Het echte drama van de Cyprus deal

Sam Hollanders

Of dit weekend nu besloten wordt om de omstreden deal voor de noodlening aan Cyprus aan te passen of niet, het kwaad is geschied.

Vorig weekend werd beslist om Cyprus enkel de nodige steun te bieden indien de spaarder mee betaalt. Dit zorgt terecht voor de nodige ongerustheid bij de spaarders in de rest van Europa, in België zou het in elk geval al een jackpot zijn van 30 miljard euro voor Di Rupo (cijfers van De Tijd).

Einde van de Europese solidariteit

Wat mij echter meer zorgen baart, is dat de solidariteit tussen de eurolanden verdwenen is. Voor de eerste keer moeten de spaarders van een land mee opdraaien voor het gelag.

Voorheen betaalden we allemaal mee, de hele EU samen. Inflatie zou als sluipmoordenaar ons spaargeld ook aantasten, maar dit was zo voor iedere inwoner van de muntunie. Maar deze actie is volledig anders, gedaan met de solidariteit.

Ik begrijp dat ze de Russen mee willen laten betalen voor de redding, omdat ook zij niet volledig zonder schuld zijn in de grootheidswaanzin van deze banken in Cyprus, witwasoperaties, enzovoort, maar toch vrees ik dat er met deze actie een breuk is gekomen tussen de eurolanden. Als de ECB, EU en IMF dit kan afdwingen van Cyprus, waarom dan niet van Spanje, Griekenland, Italië of België?

Een stap terug

Vorig weekend hebben de Europese afgevaardigden laten zien dat ze nog steeds niet klaar zijn om de nationale politiek te overstijgen. De enige weg voor de euro is net meer cohesie, meer samenwerking, meer Europa.

Op 16 maart gebeurde het tegenovergestelde, alles werd terug wat nationaler, wat kleiner. Ik begrijp de frustratie van diegenen die wel hun huishouden op orde hebben, het meeste betalen, op dat gebied loopt de breuklijn in Europa samen met de taalgrens in België. Als iemand in Europa het begrijpt, dan zijn het wel de Vlamingen, maar is België nog een land zonder solidariteit tussen de regio's? Is Europa een unie zonder solidariteit tussen de landen?

Geen blanco cheques

Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen voorstander van het schrijven van blanco cheques. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.

Heeft een land of regio er een zootje van gemaakt? Plaats hen dan onder een strikt toezicht van diegene die de rekening betaalt, net zolang tot de situatie is rechtgetrokken. Saneer, bespaar op overheidsuitgaven,… behandel uw land als een bedrijf. Als een bedrijf in moeilijkheden komt, kan het toch ook niet zomaar geld afpakken van de klanten.

Een directe onteigening zoals ze in Cyprus wilden doen, dat is het vermoorden van het vertrouwen in het systeem, een snelle manier om de economie in dat land de nek om te wringen.

Geld is nu de allerslechtste belegging

Dit is de eerste maal dat ik twijfel aan het overleven van de euro. En als je geen vertrouwen meer hebt in de euro, en je weet dat ook de dollar onafgebroken bijgedrukt wordt, wat zijn dan je alternatieven?

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp