Heerst er Angst of Hebzucht op de beurs vandaag?

Sam Hollanders

Vorige week dacht ik bij mezelf “Ja, we zijn vertrokken”.

Ik dacht echt dat er eens een flinke correctie aankwam, of misschien wel een crash. Of is het vooral hoop?

Het was vorige week weer heel duidelijk dat de beurs eigenlijk te herleiden is tot twee zaken, angst en hebzucht.

Eén van de vaakst gebruikte quote’s van Warren Buffett is:

“Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.”

Zeker vorige week maandagavond en dinsdagochtend vloog deze quote heel veel rond. Daarmee werd deze ook zeer foutief gebruikt.

Konden we vorige week na deze milde tik van 4% spreken van angst bij de beleggers? In mijn ogen bijlange na nog niet.

Ik zat vorige week in elk geval nog niet met mijn vinger aan de koopknop. Als de echte correctie of crash er komt, dan duurt dit meerdere dagen tot weken en zelfs maanden, en moet je nog niet op dag 2 aan het kopen slaan.

Wil dat dan zeggen dat er niets te verdienen viel? Zeker niet. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele gelukkigen die Melexis, het zusterbedrijf van onze X-fab, dinsdag hebben kunnen oppikken aan €72. En slechts twee dagen later na de publicatie van mooie cijfers staat het bedrijf aan €90. Een mooie winst van 25%.

Spijtig genoeg ging het in totaal wel maar om een bedrag van €320.000, we spreken hier dan ook maar over enkele gelukkigen, en ze moeten ook nog verkocht hebben.

Er zullen zo nog wel voorbeelden beschikbaar zijn, maar een strategie kan je daar niet van maken. Voor hetzelfde geld daalde de beurs gewoon verder.

Voor mooie bedrijven waarvan je de waarde kent, en die je graag zou willen bezitten, kan je altijd opportunistische aankooporders inleggen, als er dan zo’n flashcrash gebeurt, ben jij misschien één van de gelukkigen die het aandeel binnenhaalt. Het is in elk geval veel beter dan een lottoticket.

Vorige week werd aangetoond dat de markten ook nog kunnen dalen, velen waren dit blijkbaar al vergeten.

Maar de echte boodschap die ik meeneem is dat momenteel hebzucht duidelijk nog de bovenhand heeft. Van angst is nog te weinig sprake.

Zolang de hebzucht overheerst, blijft het zoeken naar uitgespuwde aandelen die een tijdelijke probleem hebben. Het kopen van kwalitatieve bedrijven is gezien hun dure prijzen vandaag nog niet aan de orde.

Maar ook ons “spaarplan” mogen we niet uit het oog verliezen. Onze vorige toevoeging aan het spaarplan, Vastned Retail België, kreeg een week na onze voorstelling een bod van het moederbedrijf Vastned Retail (Nederland). We nemen de 22% winst die we zo aangeboden kregen en investeren het geld in een nieuw beursgenoteerd vastgoedbedrijf.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp