Is een aandeel een product of een deeltje van een bedrijf?

Sam Hollanders

Vorige week verklaarde ik heel struis dat als ik niet bereid ben een daling van 20% te ondergaan bij een aandeel in mijn portefeuille, dat het aandeel dan eigenlijk geen plaats zou mogen hebben in mijn portefeuille.

De vraag is dan natuurlijk, hoe ga je met zoiets om? Want uiteraard zie ik ook liever groen in mijn portefeuille dan rood.

En eigenlijk is het antwoord daarop heel simpel. Ik kijk niet naar een aandeel als een product om in te handelen, om laag te kopen en duurder te verkopen. Hetgeen er bij mij heel goed ingebakken zit, is dat een aandeel een stukje van een bedrijf vertegenwoordigt.

Waarschijnlijk preek ik hier opnieuw tegen de gelovigen, want anders zou u dit bericht niet lezen, en ik val zeker in herhaling, maar ik heb gemerkt dat er sinds de jaarwisseling veel nieuwe beleggers zijn en tenslotte is herhaling de moeder van alle studie.

Kijk niet naar het aandeel, maar naar het bedrijf

Eén van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb van onder andere Warren Buffett, maar wat ook door andere waardebeleggers wordt gepredikt, is om wanneer je kijkt naar een beleggingsopportuniteit, niet te kijken naar het aandeel, maar wel naar het bedrijf.

Bekijk de aankoop niet vanuit het oogpunt alsof je maar een miljoenste deeltje van een bedrijf koopt, dat je ook snel terug kan verkopen. Bekijk je belegging alsof je de volledige controle zou verwerven over een lokaal bedrijf.

Stel dat je de bakker op de hoek zou kopen, wat zijn dan de vragen die je zou stellen?

  • Begrijp ik het bedrijf?
  • Begrijp ik hoe het bedrijf winst maakt?
  • Hoeveel verdient het bedrijf nu?
  • Wat is de potentiële groei in de toekomst?

Koop jij een verlieslatend bedrijf?

Zou je bij de overname van een lokaal bedrijf bereid zijn om een verlieslatend bedrijf over te nemen? Waarschijnlijk niet, je zal willen dat de winstgevendheid bewezen is.

Of als het toch verlieslatend is, dan zou je met hele grote zekerheid de oorzaak willen weten waarom het verlies maakte, en dat je dat probleem snel zou kunnen oplossen.

Een andere optie, welke je nooit bij een lokaal bedrijf zal vinden, maar wel op de beurs, is dat het bedrijf meer cash en activa bezit die snel om te zetten is in cash, dan dat het bedrijf kost. Ook dan zou je kunnen overwegen om in een verlieslatend bedrijf te stappen, want het eerste dat je dan doet is het stopzetten en alles omzetten in cash,…

Hoeveel zou je betalen voor de bakker? Zou je bereid zijn om 30 keer of meer de huidige winst te betalen? Zelfs al lijkt de toekomst heel rooskleurig? Of zou je liever op veilig spelen en maar 10 keer de winst willen betalen?

Stel dat je deze bakker had gekocht aan 8 keer de winst, zou je deze enkele maanden later dan terug verkopen omdat vandaag niemand bereid is diezelfde prijs te betalen? Of omdat ze nu een bedrag bieden dat 25% lager is?

Neen, je zou deze gewoon houden en jaarlijks je winst tellen, want die is niet gewijzigd.

Neem andere beslissingen

Waarom zou je anders omgaan met de deeltjes van bedrijven die je koopt op de beurs?

Waarom zou je meer betalen voor een bedrijf op de beurs, dan dat je zou doen voor een lokaal bedrijf? Omdat je sneller kan verkopen? Daartegenover staat dan wel dat je geen controle hebt over het bedrijf op de beurs, meestal zit een ander aan het stuur. Moet je daar dan geen extra korting voor rekenen?

Kortom, bekijk een aandeel als een deel van een bedrijf, en je zal andere beslissingen nemen. Het wordt veel makkelijker om een koersdaling te relativeren en de opportuniteiten in lagere koersen te zien. Je zal je focus verleggen naar de operationele gang van zaken en weg van de beurskoers.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp