Het Grote Geheim van Succesvolle Beleggers

Sam Hollanders

Om maar meteen een open deur in te trappen: Het grote geheim van alle succesvolle beleggers is dat ze hun emoties bij het beleggen onder controle kunnen houden. Niet meer en niet minder dan dat!

Bedrijven waarderen is best te doen.

Bijna niemand in deze branche zal u vertellen dat het waarderen van bedrijven niet onoverkomelijk moeilijk is. Veel werk, dat wel, maar je hoeft geen raketgeleerde te zijn. Met de nodige passie en gedrevenheid kan je het leren.

Warren Buffett zei hierover: “Success in investing doesn't correlate with I.Q. once you're above the level of 125. Once you have ordinary intelligence, what you need is the temperament to control the urges that get other people into trouble in investing.”

Verschillende waarderingsformules

Er zijn verschillende waarderingsformules beschikbaar, je kan ze allemaal in een excel spreadsheet steken.

Enkele voorbeelden zijn de discounted cashflowmethode, de formule van Graham, Enterprise Value/ EBIT,… In een later artikel zal ik wat meer detail geven over deze methodes, dit zou ons nu te ver afleiden van het doel van dit artikel.

Mensenkennis

Een goede mensenkennis kan je ook al heel ver brengen. Nadat je een bedrijf hebt gewaardeerd, en de meest courante valkuilen hebt nagekeken in de jaarrekeningen, is het tijd om je licht te werpen op het management en de aandeelhouders.

Heb je te maken met intelligente en eerlijke mensen? Integriteit is de belangrijkste eigenschap van het management en bestuur van de ondernemingen waar je in belegt. Als ze aan de top staan van een beursgenoteerd bedrijf, dan zijn ze meer dan waarschijnlijk wel capabel, integriteit is wat ze dan nog onderscheidt.

Waarom de meeste beleggers er niet in slagen om succesvol te zijn

Als je een bedrijf kan waarderen, en het daarna op gevoel aankomt om het management te beoordelen, waarom is het dan dat de meeste mensen bijna altijd geld verliezen op de beurs?

Beleggers verliezen geld op de beurs omdat ze zich laten leiden door hun emoties. Het zit in de menselijke natuur om te panikeren wanneer we iets verliezen, en euforisch te worden wanneer we iets “winnen”.

Er bestaat al jaren een mooie afbeelding die het perfect samenvat:

Op een gegeven moment hebben we dit allemaal al wel eens meegemaakt. Dit is een keerpunt in je leerproces als belegger.

Gebruik een plan

De manier om je beleggingsbeslissingen los te koppelen van je emoties is om een beleggingsplan op te stellen.

Het maakt eigenlijk niet zo veel uit wat je basis is van waaruit je vertrekt, of het nu fundamentele analyse is, technische analyse, swingtrading, met opties of zonder,… Het belangrijkste is dat je een plan ontwikkelt dat geschikt is voor u.

Er is al zoveel gedaan en geschreven over verschillende manieren van beleggen dat het zeker niet nodig is om volledig opnieuw te beginnen. Leer van anderen!

In essentie is het mechanische plan het succes van de Magische Formule van Joel Greenblatt. Het is een zeer duidelijk en simpel plan, gebaseerd op bewezen technieken.

Hou vandaag uw hoofd koel

De reden waarom ik nu dit artikel schrijf, is omdat ik merk dat de interesse voor aandelen bij de kleine beleggers aan het terugkeren is. Terecht, met geld te beleggen op je spaarboekje of zelfs in overheidsobligaties, word je alleen maar armer. Zelfs nu, nu de inflatie nog laag is.

Het is belangrijk om niet te overhaast te handelen. Ter illustratie slechts: 2 maanden geleden noteerden 65% van de aandelen in de selectielijst van Beursloper onder de aankoopkoers, vandaag is dit nog slechts 50%. Op zich dus nog voldoende koopkandidaten, maar toch een duidelijk verschil op korte termijn.

Maar zo gaat het altijd met beleggen, soms bijten de opportuniteiten u in de neus, en op andere momenten moet je elke steen van de beursvloer omdraaien om een koopkandidaat te vinden. Zoals ik al zei, veel werk.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp