Vorige week schreef ik al over FOMO ofwel “The fear of missing out” en eerder deze week over “geen goed geld achter slecht geld aangooien”.
Ook heb ik in het verleden al meermaals mijn gedacht gegeven over de digitale munten, waaronder bitcoin.
Deze week wil ik hier nog graag aan toevoegen dat hoop geen beleggingsstrategie is.
Het is goed om van nature een optimist te zijn. Ik ben er zelfs van overtuigd dat optimisten langer leven dan notoire pessimisten.
Maar op de beurs is hopen gewoon gevaarlijk.
Verwar hoop niet met geduld
Als je een aandeel koopt, dan wil je uiteraard dat deze je in de toekomst mooie rendementen zal opleveren. Maar als het aandeel dat je net kocht een goed aandeel is en je kocht het tegen de juiste prijs (lees goedkoop met voldoende margin of safety), dan is al wat je nodig hebt geduld. Geduld om te wachten tot de tijd dat de echte waarde wordt gerealiseerd.
Sommigen zouden zeggen dat het wachten ook hopen is tot deze prijs wordt bereikt, maar ik zie hier als sleutelwoord “geduld”.
Een beroemde quote van de overleden Richard Russel (een van de bekendste uitgevers van een beursbrief) is:
“Telkens je in deze business merkt dat je hoopt, dan is de kans groot dat je op het verkeerde pad zit – of dat je iets dom deed dat moet verbeterd worden.”
Veel hoop eindigt in financiële verliezen omdat mensen de vergissing maakten en slechte bedrijven of dure aandelen kochten, en dan maar hoopten dat op miraculeuze wijze de prijzen toch hoger zouden gaan.
Zaken die ik al heb horen zeggen door beleggers:
- Een bedrijf zoals Apple of Lotus Bakeries is koopwaardig tegen elke prijs, want het blijft een fantastisch bedrijf (tenminste dat hopen ze)
- Ik hoop dat Nyrstar zijn zaken op orde krijgt.
- Ik hoop dat aandeel xyz terug stijgt naar mijn aankoopprijs, dan verkoop ik direct.
- Ik hoop dat het deze keer echt anders is
Ik ga daar nog aan toevoegen:
Er zijn heel veel beleggers die hopen dat Bitcoin de wereldmunt wordt.
Hopen kost geld op de beurs
Hopen is spijtig genoeg een strategie die je bij het beleggen heel veel geld kost. Het is hoop dat je tegenhoudt om verliezende aandelen te verkopen. Het is hoop dat je tegenhoudt om je verliezen te beperken. Het is hoop dat je aanzet om goede bedrijven te duur te betalen.
In plaats van te hopen moet je grondige analyses maken en daarna voldoende geduld opbrengen.
Aanvaard ook de realiteit, hoe pijnlijk die soms ook mag zijn.
Hoop is een slechte raadgever, vermijd deze dan ook kost wat kost.
Onthoud ook dat er veel goede beleggingsstrategieën zijn: goedkope aandelen kopen, kwalitatieve aandelen kopen, turnarounds, groeiaandelen,… om er maar enkele te noemen. Hopen hoort er echter niet bij.