Moet je een economische opleiding hebben om geld te verdienen op de beurs?

Sam Hollanders

Als ze je hebben doen geloven dat je een financiële of economische opleiding moet hebben om geld te verdienen op de beurs, denk dan aan volgende quote van Warren Buffett

“Wall Street is de enige plek waar mensen in een Rolls Royce komen aangereden om advies te krijgen van iemand die met de metro is gekomen”. – Warren Buffett

Als een economische opleiding een vereiste was om geld te verdienen met aandelen, dan zouden alle beleggingsexperts rijk worden door hun eigen geld te beleggen, en niet dat van een ander.

Maar zo zit het niet in elkaar.

Kijk bijvoorbeeld naar één van de grootste rampen in de geschiedenis van de beurzen. En daarbij doel ik niet op de financiële crisis of de dotcom crash. De financiële crisis van 2008 was zowel economisch, financieel als bij de banken een echte crisis.

Waar ik het over heb is over de enorme opkomst en de geweldige ondergang van LTCM ofwel Long Term Capital Management eind jaren 1990. (Leestip: dit is fantastisch beschreven in het boek When Genius Failed van Roger Lowenstein)

Dit is wat er op Wikipedia staat over het fonds:

Long-Term Capital Management (LTCM) was een hedgefonds dat spectaculair failliet ging in 1998, ondanks het feit dat verschillende Nobelprijswinnaars aan het roer stonden.

Het hedgefonds werd in 1994 opgericht door John Meriwether, het voormalig hoofd van de obligatiehandel van de gerenommeerde bank Salomon Brothers. Mede aan het roer stonden de Nobelprijswinnaars Myron Scholes en Robert C. Merton.

De eerste jaren van het fonds leverden uitstekend rendement op van ongeveer 40% gemiddeld per jaar. In 1998 had LTCM een eigen vermogen van 4,72 miljard dollar en 124,5 miljard dollar geleend. In augustus en september van 1998 brak de Russische roebelcrisis uit. In slechts enkele maanden tijd verloor LTCM $4,1 miljard.

Dit fonds werd opgezet door enkele van de slimste mensen op gebied van financiën en wiskunde (waaronder nobelprijswinnaars in economie) en zie wat er met hen is gebeurd.

De crash van LTCM was zo erg dat er werd gevreesd voor een catastrofale ineenstorting van het volledige financiële systeem in Amerika. De FED, de centrale bank van de V.S., heeft een reddingsplan moeten opzetten waar de andere banken in Amerika hebben aan meegedaan.

Achter deze mislukking stak een ongelofelijke overmoed. Zoals Lowenstein het beschreef in zijn boek: “ de jonge genieën van de academie dachten dat ze niets fout konden doen”.

Het probleem met een economische opleiding

Vergelijk het met automobilisten. 90% van de chauffeurs denkt dat ze beter zijn dan de gemiddelde bestuurders.

Of een andere groep: 75% van de managers denken dat ze tot de beste 20% behoren.

Dit kan uiteraard niet, en dat is een fenomeen dat ook vaak terugkeert bij mensen met een economische opleiding. Het vergroot het vertrouwen zonder de kunde om te beleggen op de beurs te vergroten.

Uiteraard is kennis van de financiële wereld en economie belangrijk voor je belegt op de beurs, maar deze is niet ongrijpbaar voor iemand die een geheel andere opleiding heeft gekregen. Het merendeel is het gebruiken van uw gezond verstand.

Daarbij is zoals ik eerder schreef, het onder controle houden van uw emoties de sleutelfactor bij beleggen.

Wil je wel beleggen, maar zelf het werk niet doen. Dan is er maar 1 goede raad. Plaats jezelf naast iemand die zijn eigen geld beheert (en dit voorzichtig doet).

Koop enkel fondsen waar de beheerder zelf met het grote deel van zijn vermogen in zit.

Of koop holdings, waar de eigenaars aan het roer staan.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp