Holdings als alternatief voor beleggingsfondsen deel2

Sam Hollanders

EDIT: Ondertussen is er ook van dit bericht een geupdate versie verschenen.

U kan deze hier lezen: Holdings het alternatief voor fondsen

Bijna twee jaar geleden schreef ik ook een artikel over holdings als alternatief voor beleggingsfondsen. Hierin stelde ik dat volgens Morningstar het merendeel van de fondsen slechter presteert dan de index. Dat is ook nu nog niet anders. U kan het volledige artikel hier lezen.

Daarna heb ik een kleine studie uitgevoerd waarbij ik 10 Belgische holdings had geselecteerd. Hierbij heb ik de resultaten vergeleken van een portefeuille met € 1.000 geïnvesteerd in elke holding, en de referentie indexen.

Hoewel de holdings individueel niet allemaal de index wisten te verslaan, was dit wel het geval voor het geheel, en zelfs met een ruime marge.

Gegevens

Laat ons even kijken of twee jaar later, en na de spectaculaire stijging van de Bel20 vorig jaar, de resultaten nog in dezelfde lijn liggen. Let op het betreft nu nog maar 10 holdings nadat NPM van de beurs werd gehaald door Frère.

Hierbij de gegevens:

Zoals ik al zei bevat de holdingportefeuille nu maar 9 waarden, dus ook maar € 9.000 initiële inleg.

Resultaten

Zoals U kan zien, zijn de holdings over de laatste 11 jaar samen, met 44,3% gestegen terwijl de Bel20 en Euronext respectievelijk 7,6% en 9,6% zijn gedaald. Een enorm verschil.

Ik kijk ook even naar enkel de laatste twee jaar, voor diegenen die naar aanleiding van het artikel een switch zouden gemaakt hebben naar holdings. In deze periode stegen de holdings samen met 2,3% terwijl ook in deze periode de indexen 4,5% en 3,1% zakten, ondanks het spectaculaire jaar vorig jaar!

Om toch even mijn eigen lofzang af te steken, de portefeuille van BeursLoper deed het over nagenoeg dezelfde periode (start op 18/02/2011 in plaats van 01/02/2011) nog veel beter met een stijging van 10,7%. Toegegeven dit is inclusief ontvangen dividenden, maar ook alle transactiekosten!

Ter informatie de dividenden hadden een positieve impact van 3,21% op de portefeuille, dus zonder deze zou de prestatie nog steeds 7,5% zijn, meer dan 5% beter dan de holdings, en 12% beter dan de Bel20.

Er zijn alternatieven voor fondsen

Dat we met deze holdings ook voor een voldoende spreiding zorgen heb ik vorige keer al aangetoond. Net als ook de diversiteit aan bekende bedrijven waarin werd geïnvesteerd.

Wees dus zeer kritisch wanneer u naar fondsen kijkt, en weet dat er ook andere alternatieven zijn.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp