Het probleem van Value beleggen

Sam Hollanders

Het probleem van value beleggen is geen geheim

Een bekende zegswijze bij beleggers is “probeer geen vallend mes te vangen”.

Een value belegger zijn (laag kopen, hoog verkopen) wil in essentie zeggen dat je tegen de stroom in moet roeien. Om andere resultaten te halen moet je ook anders handelen.

Vaak is een aandeel gehaat op de beurs voor goede redenen – de zaken gaan niet goed.

Daarbij is het goed om aandelen te kopen waarvan men denkt dat deze het moeilijk hebben, maar waar dit eigenlijk niet echt zo is. Of waar de moeilijkheden buiten proportie worden opgeblazen.

Het kan ook zijn dat het aandeel nog niet ontdekt is.

Meestal als een aandeel ongeliefd is vinden we lage waarderingen zoals een lage koerswinst verhouding, lage koersboekwaarde of een hoge vrije cashflow ten opzichte van de beurskoers.

De moeilijkheid waar wij als value beleggers dan voor staan is in te schatten of het probleem tijdelijk is of niet. Of is er iets fundamenteels gewijzigd in de markt, management,…

Is het een aandeel dat rijp is voor een heropleving, of is het inderdaad een vallend mes.

Technische analisten zouden hierbij wachten op een opleving van de beurskoers. Maar wie zegt dat dat een goed teken is. Het kan ook een zogenaamde “dead cat bounce” zijn.

Soms mag je ook zoveel onderzoek doen als je wil en kan je nog steeds de vraag niet beantwoorden of het een vallend mes is, of een onbegrepen aandeel.

Het gevolg hiervan is dat je van tijd tot tijd foute beslissingen zal nemen.

Je zal een aandeel kopen dat een vallend mes is. Je zal een aandeel dat een vallend mes lijkt misschien verkopen om dan achteraf te constateren dat het toch allemaal zo erg niet is en het toch een onbegrepen aandeel was.

Je kan ook een vallend mes verkopen, net voor de dead cat bounce en dan lijkt het soms een hele tijd alsof je het bij het verkeerde eind had.

Ondanks dit “probleem” is value beleggen nog steeds de meest lucratieve beleggingsmethode gebleken op de lange termijn. Vooral de margin of safety speelt hierin een cruciale rol.

En ook verkopen als je je fout inziet is van belang. Een verlies van 30% is nog altijd beter dan een verlies van 50% of 80% . Bij een verlies van 30% moet je 43% stijgen om dit terug goed te maken, bij 50% is dat al een stijging van 100%, bij een daling van 80% moet je al 400% terug stijgen.

Daarnaast is er niets dat zegt dat je het verlies moet goedmaken met hetzelfde aandeel. Of met de woorden van Warren Buffett:

“Als je ontdekt dat je in een chronisch lekkende boot zit, is het beter om je tijd en energie te besteden aan het zoeken naar een nieuwe boot, dan aan het dichten van het lek.”

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp