Amazon maakte vorige week donderdag bekend dat ze de onlineapotheek PillPack kochten, en dit voor $1 miljard.
Vorig jaar in juli was het al duidelijk dat Amazon de markt van de voorgeschreven geneesmiddelen wilde betreden. Ik nam CVS Health op in mijn portefeuille en deze waarschuwing stond er ook duidelijk in vermeld.
Het is ook om die reden, of tenminste, dat was toch de enige verklaring die ik kon vinden, dat de koers van CVS daalde.
Nochtans wordt in Amerika nog steeds 90% van alle voorschriften afgehandeld aan een fysieke toonbank.
Eén van de meest gehoorde argumentaties pro CVS of haar collega's Walgreens Boots en Rite Aid is dat de markt van geneesmiddelen op voorschrift een zeer ondoorzichtige markt is die afhangt van reglementering, contracten en afspraken met dokters, verzekeringen,… .
Nu heb ik in mijn titel uiteraard ook wat overdreven. Als een aandeel zoals CVS op één dag 8% lager gaat lijkt dat een enorme paniekreactie, maar uiteindelijk op jaarbasis bedraagt de daling maar zo’n 20%.
Met enige zekerheid kan je zeggen dat een daling van 8% op één dag overdreven is op een bericht van een overname van een concurrent. Uiteindelijk bestond PillPack al, en net zoals we zien bij Whole Foods kan Amazon de business niet op één dag veranderen. En aan een koerswinstverhouding van nog geen 10 kunnen we ook niet zeggen dat er een overwaardering van CVS mee gemoeid was.
Maar is een daling van 20% op een jaar tijd ook onterecht gezien de reputatie van Amazon?
De vraag die beleggers in Amerikaanse apothekers zich vandaag moeten stellen is hoe sterk Amazon die markt kan veranderen, en hoe snel ze dit gaan kunnen.
Doemberichten over de ondergang van de apotheek vind ik flink overroepen. Maar dat wil ook niet zeggen dat ik vandaag er in zou investeren.
Amazon is gestart als een online boekenwinkel en heeft daar de markt flink door elkaar geschud. Uiteindelijk zijn niet alle fysieke boekenwinkels verdwenen, maar het landschap zal nooit meer hetzelfde zijn. En ook dat ging niet op 1 dag tijd.
Ondertussen is Amazon ook een ander bedrijf geworden. Ze kunnen werken met lage marges, hebben geen zware fysieke infrastructuur zoals de gewone apothekers en hebben het voordeel van technologische netwerk effecten. Om nog maar te zwijgen van de enorme hoeveelheden data van hun klanten waarover ze beschikken.
Jeff Bezos is ook een man met een plan en een lange termijnvisie. Hij doet een zet zoals deze niet zomaar. We mogen ook niet vergeten dat hij (met Amazon) een samenwerking is aangegaan met Berkshire Hathaway en JP Morgan om een onafhankelijk gezondheidszorg bedrijf op te richten voor hun personeel.
Weer een boeiend verhaal om te volgen op de beurs, maar ik doe het (voorlopig?) wel vanop de zijlijn.