“Als je beter wil presteren dan de massa, dan moet je dingen anders doen dan de massa” – John Templeton
Bovenstaande quote is er één die je doet nadenken. Het volgen van de massa is een rechtstreeks gevolg van onze menselijke natuur. In de oertijd moest de mens het op een lopen zetten als hij werd bedreigd door een gevaarlijk dier. Als de mensen rondom jou begonnen lopen, kon je maar beter meelopen, of je werd opgegeten. Ook vielen de dieren minder makkelijk aan als je in groep was. Er was een veiligheid in het meegaan met de massa.
Op de beurs krijgen we veel vaker het advies zoals Templeton dit meegaf. “Koop als het bloed door de straten loopt. Wees gierig wanneer andere vreugdevol zijn, en wees gretig wanneer andere angstig zijn. Koop angst, verkoop euforie…
En hoewel je deze citaten al meermaals zal hebben gehoord, wordt het veel minder toegepast dan je zou denken. Kijk bijvoorbeeld naar de portefeuilles van grote beleggingsfondsen, je zal veel dezelfde aandelen terugvinden. Natuurlijk als je een fonds van $10 miljard beheert, dan wordt je keuze in aandelen al beperkt, zeker als je nog moet diversifiëren.
Maar ook veel van de gelijke aandelen komen voort uit de angst om tegen de menigte in te gaan. Het is moeilijk om onbekende aandelen te kopen, en nog moeilijker om vergruisde aandelen op te pikken.
Zeker dat laatste is moeilijk voor iedereen, zowel de kleine belegger als de professionele. Er zijn dan ook veel waardebeleggers waarvan de portefeuille een doorslag is van één van de bekende waardebeleggers zoals Warren Buffett of Monish Pabrai (en begrijpelijk). Ik spendeer ook heel veel tijd aan het bestuderen van de methodes van andere waardebeleggers.
Zo heeft Buffett een boon voor franchise bedrijven (licentiehouders van een concept met daaronder zelfstandige uitbaters, zoals MacDonalds) omdat deze hun nettowaarde makkelijk kunnen verveelvoudigen.
Iedereen wil hetzelfde bedrijf.
Het probleem is dat iedereen begrijpt dat het goed is om bedrijven te bezitten die hun nettowaarde kunnen doen toenemen. Daarom wil iedereen deze bedrijven bezitten en noteren ze tegen een premie.
Vele van deze bedrijven zijn inderdaad prachtige bedrijven met een rooskleurige toekomst en waarvan de koers binnen enkele jaren zeker hoger zal staan dan vandaag. Maar ze zullen eerder een rendement hebben dat gelijk ligt aan dat van de beurs, met minder risico, maar ze zullen geen jaarlijks rendement van 20% per jaar leveren met de tijd..
Keuzes maken
Als u dus buitengewone rendementen wil, zal u iets anders moeten doen: je moet een geconcentreerde portefeuille aanhouden zoals Buffett in het begin van zijn carrière, of Allan Mecham die op een bepaald ogenblik 50% van zijn vermogen in Berkshire belegde (wat een geweldige belegging bleek).
Of als je liever voldoende diversificatie wil houden, dan moet je aandelen kopen die anderen verkopen tegen goedkope prijzen. Dit wil vaak zeggen goedkope bedrijven, bedrijven met problemen. En dat is moeilijk om te doen omdat er vaak honderden redenen te vinden zijn om die aandelen niet te kopen, en veel mensen zullen je verslijten voor een gek.
Kijk maar eens op beursforums, de emoties laaien er vaak hoog op, tot scheldpartijen toe als een schrijver een tegengestelde mening heeft (zeker als de auteur positief is en de rest negatief). Dit betekent ook vaak dat al het slechte nieuws al is opgenomen in de beurskoers.
Verschil tussen begrijpen en toepassen
Buffett haalde in het begin van zijn carrière, toen hij slechts een kleine som beheerde, rendementen van 50% per jaar. Hij heeft ook gezegd dat indien hij terug met kleinere bedragen zou werken, hij dit zou kunnen herhalen. Ik geloof hem. Maar de clou is dat hij niet dezelfde aandelen zou kopen als hij vandaag koopt voor Berkshire als zijn doel 50% per jaar zou zijn bijlange na niet.
Hij zou waarschijnlijk wel enkele grote posities hebben in een aantal grotere bedrijven, maar hij zou waarschijnlijk ook een aantal kleine posities hebben in aandelen die momenteel extreem goedkoop noteren. Hij zou zijn portefeuille ook veel sneller laten roteren (hij zou de aandelen niet voor altijd houden, want dat deed hij ook niet aan het begin van zijn carrière, hij verkocht ze tegen de reële waarde om opnieuw te investeren in extreme koopjes.
Andere onafhankelijke denkers
Andere bekende voorbeelden van beleggers die anders dachten en werkten, zoals Warren Buffett in zijn jonge jaren, zijn Walter Schloss, Joel Greenblatt en Michael Burry. Allemaal kochten ze aandelen waarvan anderen het bestaan niet kenden of die ze haatten.
Ze vonden allen op hun eigen manier koopjes en gebruikten alle andere methodes. Hetgeen ze gemeenschappelijk hadden was het goedkoop kopen (voldoende margin of safety) en dat ze anders dachten dan de massa.
Ze wilden beter presteren als de massa, en ze wisten hoe ze dit moesten doen. Ze handelden anders…