Kalmte kan u redden, hou uw emoties onder controle

Sam Hollanders

Warren Buffett schreef het al in het voorwoord van de Intelligente Belegger van Benjamin Graham:

“To invest successfully does not require a stratospheric IQ, unusual business insights, or inside information. What’s needed is a sound intellectual framework for making decisions and the ability to keep emotions from corroding that framework”.

Brut vertaald, succesvol beleggen hangt niet af van een zeer hoog IQ, ongewone bedrijfskunde of illegale inside informatie. Wat nodig is, is gezond boerenverstand en een mentaal kader om beslissingen te nemen en het talent om uw emoties dat mentaal kader niet onderuit te laten halen.

Hoe langer ik actief ben op de beurs, hoe meer dat ik ook besef dat deze uitspraak perfect uitdrukt wat het verschil maakt tussen een goede en een slechte belegger.

Als je een normale gezonde dosis verstand hebt, dan kan je perfect alle technieken leren die nodig zijn om een bedrijf te waarderen.

Ook inschattingen maken van de sector, markt, producten, concurrentie vraagt boerenverstand en geen uitzonderlijke gave.

Als u bovenstaande goed toepast, dan hebt u al een hele streep voor op een grote massa die actief is op de beurs. Spijtig genoeg wordt er nog steeds massaal gekocht en verkocht op basis van hype, omdat de koers beweegt, of gewoon omdat anderen het doen.

Als u uw gezond verstand gebruikt en een brute waarde op een bedrijf kan kleven, dan kan dat van u een degelijke belegger maken.

Wat de goede van de degelijke belegger onderscheidt

Wat het verschil zal maken tussen deze groep en sommigen zal verheffen tot uitzonderlijke beleggers, is niet zozeer de extra technieken op gebied van waarderen. Dat is allemaal te leren en maakt slechts een klein verschil. Wat wel het verschil maakt is of de belegger zijn emoties onder controle kan houden.

Ik weet niet waarom, maar ik ben blijkbaar gezegend met een uitzonderlijke kalmte als het op beleggingsgebied aankomt. Ik word niet nerveus van anderen die winst maken en ik kan perfect winsten laten oplopen en ook forse dalingen in de koers verdragen.

Uiteraard ben ik in het verleden ook al wel in psychologische vallen getrapt waar we als belegger allemaal mee te maken krijgen.

Maar voor één of andere reden heb ik, in tegenstelling tot de meeste andere beleggers, geen moeite om mijn kalmte te bewaren op de beurs en alles vanuit een rationeel oogpunt te bekijken.

Ik besef ten zeerste dat dit hetgene is dat van mij een goede belegger maakt en hoeveel geluk ik hiermee heb.

Vast Systeem

Hebt u deze kalmte niet? Spelen uw emoties u soms parten? Of weet u het eigenlijk niet? Dan is het goed om een vast systeem te hebben. Leg uzelf een aantal regels op waar u niet van mag afwijken.

Indien u een manisch depressief persoon bent zoals het figuur Mr Market dat Benjamin Graham beschreef om de beurs te verpersoonlijken, dan zullen deze regels misschien ook niet voldoende soelaas brengen.

Bent u echter zoals de meeste mensen, dan kunnen enkele vaste regels genoeg zijn om uw emoties beter te controleren. Uw rendement en vermogen zullen u dankbaar zijn.

Uiteraard is het best dat iedereen zijn eigen regels bepaalt, maar hieronder zijn enkele voorbeelden van zo’n regels:

  • Ik koop nooit direct na een tip (van iemand die ik vertrouw), of zelfs een eigen analyse. Ik leg het 3 dagen weg en bekijk alles opnieuw.
  • Ik koop niet ineens de volledige positie die ik wil innemen. Ik koop nu de eerste helft, en binnen een maand de tweede helft (of in meerdere delen)
  • Bij een verlies van xx% verkoop ik mijn positie. Ik maak mijn huiswerk opnieuw en zelfs indien ik terug wil instappen, wacht ik minimaal 1 maand.
  • Ik vergeet mijn aankoopkoers. Elk kwartaal zet ik mijn fictieve aankoopkoers (waartegen het xx% verlies wordt gemeten) op deze van de eerste dag van het nieuwe kwartaal, enkel als de aankoopkoers, of de koers van een eerder kwartaal hoger is, behoud ik deze.
  • Bij een stijging van 50% neem ik wat winst van de tafel, ik verkoop 20% tot 25%.
  • Bij een verdubbeling verkoop ik opnieuw 25% tot 30%.

Hopelijk geven bovenstaande voorbeelden u een idee om zelf enkele regels op te stellen.

Zoals ik eerder al schreef heb ik het geluk heel goed met oplopende winsten en koersdalingen te kunnen omgaan. Hiervoor moet ik mezelf geen regels opleggen.

Wat ik zelf wel toepas is niet overhaast kopen. Soms word je te enthousiast na een analyse en is wat extra tijd inlassen zinvol.

Indien u nog geen systeem hebt om uw emoties onder controle te houden, dan hoop ik u hiermee een houvast te geven om er één op te bouwen. Hebt u wel een systeem, dan mag u dit altijd delen hieronder!

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp