7sy-77q0
 • Volatiliteit is je vriend, niet je vijand. Het is precies door die volatiliteit dat dergelijke opportuniteiten bestaan.
 • Net-nets noteren op beurzen wereldwijd. In de paar eerste voorbeelden die ik aanhaalde merk je dat je het niet extreem exotisch moet gaan zoeken: Amerika, Canada, Australië, West-Europa, Japan, Singapore, … allemaal landen met een degelijke reputatie en beurswaakhonden. Enkel bij Hong Kong is een verhoogde waakzaamheid nodig.
 • Om net-nets te selecteren moet je de boekhouding grondig kunnen analyseren. Dat is waar. Maar laat dat nu precies de kennis zijn die ik je wil aanreiken met deze artikelenreeks.

Interesse gewekt? Kom dan mee op de reis in de wondere wereld van de net-nets.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp