Net-Nets Deel 10: conclusies, losse eindjes en blik op de toekomst

Schermafbeelding 2024-05-22 155834

Joël Schols

Als je het tot hier gebracht hebt om het net-net verhaal te volgen, dan getuig je alvast van volharding, want een evidente aanpak is het allerminst.

Ik heb mezelf ook moeten overtuigen om met het onderzoek van start te gaan. Maar gaandeweg was er iets wat me aantrok in de strategie. Vermoedelijk het feit dat het leuk is om zaken te ontdekken waar anderen gewoon overkijken.

De zoektocht was boeiend, het aanleggen en opvolgen van een eigen portefeuille ook. Het uitschrijven en in podcast vorm opnemen van mijn net-net verhaal is voor een belangrijk deel het verankeren van mijn leerproces. Wanneer je iets uitschrijft moet het zo waarheidsgetrouw als mogelijk zijn. Gaandeweg merk je dat sommige punten wat meer onderzoek vragen en ook dat is een deel van het proces.

Dan komt de Piet Huyzentruyt vraag. En, wat hebben we vandaag en de vorige weken geleerd?

Dat kan voor iedereen wat anders liggen. Ik som de zaken op die mij het meest relevant lijken:

  1. Net-nets zijn geen vehikel van lang vervlogen tijden. Ze zijn er vandaag en ze zullen er altijd zijn. Bij dure markten wat minder, bij goedkope markten in overvloed.
  2. Hoe is het mogelijk dat net-nets bestaan? Het simpele antwoord is omdat markten of minstens sommige delen ervan niet efficiënt zijn. Weinig mensen doen echt hun huiswerk. Daardoor worden er verborgen parels van de hand gedaan aan veel te lage prijzen. Doe je huiswerk en doe er je voordeel mee.
  3. Mooie rendementen zijn ook de dag van vandaag te realiseren. Hetzij met een mechanische strategie (jaar per jaar een portfolio bouwen) of een actieve strategie (je portefeuille actief opvolgen en regelmatig herevalueren)
  4. Het is een aanpak die leuk en leerrijk is. Het leerrijke zit in twee elementen: je ontdekt bedrijven die op één af andere manier bijzonder zijn. Je leert een ander soort business kennen dan de Microsoft’en en NVIDIA’s van deze wereld waar al zoveel over geschreven werd. En bijkomend, je gaat terug naar de basis van beleggen: je leert de balans beter begrijpen en weet welke assets je in portefeuille hebt.
  5. Wat het screenen betreft zijn er twee aanpakken mogelijk: of je zoekt alles zelf uit via een gratis of betalende screener, of het betere alternatief volgens mij: je sluit je aan bij een net-net club die ideeën uitwisselt en onderzoekt in groep. Dat laatste is wat ik doe via Net Net Hunter, de community van Evan Bleker. Vanaf een minimale grootte van portfolio denk ik dat je met dat laatste je voordeel kan doen
  6. Om de net-net beleggingsstrategie met succes uit te voeren heb je know-how nodig. Maar die kan je geleidelijk opbouwen. Je zal niet elke situatie op dag één correct kunnen inschatten. Ik kan dat trouwens vandaag ook niet. Je leert wel elke dag bij en scherpt je kennis gaandeweg aan. Je kan je portefeuille in net-nets mee laten groeien volgens het vertrouwen dat je opbouwt.
  7. In een totale beleggingsaanpak verdienen de net-nets een plaatsje voor wie het een boeiend domein vindt. Maar als fundament zou ik zeker eerst aan een blok met holdings werken, aangevuld met wat ETFs en in een periode zoals deze waar vastgoed laag genoteerd staat, is er ook plaats voor wat bakstenen.

Ter afsluiting nog een woordje over de verkoopstrategie. “Wanneer verkopen?” is een vraagstuk waar velen mee worstelen. Om het eenvoudig te houden dien je een fundamentele keuze te maken:

  1. Volg je een mechanische aanpak zoals de verschillende studies die de rendementen bespreken van net-nets. In dat geval stel je een portfolio samen en verkoop je na één jaar. Je stelt dan een nieuwe portfolio samen.
  2. Of je bent een actief belegger die zijn portefeuille regelmatig opvolgt en beslist wanneer hij posities opent en sluit in functie van een analyse van de situatie

Het voordeel van het ene is het nadeel van het andere en omgekeerd. Een mechanische aanpak heeft als voordeel dat je relatief weinig tijd investeert en alle emoties uitschakelt. Maar mogelijks mis je mooie aan- of verkoopmomenten. En ik vermoed dat het rendement lager zal liggen dan bij een goed uitgevoerde actieve aanpak.

Voor de actieve strategie heb je meer tijd nodig, maar je kan je een beter beeld vormen van elk aandeel in portefeuille. Mijn aanpak is de actieve, maar dat was al duidelijk denk ik.

Het lelijke eendje wordt een mooie zwaan

Ik ga een voorbeeld geven dat me aangereikt is door een collega net-net investeerder. In 2018 verscheen Azeus Systems in zijn screener. Azeus is een bedrijf in Hong Kong dat software maakt en ondersteunt voor klanten wereldwijd. Het bedrijf is beursgenoteerd sinds 2004 en gedurende jaren schommelde de market cap tussen de pakweg HKD 100 en 300 mio. In de jaren van 2015 tot 2018 zakte het geleidelijk aan naar een dieptepunt van minder dan 50 mio. De NCAV waarde daarentegen bedroeg 70 mio. Het was dus een net-net geworden. Wie dit aandeel zou opgepikt hebben op 2/3de van zijn NCAV waarde en einde 2019 verkocht hebben, zou een mooie x4 gerealiseerd hebben. Dit zou je ongeveer kunnen bereiken met een mechanische aanpak. Wachtte je tot einde 2020, dan deed je x6 en nog een jaar later x30. De NCAV waarde steeg op die drie jaar met een factor 20. Het is dus niet voldoende om de koers te bekijken. Het is even belangrijk om de NCAV evolutie te volgen. Momenteel noteert het aan een koerswinst verhouding van meer dan 20.

Het mechanisme werkt als volgt:  de markt verliest zijn geloof in het bedrijf (het doet al jaren niks), het noteert plots onder NCAV, net-net beleggers beginnen het op te pikken, het bedrijf realiseert mooie resultaten waardoor het plots weer breed opgepikt wordt, een lage koerswinst ratio wordt weer gespreksonderwerp, het gaat ineens extra hard omdat momentum beleggers nu ook op de kar springen.

Dat is typisch het verhaal van het lelijke eendje dat een mooie zwaan wordt. Deze verhalen mis je wanneer je een mechanische strategie volgt. Maar je mist ze ook als je niet het geduld hebt om het verhaal zich te laten ontvouwen.

Het gezegde “Let your winners run” volg ik in de mate dat  ‘winner’ betrekking heeft op de fundamentals van het bedrijf. Dat was het geval bij Azeus met een stijgende NCAV.

Een bedrijf waarvan de koers plots stijgt, maar verder gebeurt er niets bijzonders in het bedrijf is voor mij geen winner, maar eerder een moment om de verkoop te overwegen.

Hoe moet het nu verder?

Deze serie van 10 artikelen is afgerond. Maar de strategie begint pas tot leven te komen.

Ik ben van plan om af en toe te rapporteren over mijn voortgang. Zelf heb ik als een privé projectje in het eerste kwartaal van 2024 een portfolio opgebouwd van een 15-tal net-nets. Dat is een geleidelijke instap geweest. Ik bekeek en kocht aandeel per aandeel over een periode van 3 maanden. Mijn intentie is om uit te bouwen tot een 20-tal, maar we zijn niet gehaast. Tegelijk bekijk ik de evolutie van mijn bedrijven in een actieve aanpak.

Ik schrijf deze tekst einde mei. De portefeuille heeft momenteel nog niet veel gedaan, maar één positie heeft 80% gewonnen, andere tot 25% verloren. Er beweegt heel wat, maar de ploeg in zijn geheel trappelt ter plaatse momenteel.

Om het allemaal wat interactief te maken heb ik ook samen met Pieter Slegers – alias Compounding Quality – en Geert van Herck een mini competitie opgesteld. Geert zal de momentum strategie toepassen op de portefeuille van kwaliteitsaandelen van Pieter. Zo hebben we elk een portefeuille opgebouwd op 30 april van 15.000 euro elk. Momentum, Quality en Net-nets. Hoe verschillend kan een portefeuille zijn? Op 30 april 2025 bekijken we de resultaten.

Mijn portefeuille op 30/4/2024 ziet er in alfabetische volgorde zo uit:

Zoals je ziet werden de goedkoopste aan bijna 50% van NCAV opgepikt, mijn duurste aan 92%. Het aantal aandelen werd voor onze mini competitie tot drie cijfers achter de komma berekend om juist op 1.000 euro per positie uit te komen. Het wedstrijdje is een mechanische strategie, dus geen kopen en verkopen onderweg. Mijn reële portefeuille bestaat uit dezelfde aandelen maar in andere verhoudingen. Deze zal wel actief opgevolgd worden.

Ik ga niet elke koop of verkoop melden, maar  de kans is wel groot dat ik hier op beursbabbel regelmatig terug kom met een update over deze net-net strategie.  

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp