Moeten waardebeleggers cash aanhouden?
De beurzen stomen door alsof er geen houden meer aan is. We zitten in de tweede langste bull markt sinds de Tweede Wereldoorlog.
Zet hier tegenover dat waardebeleggers van nature eerder contrair zijn en zoeken naar aandelen op de beurs waar anderen niet naar kijken. Iedereen die dit leest heeft van nature zo’n contrair trekje, zo’n klein stemmetje in je hoofd dat altijd vragen stelt telkens de beurs een nieuw record bereikt: “Is dit houdbaar? Hoelang kan de beurs nog stijgen? Zijn aandelen nu niet overgewaardeerd?,…”
Maar misschien ook: “moeten waardebeleggers cash aanhouden? Is het tijd om wat winsten te verzilveren?”
Moeten waardebeleggers cash aanhouden? Twee simpele gedachten.
Het is een compleet normale reactie. Als je portefeuille evolueert zoals de mijne, dan zie je sterke rendementen en denk je “als iedereen aan het kopen is, misschien is het dan tijd voor mij om te verkopen”.
Maar is verkopen altijd een goed idee? Hoewel ik er een voorstander van ben om de cash in je portefeuille natuurlijk te laten evolueren, namelijk weinig cash als je veel koopjes vindt en veel cash als je er weinig tegenkomt, zijn er enkele zaken om voor ogen te houden
- Niemand kan de markt timen. Als een groot deel van de aandelenbeleggers de markt zou kunnen timen, dan zouden de prijzen zo snel aanpassen dat elke over- of onderwaardering direct zou verdwijnen.
- Inflatie, stijging in productiviteit en enkele andere factoren zorgen eveneens voor stijgende aandelenkoersen.
De legendarische belegger Peter Lynch zei hierover:
“Er is veel meer geld verloren door beleggers door zich voor te bereiden of proberen te anticiperen op correcties, dan er geld verloren is tijdens de correcties zelf.”
Wat je bezit verkopen in het idee dat er een crash komt, komt neer op het timen van de markt. Het probleem met markttiming is dat je het twee keer bij het rechte eind moet hebben. De eerste keer om te verkopen op de piek van de markt en de tweede keer om terug te kopen op de bodem. Bijna iedereen die probeert in en uit de beurs te stappen op het juiste moment eindigt als verliezer, er is genoeg onderzoek verricht om deze stelling te ondersteunen.
In de markt blijven
Vorig jaar schreef ik al over de studie van Charles Schwab die aantoont dat het beter is om constant in de markt aanwezig te zijn, zelfs als je slecht timed.
Tweedy Browne deed een reeks onderzoeken naar dit onderwerp welke aantonen dat 80% tot 90% van de winst van een belegging afkomstig is van ongeveer 2% tot 7% van de handelsdagen. Als je enkele van deze dagen zou missen, dan heeft dat desastreuze gevolgen voor je langetermijnresultaten.
Ik hoor u nu bijna denken dat als we naar de waarderingsmaatstaven kijken zoals koerswinst, koersboekwarde,… dat het duidelijk is dat de markt niet meer goedkoop is, en als we abstractie maken van de lage rente zelfs duur. Ook elk greintje in mijn lichaam vertelt me datzelfde vandaag.
Maar als je aanvaardt dat je de markt niet kan timen, dan heb je eigenlijk geen andere keuze dan belegd te blijven. Zeker omdat andere onderzoeken hebben uitgewezen dat na een slecht jaar het eerste positieve volgende jaar gemiddeld een stijging van 27% meebrengt. Met de tijd en gemiddeld genomen maken deze goede jaren de verliezen van de slechte jaren meer dan goed.
Kan ik mijn stijl aanpassen?
Zoals ik boven al schreef ben ik een voorstander om mijn portefeuille en cash in de portefeuille natuurlijk te laten evolueren. Als belegger ben ik steeds op zoek naar de meest kwalitatieve bedrijven die ik maar kan vinden. Kopen doe ik dan als ze goedkoop genoeg zijn.
Vandaag moet ik me er echter bij neerleggen dat ik geen hoogst kwalitatieve bedrijven meer kan vinden die ook nog goedkoop genoeg zijn om te kopen.
Als ik dan ook belegd wil blijven, dan moet ik mijn zoektocht uitbreiden. Vandaag is het dan ook de boodschap om op zoek te gaan naar goedkope bedrijven.
Goedkope bedrijven zijn er in elke markt te vinden. In een duurdere markt is er echter vaak ‘“iets” mis met deze bedrijven. Maar voor de contraire waardebelegger is het net leuk om uit te zoeken wat dit is en of dit blijvend is.
Met andere woorden, we gaan op zoek naar die goedkope bedrijven waar iets mis mee is, maar waar dit van voorbijgaande aard is. Daarbij nemen we ook enkel die aandelen op die ons voldoende veiligheid van onze inleg garanderen. Dit kan zijn door de activa die ze hebben, lage schulden,… .
Het grote voordeel dat wij als kleine beleggers dan nog hebben, is dat wij naar elk aandeel op de markt kunnen kijken, hoe klein ook. Zelfs kleine aandelenfondsen die $50 miljoen beheren kunnen niet in bedrijven stappen met een marktkapitalisatie van $50 miljoen, of ze zouden de markt ontwrichten, of als ze minder kopen heeft de belegging geen impact op de portefeuille.
Wij kunnen eender welk bedrijf kopen.
Met andere woorden, ook in deze tijden zijn er voor ons opportuniteiten te vinden, er is dan ook geen reden om bewust cash aan te houden. Laat uw portefeuille zijn natuurlijk verloop volgen.