“De hele wereld is gek. aandelen zullen 30% zakken, dan weer 20% stijgen en opnieuw 30% lager gaan, dat wordt het patroon. Wie daarmee niet kan leven moet wegblijven van aandelen.”
Dit is een losse vertaling van een tekst van Marc Faber, schrijver van The Gloom Boom & Doom Report. Niet dat ik het met hem over alles eens ben, maar met bovenstaande heeft hij een goed punt. Deze tekst is trouwens al meer dan vijf jaar oud, en hij heeft gelijk gekregen over de volatiliteit.
Zoals de aandelenmarkten vandaag de dag reageren, lijkt het inderdaad alsof de wereld gek is geworden.
Maar zoals Faber het stelt, als je niet met de onzekerheid en volatiliteit van de beurs kan leven, dan is het best om ervan weg te blijven.
De vraag is dan ook, hoe ga je dan wel om met zoveel volatiliteit en onzekerheid en zorg je dat je rationeel blijft denken.
Het antwoord ligt in het onder controle houden van uw emoties bij het beleggen op de beurs.
In het verleden heb ik er al een aantal keer op gewezen dat emotionele controle de bepalende factor is bij beleggen en veel belangrijker is dan intelligentie.
Ik kreeg onlangs enkele leuke grafieken voor ogen.
Ken je Mensa?
Mensa is een vereniging van hoogbegaafde mensen die allen in de top 2% zitten van de bevolking, gemeten naar IQ (intelligentie coefficient).
De enige vereiste voor lidmaatschap is een IQ in het 98ste percentiel of beter (simpel gesteld, je moet super intelligent zijn). Momenteel heeft Mensa meer dan 100.000 leden wereldwijd.
Mensa is een prestigieuze vereniging en je zou er zeker deel van willen uitmaken.
Wat blijkt, Mensa heeft een beleggingsclub. Gezien de hoge intelligentie van de leden zou je verwachten dat deze beleggingsclub een goede trackrecord heeft en de beurs verslaat, nietwaar? Tenslotte zijn zij de slimste mensen ter wereld die beleggingsbeslissingen nemen.
Maar niet zo snel. Tijdens de vijftienjarige periode van 1986-2001 (spijtig genoeg heb ik geen recentere data kunnen vinden), is de Amerikaanse beursgraadmeter S&P500 met gemiddeld 15,3% per jaar gestegen. Wat heeft Mensa gedaan?

Slechts 2,5% per jaar!
Dat is 84% slechter dan de index, en zelfs slechter dan de minst performante fondsen in die periode.
Daar gaat de illusie van intelligentie en beleggen!
Warren Buffett verwoordde het jaren geleden al zo…
“Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with 130 IQ… What’s needed is a sound intellectual framework for making decisions and the ability to keep emotions from corroding that framework.”
Het is niet IQ, maar EQ dat telt bij beleggen
Succesvol beleggen is afhankelijke van uw EQ, of emotionele coefficient (de graadmeter van iemands emotionele intelligentie).
De auteur van Emotional Intelligence, Daniel Goleman, maakt ons dit al duidelijk sinds de jaren 1990. Succes is meer verbonden aan emotionele intelligentie dan aan opleiding of kennis.
Hij schreef in zijn boek:
“Zoals we allemaal weten uit ervaring, wanneer het erop aankomt om beslissingen en daden te nemen, tellen emoties net zoveel, en soms ook meer, dan rede… Emoties nemen keer op keer over van verstand.”
Volgens Goleman zijn er twee belangrijke aspecten aan emotionele intelligentie:
- Controle over impulsen
- Volharding
Dat zijn ook de twee karakteristieken die je ervan zullen weerhouden je beleggingsstrategie te verlaten in paniek.
Het is geen rationeel gedrag dat voor die enorme bewegingen in koersen van aandelen zorgt op de korte termijn, die we o zo vaak zien.
Het is angst en hebzucht, wat mensen drijft.
Deze periode van hevige volatiliteit en onzekerheid is al even bezig, en het ziet er niet naar uit dat deze snel zal verdwijnen. Wat betekent dat voor u als belegger?
Om je hoofd niet te verliezen wanneer anderen rondom jou wel handelen als een kip zonder kop, moet je je EQ gebruiken, niet je IQ.
Hoe gedraag je je emotioneel intelligent?
Hieronder zijn drie manieren om je emotionele intelligentie te gebruiken bij het beleggen op de beurs.
1. Heb realistische verwachtingen
Op de beurs verwachten mensen dat bomen tot in de hemel groeien. Je moet, zeker tijdens een stijgende beurs, jezelf ervan weerhouden mee te gaan in deze gedachtengang. Net zoals je in tijden van paniek er ook niet moet van uitgaan dat de wereld gaat stoppen met draaien. Op termijn wordt alles terug normaal.
2. Weersta aan het verlangen om “iets” te doen
Zorgen hebben over de beurs is één ding. Het is echter heel wat anders om die zorgen of angsten uw goed vooraf gemaakte beleggingsplannen kapot te laten maken; Weersta aan het verlangen om “iets” te doen. Weersta aan de nood om op de paniekknop te duwen. Uw ongeduld kan een veel grotere ramp betekenen voor uw portefeuille dan een beurscrisis.
3. Automatiseer uw beleggingen
Als je net begint met beleggen, en je nog veel jaren hebt om uw vermogen op te bouwen, is het een goed idee om je beleggingen via een vast patroon te spreiden en zo in wezen aan “dollar cost averaging” te doen. Door op vaste tijden, bijvoorbeeld elk kwartaal, een vast bedrag te beleggen op de beurs maak je gebruik van de volatiliteit op de beurs. In dure tijden kan je weinig kopen, in goedkope periodes veel.
We zijn allemaal mensen en het is onmogelijk om ons te beschermen tegen periodes van emotionele onzekerheid of euforie. Maar het is wel zeker dat als je deze emoties uw beleggingsbeslissingen laat beïnvloeden, je zal achterblijven met niets anders dan spijt.
Gebruik uw emotionele intelligentie bij beleggen op de beurs.
Panikeer niet.