Geluk dwing je af

geluk-p6deae8b7xt9d4pnuys264yi74uu78f5w2crm8bxvq

Sam Hollanders

In periodes zoals deze kan bijna iedereen mooie beleggingsresultaten voorleggen. Daarom vind ik het nuttig om even te gaan kijken naar hoe wij rendement willen bereiken. Dat bestaat uit twee delen. 

Huidig rendement en groei

Het eerste deel van ons rendement dient te komen van wat de bedrijven in onze portefeuille ons opleveren. Dit is dan een combinatie van wat ze vandaag verdienen en de groei die ze kennen. Wij focussen voornamelijk op dit deel, het zoeken van deze bedrijven en deze analyseren. Op zich geen rocket science, maar wel veel werk. 

“If you have more than 120 IQ points you can afford to give the rest away. You don’t need extraordinary intelligence to succeed as an investor” – Warren Buffett. 

Gezond boerenverstand is genoeg.

Goedkoop kopen

Het tweede aspect van rendement op de beurs komt van de prijs die andere beleggers bereid zijn te betalen voor de bedrijven. Wij willen bedrijven kopen wanneer ze niet (te) populair zijn, wij willen bedrijven kopen wanneer wij inschatten dat deze goedkoop zijn. Ook daarom doen we al het werk van de analyses, gewoon kijken naar multiples zoals koersboekwaarde, koerswinst of EV/EBIT is daarvoor niet genoeg. Voor onderstaande uitleg ga ik wel even de koerswinstverhouding als voorbeeld gebruiken, om zo ons punt duidelijk te maken.

Wij willen bedrijven kopen waarvan wij inschatten dat deze koerswinstverhouding (K/W) laag is (rekening houdend met groei). Laat ons puur hypothetisch stellen dat een K/W van 12 tot 15 een redelijke prijs is voor een trage groeier, een snelle groeier zou een hogere K/W verantwoorden en een bedrijf dat niet meer groeit of krimpt vraagt een lagere K/W. Wij willen deze trage groeier dan kopen aan een K/W van 7 of 8, dat is voor ons goedkoop genoeg.

Het tweede deel van het rendement komt dan van het feit dat wij dan hebben kunnen kopen aan een K/W van 8 en er later wel terug een K/W van 12 betaald wordt. Bij een gelijkblijvende winst zou dat een rendement zijn van 50% op onze belegging.

Maar soms zijn beleggers ook bereid voor datzelfde bedrijf een K/W te betalen van 20. En dat lijkt de markt waar we vandaag steeds meer in zitten. De winsten die vandaag worden gemaakt door beleggers zijn zelden door het eerste deel, maar steeds meer door het tweede deel, de uitbreiding van de multiple die beleggers bereid zijn te betalen. Dit is ook iets wat heel duidelijk te zien in de fondsen die focussen op technologie daar is deze zogenaamde multiple expansion de drijfveer van het rendement.

Wij verkiezen het grootste deel van ons rendement te halen uit deze eerste factor. Over deze factor hebben we controle met onze analyses. De tweede factor en het gedrag van beleggers is buiten onze controle. De enige controle die we hierover hebben is om niet teveel te betalen en dat vraagt een emotionele ingesteldheid om niet mee achter de prijzen aan te hollen in situaties zoals vandaag. Deze emotionele controle is belangrijker dan het IQ. 

“Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with the 130 IQ. Once you have ordinary intelligence, what you need is the temperament to control the urges that get other people into trouble in investing.” – Warren Buffett

Voor veel beleggers is het vandaag gewoon geluk dat andere beleggers bereid zijn zoveel meer te betalen, waardoor ze die mooie rendementen behalen. Ook bij ons is dat zo, maar we mogen het eigenlijk ook niet volledig toewijzen aan geluk, want dat is het niet. Vooraleer we nu in deze periode van geluk zitten was het hard werken om constant die bedrijven te zoeken die goed geprijsd zijn.

Met geluk alleen ben je niets, je moet ook voorbereid zijn en klaar staan om toe te slaan wanneer het geluk je toelacht. En ondanks alle analyses en voorbereidingen kunnen er nog dingen gebeuren die je niet kon zien aankomen. Elke zakenman of vrouw zal wel voorbeelden kunnen geven van initiatieven die hij/zij nam die veel succesvoller zijn geworden dan eerst werd verwacht. Of zaken waar men quasi zeker van was die achteraf flopten. Zo is het helaas ook met beleggen. Met hard en slim werken dwing je geluk af.

Lange termijn en volatiliteit

Alles wat we schrijven is enkel maar geldig over de lange termijn. Op korte termijn kan en zal vanalles gebeuren. De beurzen zijn volatiel op korte termijn. Deze op en neer bewegingen verteren is de prijs die we moeten betalen als we actief willen zijn op de beurs. Maar op lange termijn zal de winstgevendheid en de groei van de bedrijven het grootste deel uitmaken van het rendement. 

Graag wijs ik op onderstaande afbeelding. Ze toont de rendementen van de Engelse FTSE index (grijze balkjes) en de intrajaarlijkse dalingen (rode punten). 

Deze grafiek herinnert ons eraan dat er flinke intrajaarlijkse dalingen zijn en dat deze volatiliteit altijd kansen met zich meebrengt. 

Indexen en aandelen die all time highs maken, waarom?

Wat er vandaag op de markt gaande is slaat ons vaak met verbazing. Corona is nog niet achter de rug, zoveel is duidelijk, maar in de V.S., het V.K. en Israël zien we al wel voorbeelden van hoe het leven na de vaccinatie er zal uitzien. En het is duidelijk dat er terug fors geconsumeerd zal worden.  Europa loopt zoals vaak achter de feiten aan. Maar andere landen zitten vandaag nog in volle miserie zoals India.

De economische klap die deze pandemie heeft veroorzaakt werd verdoofd door de overheden en centrale banken, maar de impact is er wel geweest en de gevolgen zullen we op een bepaald ogenblik wel degelijk moeten dragen.

Vanuit het economische perspectief, en ik wil benadrukken dat het menselijke uiteraard belangrijker is, lijkt de remedie (de stimuli) erger dan het probleem. Een crisis af en toe zorgt voor het verdwijnen van de zwakste bedrijven en wakkert innovatie aan. Nu zijn er bedrijven die overleven die zonder Corona en het massaal geld injecteren misschien al lang failliet waren.

De beurzen lijken ook enkel te reageren op goed nieuws en de vooruitzichten van het leven na de vaccinatie. De sterke rally werd veroorzaakt door de grote geldinjecties van de centrale banken en de 0% intrest die we over heel de wereld zagen. Daarnaast hebben veel particuliere beleggers ineens heel wat geld over dat ze niet meer konden uitgeven aan horeca, reizen en ontspanning. FOMO, Fear of Missing Out en TINA, there is no alternative, zijn de woorden van het moment. Bovendien gaan we binnenkort ook nog negatieve intrest betalen op ons spaargeld.

De vraag is of er een alternatief is? 

Als we gaan kijken naar de koerswinstverhouding van de indexen, dan staat deze historisch gezien hoog. Zo staat deze van de Euro Stoxx 50 (de 50 grootste Europese bedrijven) op 55,48. De BEL20 staat op 38,55 en de S&P500 (de 500 grootste Amerikaanse bedrijven) staat op 42,49.

We kunnen zo’n koerswinstverhouding ook omdraaien. Als we de winst gaan afmeten tegen de prijs die we ervoor betalen, dan krijgen we het rendement dat een belegging in die index zou opbrengen. Dat zou willen zeggen dat we bij de Euro Stoxx een rendement van 1,8%, voor de BEL20 en S&P500 wordt dat dan respectievelijk 2,59% en 2,35%.

Als we dan gaan kijken naar wat een spaarboekje of obligaties opbrengen, in het beste geval 0,11% en eerder 0% of zelfs negatieve rente, dan lijkt ineens 2% heel wat aantrekkelijker. Ook in veel vastgoed zal dat het reële rendement zijn, mede door de instapkost van 11% in de vorm van registratie- en notariskosten.

Een voordeel van beleggen op de beurs is dat je bovendien op elk moment heel eenvoudig kan uitstappen, dat is anders met obligaties met een vaste looptijd of met vastgoed. Daarnaast heb je ook nog het voordeel dat je bedrijven in de loop van de tijd normaal ook nog meer waard worden door hun groei en herinvesteringen. En terwijl ze groeien, groeien de dividenden ook zodat je elk jaar meer zal ontvangen. Dat hebben we niet bij obligaties.

Als we het op deze manier gaan bekijken, dan lijkt een belegging op de beurs een inkoppertje. Maar hoelang kan dit positieve momentum van de beurs duren? Met negatieve intresten en acties van de centrale banken en overheden die gericht lijken te zijn om inflatie aan te wakkeren, lijkt het best mogelijk dat de beurzen nog veel hoger zullen reiken dan de meeste rationele denkers zich kunnen voorstellen en misschien zelfs kunnen verdragen. Tel daarbij een economie die gaat herstellen en het momentum kan nog wel even duren.

In 2020 werd in de meeste ontwikkelde landen stimuli gehanteerd die meer dan 40% van het bruto nationaal product uitmaakten. Begrotingstekorten van meer dan 20% waren geen uitzondering. Er lijkt geen enkele terughoudendheid meer. Degene die met cash aan de zijlijn blijven staan, zullen meer dan waarschijnlijk het gelag betalen.

Ik probeer steeds me niet te laten verleiden om voorspellingen over de beurs te doen omdat deze voorspellingen zinloos zijn. Er zijn genoeg redenen te vinden om te denken dat de beurzen nog hoger zullen gaan, we mogen niet vergeten dat pas als de laatste pessimist de handdoek in de ring gooit de correctie komt. Zelfs al lijken de prijzen vandaag reeds waanzinnig hoog. 

 “Speculation is most dangerous when it looks easiest.” – Warren Buffett

Wij gaan met deze tijden om zoals we ook in andere tijden handelen. We aanvaarden de volatiliteit en kopen zeer selectief stukjes in, wat wij beschouwen als, goede bedrijven die geleid worden door eerlijke hardwerkende mensen, tegen redelijke prijzen.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp