Het gaat over de cashflow!

Sam Hollanders

Over economen wordt wel eens grappend gezegd dat zij die mensen zijn die niet geloven dat iets in de praktijk werkt totdat ze zijn bewezen in theorie.

Karl Marx was zo’n econoom die een heel simpele theoretische formule heeft ontwikkeld voor het kapitalistische systeem.

De formule van Marx was:  kapitalisme = G – K – MG

Of voluit: een kapitalist start met Geld, zet dit om in Kapitaal en eindigt met Meer Geld dan waar hij origineel mee is gestart.

Marx zijn formule begint niet met Geld en eindigt bij Kapitaal, maar eindigt bij Meer Geld.

Het is namelijk zo dat als kapitaal(goederen) geen extra geld kunnen genereren, een cashflow voor de eigenaars, dan is het waardeloos.

Dat is het belang van cashflow in kapitalisme.

Uit het land der kapitalisten, de Verenigde Staten, hebben we de legendarische CEO van General Electric, Jack Welch. Volgens hem was de factor MG de drijfveer van GE.

In het jaarverslag van GE van 1995 legt Welch uit dat het antwoord van GE op de vraag wat ze zouden afsplitsen alleen maar cash kan zijn, en liefst veel cash.

Stel dat Marx zijn formule had gelimiteerd tot G – K, wat zou dan het doel zijn van de kapitaalgoederen?

In het boek Expectations Investing schrijven Michael Mauboussin en Alfred Rappaport het als volgt:

“Zonder een geldelijke opbrengst (G of MG) zouden de eigenaars van bedrijven hun boodschappen niet kunnen betalen, geen Tv’s, geen Mercedessen of apartementen. Zonder geld kunnen ze niets betalen”.

Dit inzicht is ook geldig voor beleggers.

Als je aandelen koopt van een bedrijf, dan verwacht je ergens een opbrengst in geld. Dit kan in de vorm van dividenden en ook in een hogere waardering van het bedrijf dat zal leiden tot een toename van de waarde van de aandelen.

Elke andere verwachting, zoals het verslaan van de markt, of het maken van uitzonderlijke winsten op korte termijn wordt dan irrationeel.

Beleggen is niet zoals het verzamelen van kunst

Wat is de waarde van een schilderij of een ander stuk kunst, hoe fantastisch het ook mag zijn?

De waarde van een schilderij wordt bepaald door de gedragingen van andere “investeerders” die er een prijs op kleven, zonder enige houvast, tastbare waarde en betekenis.

Kunst zorgt niet voor een stroom van inkomsten voor zijn eigenaar.

Waarom is het ene schilderij dan miljoenen waard en het andere geen €100?

Geen enkele berekening kan die vraag beantwoorden. Zelfs die verzamelaar die een miljoen heeft betaald moet u dat antwoord schuldig blijven.

De enige reden waarom de verzamelaar een miljoen betaalt, is in de hoop dat een andere verzamelaar in de toekomst hem er meer voor betaalt.

Ook het waarderen van andere goederen die nooit een geldstroom zullen genereren voor hun eigenaars zitten in hetzelfde schuitje als deze van kunst.

Het is pure speculatie.

Waarom “Meer Geld” belangrijk is?

Vraag het aan de beleggers die in 2000 hebben gespeculeerd in internetbedrijven, gewoon omdat er .com in de naam stond. Bedrijven zonder producten en verkopen kregen torenhoge waarderingen, ze hadden geen cashflow om hun waardering te verantwoorden.

Als ze hun les geleerd hebben zullen ze u vertellen waarom een geldstroom zo belangrijk is. Zij zullen u vertellen dat het belangrijk is om te beleggen in bedrijven die mooie vrije cashflow genereren en daarmee ook het geld hebben om hun aandeelhouders met een stroom van geld (bijvoorbeeld in de vorm van dividenden) te belonen.

Het is een feit dat goederen en activa die een geldstroom generen uiteindelijk de eigenaars een rendement zullen opleveren op hun belegging zonder afhankelijk te zijn van andere beleggers.

Ook als deze cashflow er is in de verre toekomst, dan kunnen slimme beleggers deze cashflow waarderen via de present value methode.

Simpel gesteld kunnen we zeggen dat de beurzen een platform zijn om de beleggers die cash nodig hebben de mogelijkheid te bieden om de huidige waarde van hun toekomstige geldstromen te verkopen aan andere beleggers die bereid zijn te wachten op deze inkomsten (G’) uit hun kapitaal.

Het belangrijkste punt is dat als je belegt zonder in de toekomst een stroom van geld te verwachten uit uw beleggingen (aandelen), dan kan je evengoed beleggen in kunst of op de lotto spelen.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp