De Kunst van Discipline bij Beleggen

Sam Hollanders

De helft van het leven is geluk; de andere helft is discipline, en dat is de belangrijke helft, want zonder discipline zou je niet weten wat te doen met geluk” – Carl Zuckmayer (Duitse schrijver)

Warren Buffett zei ooit dat de belangrijkste karaktereigenschap van een belegger zijn temperament is, hoe hij handelt in verschillende situaties, niet zijn intellect.

Met andere woorden, als je een belegger bent, dan zal je gedrag een grotere rol spelen in je succes dan je talent.

Het is keer op keer opnieuw bewezen dat de ergste vijand die een belegger kan hebben, zijn emoties zijn.

Tijdens een stierenmarkt zijn je ergste vijanden hebzucht en jaloezie. Tijdens een berenmarkt zijn deze angst en paniek. Niet het stijgen of dalen van de aandelenprijzen. Wat je het meeste pijn kan doen is je onkunde om je emoties in bedwang te houden.

Het gaat allemaal over de discipline in je gedrag als anderen rondom jou ofwel manisch worden (tijdens een stierenmarkt) of depressief (tijdens een berenmarkt).

Om een gedisciplineerde belegger te zijn is het belangrijk om te begrijpen dat beren- en stierenmarkten onvermijdbaar en onvoorspelbaar zijn qua timing, lengte en diepte (of hoogte).

Een ander belangrijk gegeven is om in te zien dat de wereld nooit zo donker is als deze lijkt tijdens een berenmarkt, of nooit zo rooskleurig als tijdens een stierenmarkt.

De laatste keer dat onze discipline nog eens echt werd getest was in 2011 toen we een correctie kregen na de stijgingen die op de crisis van 2008 volgden.

Met andere woorden, er is nu weer een hele reeks nieuwe (= na 2011 begonnen) beleggers actief die nog niet weten hoe ze zullen reageren als de beurs nog eens stevig zakt. Het is tenslotte niet makkelijk om kalm te blijven als je je aandelen met 20-30% ziet dalen in slechts twee maanden.

Het is echter enkel in deze periodes dat de slimme beleggers zich klaarmaken om geld te verdienen. Alleen die beleggers die hun emoties onder controle kunnen houden en de ruis op de beurs kunnen negeren zullen nu voldoende cash bewaren om te kunnen profiteren wanneer de volgende crash komt en zullen tijdens deze crash ook kopen.

Succesvolle beleggers hebben discipline

Discipline vormt de ruggengraat van de succesvolle belegger. Gedisciplineerd zijn betekent dat je toegewijd bent aan jou studies en analyses zodat je altijd voorbereid bent (om op tijd te kopen of verkopen).

In het Engels is er de bekende uitspraak “There is no such thing as a free lunch”. Succesvolle beleggers laten vorige slechte beleggingsbeslissingen niet in hun weg staan, en jij zou dat ook niet moeten doen. Het gaat er niet om dat je een keer een aandeel kocht dat daarna daalde, of een aandeel dat enorm steeg hebt gemist, of dat je te vroeg verkocht.

Als je weet hoe je goed moet beleggen (door ondergewaardeerde aandelen te kopen met een veiligheidsmarge), dit gedisciplineerd doet en hier aan toegewijd bent, dan is dat je weg naar succes.

Stel jezelf de vraag

Als je tijdens onzekere tijden bang bent om te beleggen, stel jezelf dan deze vraag: Heb ik veel excuses om nu niet te beleggen, of heb ik meer discipline.

Stel jezelf deze vraag vaak, ook nu wanneer de beurzen niet meer zo goedkoop zijn. Als je twijfelt aan een aandeel, beleg er dan niet in, maar laat de onzekerheid van de beurzen algemeen geen struikelblok zijn.

Onthoud, niet geschoten is altijd mis. Het wachten aan de zijlijn tot de perfecte tijd om te starten met beleggen voorbij komt, is geen winstgevend plan.

Het spel blijven spelen, is en zal altijd de manier zijn om winst te maken.

Wees niet bang om te beleggen, maar als je net start, doe het dan met goede begeleiding.

Als je gedisciplineerd bent en niet in de vele emotionele vallen trapt, dan kan beleggen op de beurs je op weg zetten naar welvarendheid voor de rest van je leven.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp