Hoeken afsnijden en beleggen

Sam Hollanders

Het zit in onze menselijke natuur om iets zo snel mogelijk te willen afwerken. Bijvoorbeeld bij het oversteken in het midden van de straat in plaats van het zebrapad te gebruiken. Of over een bosje springen in plaats van het hek te gebruiken.

Velen van ons werd aangeleerd dat het belangrijk is om zoveel als mogelijk af te werken of te doen. Maar wat ons vaak niet verteld werd, is dat overhaasten kan leiden tot ongelukken, fouten en uiteindelijk langer kan duren.

“Haast en spoed is zelden goed” is het bekende spreekwoord.

Niet verkeerd, wel gevaarlijk

En ook bij beleggen wordt er constant gezocht naar hoeken om af te snijden…

  • Kan je mee een goed aandeel voorstellen?
  • Kan je me een fonds voorstellen dat de markt verslaat?
  • Welke formule gebruik jij bij beleggen?
  • Zo veel beleggers lezen de jaarverslagen niet, waarom zou ik het doen?

Ik ga je echter een geheim vertellen, er zijn bijna geen binnenwegen of hoeken af te snijden,… niet bij beleggen en ook niet in het leven.

Er zijn snelle directe wegen, maar geen binnenwegen.

Het vreemde is dat heel veel beleggers hun geld gewillig op het spel zetten, maar de directe wegen niet nemen…

  • Leren analyseren van jaarrekeningen
  • Binnen de circle of competence blijven
  • Leren bedrijven analyseren

Dit klinkt namelijk angstaanjagend en veel werk.

Gek genoeg zijn deze mensen wel bereid heel hard te werken om hun geld te verdienen, ze nemen de lange weg. Maar ze zijn bereid hard te werken om dat bijeen gespaarde vermogen te behouden en te laten groeien, dan zoeken ze naar snelle oplossingen.

Het verhaal van de Schildpad en de Haas kan dienen als een herinnering dat het bereiken van onze financiële doelen discipline, vastberadenheid en oefening vereist.

Nu of morgen?

Kijk naar je portefeuille. Het kan zijn dat je aankijkt tegen een hele hoop verlieslatende aandelen, ondanks de sterke beurzen. Aandelen die je kocht op advies van iemand anders of die je zelf kocht, maar zonder het nodige werk te verrichten.

Frustrerend om ernaar te kijken, nietwaar?

Je kan je nog vele malen gefrustreerd voelen, of je kan er voor kiezen om vanaf vandaag te doen wat nodig is om morgen en vele dagen erna wel beter te beleggen. Deze keuze zal je leiden naar het verrichten van je eigen onderzoek en onafhankelijk te denken.

Begrijp me niet verkeerd, adviezen kunnen nuttig zijn, zeker als je weet dat degene die het advies geeft gedegen onderzoek voert, maar zelfs dan nog is het goed om voor jezelf te denken.

Je financiële toekomst zal worden bepaald door de keuzes die je vandaag maakt.
Hoe snel je gaat speelt minder een rol, zolang je maar in de juiste richting wandelt.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp